Prostor koji ispunjava niz funkcija

Fantastičan zagrebački stan Vanje Magića

Prostor koji može ispuniti niz funkcija. Takav je zagrebački stan scenografa i arhitekta Vanje Magića u koji vas vodimo

Stan površine 66 četvornih metara smješten na petom katu manjeg nebodera sagrađenog šezdesetih godina prošlog stoljeća na zagrebačkom Črnomercu pravi je primjer onog što nazivamo - multifunkcionalnim stanovima nove generacije. Naime, ovaj stan zamišljen je kao prostor koji može ispunjavati niz funkcija i služiti kao životni i radni prostor. Drugim riječima, napravljen je prema principima fleksibilnog stanovanja.

- U tom smislu, napravljen je veliki središnji prostor koji obuhvaća dnevni boravak, kuhinju, blagovaonicu i radni prostor, ali lako se prilagođava i raznim drugim scenarijima korištenja. Osim otvorenog prostora, sastoji se od jedne spavaće sobe i servisnih prostora poput garderobe, praonice, kupaonice i WC-a - objašnjava arhitekt i scenograf Vanja Magić, čovjek koji potpisuje projekt ovog fascinantnog stana, ali ujedno i njegov vlasnik.

Kada je prvi put ušao u njega, kaže, vidio je stari i dotrajao prostor, ali i mogućnost da potpunom adaptacijom iskoristi sav njegov potencijal.

- Jedan od glavnih uvjeta kod kupnje stana bio je da ima terasu, balkon ili loggiu, a na kraju sam odabrao stan bez ikakvog vanjskog prostora. Jedanaest metara kontinuiranog niza prozora nadomjestili su osjećaj kontakta s vanjskim prostorom, dok je skeletna konstrukcija zgrade omogućavala rušenje svih zidova u stanu i ostavljala puno opcija za stvaranje novog životnog prostora prema vlastitim potrebama - komentira i dodaje kako je uslijedila opsežna adaptacija koja je zahtijevala sve moguće vrste radova koje možete zamisliti. Rušenjem i demontažom stan je doveden u stanje 66 četvornih metara praznog pravokutnog prostora koji je u svojoj punoj dužini prozorima otvoren prema zapadu.

- U toj fazi je najbolje bio vidljiv puni potencijal prostora i široki sPpektar rješenja koje on nudi - ističe Vanja.

via GIPHY

Projektni zadatak bio je napraviti stan sa što većim cen- tralnim prostorom (dnevni, blagovaonica, kuhinja, radni prostor..), jednom spavaćom sobom i nizom servisnih prostorija: garderoba, praonica, kupaona i WC.

- U procesu izrade idejnog projekta napravljen je 3D model prostora na kojem su promišljena različita rješenja, a odab- rano rješenje razrađeno. Izvođači radova su na temelju idejnog projekta napravili ponudbene troškovnike, a paralelno se birala op- rema stana (parketi, keramika, vrata, utičnice, namještaj po mjeri..) sve kako bi se dobio ukupni trošak adaptacije stana. U komunikaciji s odabranim izvođačima i dobavljačima opreme napravljen je izvedbeni projekt kojim je u nacrte uklopljena odabrana oprema
i riješeni svi detalji. Detaljna razrada projekta pomaže preduhitriti probleme, izbjeći neočekivane situacije u fazi izvedbe i time skratiti ukupno trajanje radova. Sam proces adaptacije i radova tekao je bez problema i par mjeseci kasnije stan je doveden u današnje stanje - prisjeća se.

via GIPHY

Što se tiče uređenja, i taj dio pomno je isplaniran. Ideja je bila, priča vlasnik i arhitekt, kroz izbor materijala i bez korištenja boja stvoriti topli prostor, napraviti stan kao neutralnu kulisu koja ne oduzima pozornost nego stavlja fokus na predmete koji se u njemu nalaze.

Svijetli uljeni hrastov parket u kontrastu je s betonskim zidom te inoks u kontrastu sa šperpločom i to su glavni materijali koji tvore dinamičnu, ali uravnoteženu atmosferu prostora. Crni detalji dolaze do izražaja i daju prostoru isprekidani ritam - ističe i dodaje kako je namještaj sakupljen iz raznih izvora.

- Sve elemente po mjeri izradila je stolarska tvrtka MAK dizajn, što nije bio lak zadatak s obzirom na kompleksne mehaničke elemente te izbor šperploče od breze kao glavnog materijala. Stariji komadi namještaja nabavljeni su iz dućana antikvitetima 20. stoljeća (mr & mrs asparagus), dok je stolić iz 80-ih u dnevnom boravku naslijeđen od roditelja, plakat od djeda... - nabraja Vanja.

via GIPHY

A kako se zapravo ovaj stan transformira ovisno o različitim situacijama, pitamo ga.

- Središnji 'open space' prostor objedinjuje kuhinju, blagovaonicu, dnevni boravak i prostor za rad. Ni jedan element u prostoru nije fiksan tako da sam raspored i odnos tih prostora nije stalan. Do sada se raspored mijenjao mnogo puta i svaki put stvorio efekt novog prostora, novog stana. Niša u kojoj je radna soba lako postaje soba za goste, izvlačenjem bračnog kreveta iz ladice.

via GIPHY

Osim standardnog svakodnevnog korištenja moguće je razmjestiti namještaj tako da se stvori prostor u kojem se mogu odigrati i neki drugi scenariji.Tako je do sada stan korišten kao studio za snimanje spota, odrađeno je nekoliko proba za kazališne predstave, grupni rad većeg broja ljudi i naravno tulumi. Stol za blagovanje tada postaje šank, samo mu teleskopskim nogama jednostavno promijenimo visinu - priča i dodaje kako je i inače zastupnik osmišljavanja prostora pomoću fleksibilnih rješenja.

- Obiteljski život obuhvaća mnogo scenarija, ponekad i nepredvidi- vih. Zato vjerujem da bez obzira na kvadraturu životnog prostora, fleksibilna rješenja mogu pridonijeti kvaliteti života.Ako stvorimo prostor koji podržava razne scenarije, oni će se sami od sebe početi događati. Zašto dnevni boravak ne bi privremeno postao dječje igralište, projekcijska dvorana ili mini-golf teren? Što se mene tiče, nema granica - zaključuje sa smiješkom Vanja.

via GIPHY

Foto: Domagoj Blažević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 22:36