Savršen spoj čelika i drva

Fantastična ljetna rezidencija u šumi

Kućica neobičnog oblika smještena u danskoj šumi blizu grada Nykøbing Sjællanda savršen je spoj materijala čelika i drva. Kućicu je dizajnirao Valbæk Brørup Architects, studio iz Kopenhagena, a kažu kako je glavna inspiracija za projekt bila oblikom i materijalima povezati objekt s ostatkom prirode. Mi kažemo kako su itekako uspjeli!

Ova privlačna ljetna rezidencija nalazi se u šumi 200 metara od obale Kattegata. Kuća je obilježena zasvođenim čeličnim krovom i vidljivom unutarnjom konstrukcijom. Oblik kuće s krovom od valjanih čeličnih ploča je jednostavan, ali primjetan. U interijeru 8 lučnih čeličnih greda stvara ritam u drvo presvučenom interijeru.

Veliki prozori duž i na kraju kuće stvaraju pogled koji se protežu od jednog kraja do drugog, pozivajući okolni krajolik unutra. Veliki otvoreni prostor potkrovlja povezuje dva kraja kuće, dok dnevna svjetlost pluta kroz kuću stvarajući izvanrednu prostornu atmosferu.

Kuća se sastoji od 3 spavaće sobe, kupaonice i vanjskih objekata, a glavni društveni prostor karakterizira svod i visoki strop s pogledom na krošnje i nebo.

Kuća je izrađena od bora, a miris, zvuk i atmosfera su kao u tradicionalnoj drvenoj kućici. Ništa nije bijelo. Kuhinja je dizajnirana u tamnoplavoj boji, a ormarići u hodniku bordo. Pločice kupaonice su oker.

Foto: Torben Eskerod

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:47