TRANSFORMACIJA ZA DESET

Fantastičan mali stan od 17 kvadrata

 

Renoviranje dvosobnog potkrovlja u studio apartman transformacija je kakvu nemamo priliku često vidjeti. Riječ je o metamorfozi s puno izvrsnih ideja iza koje stoje dizajnerice interijera Margaux Meza i Carla Lopez iz Transition Design Studija. Iako ste na našim stranicama mogli vidjeti slična renoviranja, ovaj je primjer, ipak, prava rijetkost. "Transfer" iz više soba u jednu sobu nije uobičajen, ali za ovaj stan od 17 čevornih metara to je bilo jedino rješenje kako bi se dobila fluidnost. Dizajnerice su uklonile sve pregrade i sobe, i stan napokon diše.

Na šestom katu bez dizala u staroj zgradi na aveniji Saint-Ouenn u Parizu, ovaj dvosobni stan iz današnje priče nitko nije želio. No, to nije nimalo obeshrabrilo vlasnike koji su angažirali studio Transition Design, kojima je glavni zadatak bio od dvosobnog uskog potkrovlja stvoriti fluidni optimizirani studio. Potrebna su bila tri mjeseca da se uklone svi zidovi i oslobodi prostor te stan dobije današnji izgled. Umjesto mnoštva malih, tamnih i skučenih soba, dobivena je jedna, otvorena soba, koja omogućuje da prostor koristi više dnevnog svjetla.

Osim što je hrabro uklonjena veća količina zidova koja je blokirala komunikaciju i smanjila i onako skučeni prostor, profići su iz Transition Design Studija pretvorili nedostatke u prednosti. Dugi su tlocrt potkrovlja s neravnim zidovima u jednom dijelu stana iskoristili za smještaj stola za blagovanje izrađenog po mjeri od drvene ploče, koja savršeno odgovara šupljinama zida.

Iza otvorene kuhinje, elegantna je kupaonica pronašla utočište u kojoj usprkos maloj površini ništa ne nedostaje. Čak su postavljena klizna vrata koja odvajaju kupaonicu od glavne sobe bez gubitka dragocijenih kvadrata. Ovdje je smještena i velika garderoba s dovoljno prostora za držanje svih bitnih stavari.

Na mjesto nekadašnjeg dnevnog boravka uređena je otvorena kuhinja. Iako nije jako velika, izuzetno je praktična zahvaljujući ormarićima koji omogućuju smještaj svih kuhinjskih pomagala i pribor.

U dnevnoj je sobi, cijeli je zid namijenjen spremanju stvari. Na zidu pored sofe nalazi se velika polica s prostorom za odlaganje stvari u podnožju. Ova je soba ujedno i spavaća jer se odabrana sofa u par jednostavnih poteza može transformirati u ugodni krevet za dvoje.

Uklanjanjem pregrada stan je dobio potrebnu svjetlost. No, lov na svjetlo tu ne prestaje. Prozračnost su dizajnerice dodatno naglasile odabirom neutralne i svijetle palete boja. Zatečeni linoleum, tepih i pločice zamijenile su parketom koji je uskladio prostor i unio dodatnu svježinu.

Plavi zid iza police u dnevnoj sobi te grafičke pločice u kuhinji i na podu kupaonice šareni su elementi kojim je prostor dodatno naglašen i stiliziran te usklađen s geometrijskim nogama na stoliću i etničkim jastucima na sofi.

Izvor: cotemaison.fr

Foto: Transition Design Studio

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 20:54