interijer za pet

Fantastičan stan površine 60 kvadrata u samom srcu Zadra

Nakon renovacije koju potpisuje arhitektonski ured Denisa Korena, vlasnici su sami birali namještaj i boje te stvorili jednostavan i elegantan prostor

Na zadarskoj rivi, u takozvanoj Bijeloj kući, na mjestu nekadašnje Hrvatske čitaonice iz 1903. koja je u Drugom svjetskom ratu uništena tijekom bombardiranja grada, a umjesto koje je 1949. podignuta stambena zgrada, posjetili simpatičan apartman površine 60 kvadrata. Zgrada je mještanima poznata kao prva sagrađena i obnovljena stambena zgrada u gradu nakon rata, a brojni posjetitelji i turisti smatraju je specifičnom zbog pročelja od bijelog bračkog kamena. Osim zanimljive povijesti, njezin glavni adut u našoj priči na prvom je katu, koji je bračni par kupio radi preuređenja i iznajmljivanja.

- Čim smo ušli u stan, bila je to ljubav na prvi pogled, i to unatoč zatečenom derutnom i zapuštenom stanju koje je zahtijevalo kompletnu renovaciju, od podova i instalacija do unutarnje i vanjske stolarije. Osim top-lokacije, u odluci za kupnju presudili su balkon i pogled na rivu, Morske orgulje i Pozdrav Suncu, najpoznatije zadarske atrakcije - kaže bračni par i dodaje da je renovacija trajala četiri mjeseca, a gotovo sve radove odradile su lokalne tvrtke. Tako je adaptaciju obavila tvrtka Fain iz Zadra, i to prema nacrtu arhitektonskog ureda Denisa Korena, također iz Zadra. Za odabir namještaja, boja i dizajn, pak, zaslužni su vlasnici.


Stan se sastoji od dnevnog boravka s kuhinjom, dvije spavaće sobe s bračnim krevetima, od kojih jedna ima balkon s pogledom na more, i kupaonice koja je proširena kako bi se dobio prozor koji je bio u prijašnjoj kuhinji. Postojeći zid između stare kuhinje i hodnika je srušen, objašnjavaju vlasnici, da bi se dobio prostrani ulazni dio koji se nastavlja na kuhinju i dnevni boravak iz kojeg se ulazi u obje sobe.

- Ideja koja nas je vodila tijekom adaptacije bila je stvoriti ugodan i nenametljiv prostor, jednostavnog stila i elegantnog izgleda - kažu vlasnici i dodaju da u interijeru prevladava bazna bijela s nijansama plave, koja najbolje utjelovljuje mediteranski, morski ugođaj. U dnevnom dijelu to je tamnija nijansa plave, a u spavaćim sobama svjetlija, kojima se postiže svježina i prozračnost. Tako su u boravku smješteni trosjed i dvije fotelje tvrtke Modul iz Darde u plavoj petrolej boji, koji su okrenuti prema balkonu kako bi se gosti mogli udobno smjestiti i promatrati veličanstven zalazak sunca, za koji je Alfred Hitchcock davne 1964. rekao da je najljepši na svijetu. Naravno, i slušati morske orgulje.

U ovom dijelu stana bijela dominira prije svega na podu, koji je napravljen od epoksidne smole u bijeloj mat boji, a postavila ga je tvrtka Poliester Brajdić iz Zagreba.

- Bijelom bojom poda htjeli smo postići zaokruženu cjelinu prostora bez nepotrebnih fugi, a sterilnost prostora izbjegli smo tako što smo po mjeri izradili retro komodicu ispod TV-a i na plavi zid postavili veliko ogledalo perzijskog stila kao kontrast ambijentu - kažu. Kuhinja, rađena po mjeri u lokalnoj tvrtki Arm, u kombinaciji je bijele boje i drva, a vlasnici objašnjavaju da su fronte kombinacija bijelog mat medijapana i furnira boje hrasta na “tip-on” sistem bez ručkica, radna ploča je od bijelog compacta, a šank od furnira u boji hrasta. Najzanimljiviji je element ploča u istom materijalu iznad šanka, na kojoj su zelene lončanice s idejom ozelenjavanja prostora i stvaranja dojma visećeg vrta.


- Htjeli smo da kuhinja bude nenametljiva i da se uklopi u ostatak prostora - kažu vlasnici i dodaju da su barski stolci također rađeni po mjeri u tvrtki EL Rustico iz Zadra.





Ista tvrtka izradila je ormare u spavaćim sobama, na čijim je podovima postavljen Chevron parket u natur boji hrasta. Osim plavih detalja, željeni dojam postignut je fotografijama plaža i mora slikanih iz zraka.



I za kraj, u kupaonici je korištena kombinacija bijelih i sivih pločica u obliku heksagona, a s obzirom na to da je u njoj pokraj ulaza dimnjak koji nisu smjeli dirati, napravljena je bijela obloga od medijapana koja se nadvojem nastavlja na ugradbeni ormar s policama, u koji je smještena perilica rublja.

Foto: Tom Dubravec / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 17:02