Vila Hermina

FORA DIZAJNIRANA MIKRO KUĆA ZA ODMOR Ne dopustite da vas boja fasade ove malene kuće zavara

 

PROFIL

NAZIV: Vila Hermína
LOKACIJA: Černín, Češa
PROJEKT: HSH architekti
AUTORI: Petr Hájek, Tomáš Hradečný, Jan Šépka

Ne dopustite da vas boja fasade ove malene kuće zavara. Vila Hermina zapravo je inteligentno dizajnirana mikro kućica za odmor smještena u mjestu Čermin u središtu Češke. Iza ove se ružičaste boje kriju tri etaže i 'kinodvorana', vjerovali ili ne. Dakako, nije to velika 'kinodvorana', ali za ovako malenu kuću prilično je impresivna.



Kućicu su osmislili arhitekti iz HSH arhitektonskog ureda, a sigurno vas zanima kako su u tako malenu kuću uspjeli smjestiti i 'kinodvoranu'? Jednostavno. Pomoću rampa! Naime, u kući su klasično stubište zamijenile rampe koje su osigurale dodatni stambeni prostor, a poslužile su i za zadovoljavanje želje klijenata za kinom.

Dakle, u središnjem dijelu kuće rampa s ugrađenim ormarom u podu služi kao dnevni boravak i soba za zabavu. Kada vlasnici požele pogledati film, zavjese se zatvore, ormar se otvori, a projektor izađe, dok je lagani nagib idealan za gledanje filma na zidu iz svih prostorija. Dječja je spavaća soba smještena u prizemlju i ima gomilu ugradbenih ormara za odlaganje stvari i vlastitu kupaonicu. Još jedna rampa se također koristi za odmaranje i druženje, a vodi do glavne spavaće sobe koja također ima niz polica i vlastitu kupaonicu, dok je kuhinja na drugoj etaži.

No, kuća osim svojom bojom pažnju privlači i vanjskim izgledom koji se u potpunosti razlikuje od tradicionalnih kuća u tom kraju. Sagrađena je od debele cigle i nema tradicionalni krov, a krase je veliki prozori. Osim toga, cijela je prekrivena ružičastim poliuretanom koji osigurava toplinsku izolaciju i otpornost na vodu, dok je interijer čistih i jednostavnih linija u zelenoj i sivoj boji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 01:54