Energetski učinkovita kuća

Pametna kuća više nije privilegij imućnih

Nelson Homero ESPE Prototip II naziv je prototipa energetski učinkovite kuće iza koje stoje arhitekti Luis Velasco Roldan i Ángel Hevia Antuña. Dvojac je udružio snage i razvio drvenu kuću veličine 50 četvornih metara sa zelenim krovom kombinirajući prirodne materijale i tradicionalne metode gradnje. Kuće su do sada demontirali i premjestili nebrojen broj puta kako bi ispitali energetsku učinkovitost u različitim klimatskim uvjetima te razvili strategiju prilagođenu ekvatorijalnoj geografskoj širini s mnogo sunčanih dana. Trenutačno se nalazi u Sangolquíu u pokrajini Pichincha, na sjeveru Ekvadora.

Izgrađena je na nizu betonskih i čeličnih stupova koji je podižu iznad tla, a okviri i ploče ispunjeni su plavcem koji pruža vrhunsku izolaciju. Za izolaciju su vanjskih zidova koristili ekvadorski lovor koji je također odličan izolator topline.

Unutrašnjost kuće izgleda prostrano iako ima samo 50 kvadrata, a sastoji se od otvorenog dnevnog boravka, kuhinje i blagovaonice te staklenog kliznog zida koji se otvara u potpunosti duž cijele dnevne zone te pruža osjećaj povezanosti s prirodom. Iako nema vrata između soba, privatnost je osigurana u spavaćem dijelu, kupaonici i radnom studiju. Sav namještaj u kući je uzak i izrađen po mjeri te ima mnogo prostora za odlaganje stvari, a smješten je uz zidove, u kuhinji i ispod sofe u salonu.

Prilikom projektiranja kuće arhitekti su posebnu pažnju posvetili spavaćem dijelu koji se sastoji od velikog kreveta u donjem dijelu i malog “potkrovlja” s krevetom i staklenim stropom idealnim za opuštanje, čitanje ili promatranje zvijezda. Potkrovlje se također može pretvoriti u drugu zonu za spavanje s dodatnim madracem, dok je potpuno opremljena kupaonica smještena u središtu prostora. Vrlo je jednostavno i nenametljivo uređena

Foto: Gori Salvà

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 08:40