Moderna arhitektura

Elegantna kuća za odmor s pogledom na šumu

 

Na otoku Waiheke na Novom Zelandu dizajner Chris Tate sagradio je ovu elegantnu kuću za odmor koja se uzdiže poput velikog crnog šatora usred šume i simbolično zove Tent House. Ovaj projekt nastao je iz potrebe i želje za pojednostavljivanjem i slobodom, čistim prostorom u kojem se može boraviti bez puno briga.

Dizajner je pritom imao na umu prostor koji se ne mora previše održavati, uređen tako da ne odvlači pozornost od osjećaja boravka u šumi. Rad na gradnji kuće bio je prilika za učenje i eksperimentiranje. Rezultat tog pothvata kuća je od 70 četvornih metara s jednom spavaćom sobom na katu i prostorom za boravak u prizemlju, sagrađena tako da izgleda poput nepravilne trostrane piramide.

Njezine dvije stranice crne su i impozantne, a treća je izvedena od staklene stijene koja se proteže od dna do vrha kuće i omogućuje prodiranje svjetlosti u cijeli prostor. Visoka sedam metara, kuća ima čelični okvir, a njezine stranice funkcioniraju poput ljestava po kojima su se radnici mogli penjati dok su gradili kuću. Ispred kuće je mala drvena terasa u trokuta okružena crnom drvenom ogradom, a do ulaza vodi staza koja okružuje kuću. U unutrašnjosti bijelo spiralno stepenište koje vodi do spavaće sobe oduzima dah elegancijom.

S obzirom na neobičan oblik unutrašnjosti, namještaj je morao biti po mjeri, a ni nema ga mnogo jer prostor to jednostavno ne dopušta. Tako je, primjerice, kupaonica sasvim mala, kao i spavaća soba koja je u vrhu zadivljujuće strukture.

Foto: Simon Devitt i Jono Parker

Foto: DeaVita.fr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:37