Do apartmana u okolici Splita već za 900 eura po kvadratu

Gdje povoljno kupiti nekretninu u Splitsko-dalmatinskoj županiji?

Do apartmana u okolici Splita već za 900 eura po kvadratu

Potencijalni kupci uglavnom traže dvosobne ili trosobne apartmane površine oko 70 kvadrata, a spremni su izdvojiti oko 1700 eura po metru kvadratnom. Istražili smo ternutnu ponudu od najpovoljnijih pa sve do najskupljih oglasa.

Pitome uvale, nedirnuta obala, bujna vegetacija, blaga klima, susretljivost lokalnog stanovništva, razne aktivnosti i bogat kulturno-zabavno-sportski sadržaj, samo su neki od razloga zašto iz godine u godinu bilježimo rekordne turističke sezone. Samo lani Jadran i Zagreb posjetilo je više od 14 milijuna turista, a neki od njih, vjerujemo, toliko su oduševljeni atraktivnostima Hrvatske da razmišljaju o kupnji nekretnine za odmor na našem Jadranu. No, tu je i određen broj domaćeg stanovništva koje razmišlja o ljetnoj vikendici ili apartmanu umjesto klasičnog najma. A upravo je vrijeme predsezone idealno za ispunjavanje svojih želja, zar ne?

Znamo li da Splitsko-dalmatinska županija, uz Istru, prednjači po broju turista, (lani je zabilježeno 2,604.000 dolazaka i čak 14,648.000 noćenja turista op.a.), istražili smo ponudu apartmana u Dalmaciji na novom portalu za nekretnine Prvi kvadrat. – Najviše oglasa za prodaju apartmana odnosi se na Split, konkretnije na Žnjan, gdje je ujedno i najveći broj starogradnje. Oko 15 posto nekretnina koje se prodaju na području Splita čini novogradnja – kaže Tamara Grbat s portala Prvi kvadrat i dodaje kako se cijene i novogradnje i starogradnje u prosjeku kreću od 1500 pa sve do 2500 eura po kvadratu, ovisno o lokaciji. Najviše su cijene, logično, u Splitu, a odnose se uglavnom na novogradnju.

Primjerice, skuplji apartmani površine su od 70 do 85 kvadrata, najčešće su u novosagrađenim manjim zgradama, imaju prostrane terase s pogledom na more, ali ih je većina nenamještena, a nalaze se u blizini mora u splitskom Žnjanu i na Mejama ili u Makarskoj. No, daleko najskuplji oglas u ponudi spomenutog portala odnosi se na prostran i moderno uređen apartman površine 120 kvadrata s predivnom terasom u novogradnji, koji se nalazi na šetalištu u Splitu, u samoj blizini mora. Ima i garažu, a prema energetskom certifikatu spada u A energetski razred. Cijena? Prodaje se za 4300 eura po kvadratu. S druge strane, povoljniji se apartmani prodaju u Solinu i Kaštelama, također u novogradnji, ali sagrađeni u unutrašnjosti, u nesporednoj blizini mora. Prosječne su površine oko 40 kvadrata, a tražena cijena iznosi oko 1200 eura po kvadratu. Jedan od najpovoljnijih oglasa odnosi se na apartman površine 76 kvadrata u Solinu. Cijena iznosi 900 eura po kvadratu, potrebno ga je renovirati, ali ima parking mjesto, terasu i pomoćne prostorije.

Što se tiče starogradnje, nude se apartmani prosječne površine od 70 do 85 kvadrata, kao i kod novogradnje, ali se ovi stariji apartmani najčešće prodaju namješteni. Pretraživanjem portala naišli smo na oglas za apartman površine 27 kvadrata u Rogoznici, čija je cijena 1500 eura po kvadratu. Uz oglas se navodi i napomena da je nenamješten, izuzev kupaonice. Površinom najveći apartman, pak, nalazi se na splitskom području Manuša. Veličine je 146 kvadrata, ima manju terasu i D energetski razed te je u njega također potrebno dodatno ulagati.

A što potencijalni kupci traže? Najviše pretražuju splitsku i makarsku rivijeru, s tim da je starijoj populaciji interesantniji Bol, a mlađoj željnoj aktivnog odmora Split i Makarska. – Uglavnom se traže dvosobni i trosobni apartmani površine od oko 70 kvadrata, a jedan od najvažnijih kriterija je terasa i parking. Za kupnju takvog apartmana spremni su izdvojiti oko 1700 eura po kvadratu – zaključuje Tamara Grbat.

A pretraživanje stanova, kuća i ureda s točno odrđenom lokacijom kao i detaljnu ponudu za cijelo označeno područje s fotografijama i cijenama možete potražiti na novom oglasniku za nekretnine Prvi Kvadrat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:59