SPOJ GLAZBE I DIZAJNA

Garaža u koju bi se zaljubila svaka groupie djevojka

Zagrebački bend Bang Bang otvorio nam je vrata svoje glazbene, ali i dizajnerske oaze.

Uz kul ime, oni imaju i kul garažu u kojoj nastaju glazbeni hitovi. Oni su zagrebačka grupa Bang Bang, a nas su oduševili svojim fantastičnim primjerom preuređenja garaže u glazbeni, odnosno studijski prostor. Sve o prednostima i manama ovakvog interijera doznali smo od glazbenog producenta i ton majstora Hrvoja Prskala, ujedno i tekstopisca i gitarista Bang Bang-a.

- S obzirom na posao kojim se bavimo, prednost pri odabiru objekta imali su prostori sa što manje susjeda u neposrednoj blizini. Vidjevši oglas za dvije spojene garaže u stambenoj zgradi, nakon vaganja prednosti i mana dečki su se odlučili na kupnju u zagrebačkoj Dubravi. U trenutku kupnje, garaže su, govori nam osmjehujući se, izgledale kao - garaže.

Jedino po čemu su se izdvajale bila je njihova kvadratura od otprilike 30 četvornih metara, visina koja je iznosila 3,5 metara te priključak za vodu i kanalizaciju, što im je uvelike olakšalo renovaciju. Opsežni radovi započeli su postavljanjem pregradnih zidova, spuštanjem stropova i izgradnjom sanitarnog čvora. Nakon toga uslijedilo je postavljanje laminata, ugradnja prozora i vrata te postavljanje akustičnih elemenata. - Prostor smo adaptirali i širili u etapama - objašnjava Hrvoje, napominjući da su u posljednjoj fazi dokupili još jednu garažu, preselili režiju te sagradili galeriju na kojoj se danas nalazi ured.

Zidovi prostora obloženi su daskama johe, čime se, uz odličan akustičan dojam, postigao i onaj vizualni. Međutim, to je bio samo početak. Hrvoje nam je pohvalio svojeg brata Davora, čovjeka zaslužnog za fantastičan izgled pozitivnog i kreativnog mjesta.

Svemu je posvetio pažnju, a osobito detaljima koji su podigli prostor i dali mu taj željeni šarm glazbene oaze - govori i pokazuje lustere, lampe, drveni umivaonik, stol od palete pa i WC dasku izrađenu u obliku Fender gitare. Odlično rješenje su i stepenice koje su ujedno i veliko spremište. Kad govorimo o opsežnosti i zahtjevnosti radova, Hrvoje izdvaja spuštanje stropova i izradu zvučne izolacije. Njihove su garaže, ističe, ipak smještene u stambenoj zgradi, a sviranje i snimanje glazbe itekako je bučan proces. Upravo zato najveći dio budžeta pri renoviranju iskorišten je upravo za spomenute radove, ali i ugradnju ventilacijskog sustava, s obzirom na to da unutarnje prostorije nemaju vanjske otvore.

Cjelokupni prostor danas čini 88 četvornih metara u kojem su ulazni prostor s malom kuhinjom i toaletom, režija s miks pultom i uredom na galeriji, dvije prostorije za snimanje i dva spremišta. Kao zanimljivu dekoraciju iskoristili smo posebno kupljene heraklit ploče od morskih algi, a prazne limenke iz pizzerije preko puta i staklenke za zimnicu novi su život poprimile kao rasvjetna tijela - postale su zanimljive visilice - pojašnjava Hrvoje. Posebno im je draga, dodaje, i lampa u ulaznom prostoru koju je Davor sastavio od starih kaseta.

Priroda njihova posla zahtjevala je da pronađu lokaciju sa što manje susjeda u blizini. Iz istog razloga, pri ovom preuređenju mnogo se ulagalu u kvalitetnu izolaciju.

Kako je ovdje sve u znaku glazbe, odlučili su shemu od gitarskog pojačala uvećati i isprintati kao naljepnicu te su je u konačnici iskoristili kao pozadinsku tapetu, dok je nekadašnja mikseta postala vješalica za jakne i kapute na ulazu. Cjelokupno uređenje prostora stajalo je oko 30.000 kuna, ali se, govore nam dečki, itekako isplatilo. Kao veliku prednost Hrvoje ističe sam prilaz garaži koji je prostran, ima dovoljno parkirnog mjesta i mogućnost nesmetanog utovara i istovara instrumenata.

Funkcionalan i ugodan glazbeni studio Zg Zvuk postao je tako mjesto na kojem se snimanju i miksaju pjesme mnogih domaćih glazbenika, ali i razne reklame te džinglovi, a jedina mana mu je, kažu, nedostatak prozora i danjeg svjetla. Ipak, glazbenicima noći nisu strane pa spomenuti problem zapravo to i nije, zaključuje kreativan i svestrani tim Bang Banga.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 16:13