DVA KATA, 12 + 12 KVADRATA

Fenomenalna kuća za odmor od 24 kvadrata

 

Bila je to ljubav na prvi pogled arhitekta Daniela Bedina kada je prije godinu dana u malom srednjovjekovnom selu Cana smještenom na strmom brežuljku nekoliko kilometara od Grosseta i mora, na jugu Toskane pronašao ovu malu kućicu i od nje odlučio stvoriti svoju oazu za odmor. Kuća se sastoji od dvije male prostorije i veličine je svega 24 četvorna metra. No, razlog zašto se odmah zaljubio bila je prisutnost vrlo velikog vrta te mogućnost dolaska automobilom u kuću i, više od svega, prekrasan i uzbudljiv pogled na more oko Grosseto zaljeva, planine i, kada je lijepo vrijeme pogled na Elbu i Korziku.

Nalazi se na krajnjem rubu sela i okrenuta je jugozapadno zbog čega sunce osvjetljava kuću i vrt do posljednje sekunde u danu. Čudesni zalasci sunca, opuštena i romantična atmosfera te poezija prirode koja je svaki dan drugačija upravo je to što je arhitekt i želio.

OPIS PROJEKTA

Nije bilo lako organizirati udoban stambeni prostor veličine svega 24 kvadrata, podijeljenih na dva kata, 12 + 12. Prizemlje u razini vrta bilo je u vrlo lošem stanju, a visina nije bila dovoljna da bi se mogla nastaniti, stoga je glineni pod spušten za oko 60 cm kako bi se stvorila dnevna zona u kojoj je sada kuhinja.

Prvi kat, s izvornim pristupom s gornjeg kraja, nije bio u komunikaciji s podrumom, budućom kuhinjom pa je Daniel prostor povezao internim stepeništem, dok je krov i zidove rehabilitirao i ponovno postavio. Na kraju je čitav volumen bio organiziran tako da je u prizemlju kuhinja sa stubištem koje vodi do gornjeg kata, a na prvom katu, glavna spavaća soba i kupaonica. Vani je stvorio veliku terasu, prostor u kojem tijekom proljeća i ljeta provodi najviše vremena.

STIL UREĐENJA

- Možda je moj život koji provodim veći dio godine u Londonu utjecao na odabir stila za ovu malu kuću, a zatečeno stanje objekta ojačalo ideju primjene "urbanog industrijskog" stila, iako su prisutni i "romantični elementi". Zapravo, već u starom podrumu bile su prisutne i istaknute željezne grede, a veliko otvaranje podruma u vrtu podsjetilo me na vrata radionice što je u konačnici bio glavni kriterij za odabir stila uređenje interijera - prisjeća se Daniel.

Namještaj za eksterijer nabavljen je u Ikei. Riječ je o vrlo jednostavnom i elegantnom vrtnom namještaju u sivoj boji, dok su pločice od porculana s betonskim efektom marke RES. Oko terase je izradio klupu prekrivenu smolom u kojoj su ugrađeni zvučnici i žardinjere za biljke, dok je gornje jastuke klupe presvukao crnom vodootpornom tkaninom. Tu je i kut s tušem koji koristi tijekom ljeta. Boje koje dominiraju u kući kombinacija su bijele, crne, sive i plave boje, a materijali se kreću od željeza i recikliranog sirovog drva (daska skela) do smole u sivom cementu i porculanskog bijelog cementnog materijala.

- Iz velikog vanjskog prostora imam pristup kuhinji, skrivenoj iza sivih čeličnih antracit vrata, a kuhinja, iako mala, ima sve što mi treba. Potpuno je prilagođena mojim potrebama s time da sam kompletan namještaj sam dizajnirao, osim kreveta u spavaćoj sobi koji je također iz Ikee. Vrata ormarića izradio sam od vertikalnih rešetki recikliranog drva u različitim debljinama i bojama, a za zidne ormariće odabrao sam vrlo jednostavan, ali funkcionalan i efektan dizajn. Imaju kvadratnu željeznu strukturu i daske od grubog drveta dobivene od recikliranih graditeljskih skela. Kako bi optimizirao uporabu prostora, na dnu niša postavio sam više polica, a ispod kutije na kotačima s poklopcem vrlo korisna mala spremišta. Osim toga, kuhinja je u potpunosti opremljena. Ima perilicu posuđa i rublja, pećnicu i veliki hladnjak marke Bompani u tamnoplavoj boji, nabraja arhitekt.

No, najveći izazov bilo je stubište, koje je trebalo "ukrasti" najmanje moguće prostora kuhinji, ali se i uklopiti u kupaonicu na katu iznad. Željezni materijal (stubište), širine 60 cm, podignut je za 22 cm. Kako bi nadvladao činjenicu koja ga je mučila postavio je bazen kupaonice iznad stepenica poremetivši pod kupaonice u njegovoj korespondenciji. Kupaonica je jasno otvorena, bez zidova i odvojena od spavaće sobe garderobom i željeznim kliznim vratima, koja kada su zatvorena, djeluju kao zid za tuširanje.

Više o projektima arhitekta potražite na bediniepartners.it.

Foto: Francesco Bedini

Izvor: idesignarch.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:50