Projekt 'Život na rubu'

GRADOVI NA STIJENAMA Urbane sredine budućnosti!

Projektom "Život na rubu" predviđena je budućnost u novim gradovima kao zasebnim zajednicama urezanim na obalnim stijenama širom svijeta. Umjesto zemljišta u postojećim urbanim zonama, dizajneri su predložili mogućnost korištenja obalnih područja i stijena za kreaciju budućih urbanih sredina. Projekt je dobio prvu nagradu na ovogodišnjem D3 Housing Tomorrow internacionalnom natjecanju koje potiče natjecatelje na istraživanje i razmišljanje o konceptima rezidencijalne arhitekture.
Raspisani natječaj zahtijevao je solucije koje kombiniraju održivost, performanse i socijalne interakcije. Sudionici se potiču na nove strategije rezidencijalnog dizajna. Pobjednički projekt "Život na rubu" predložio je alternativne lokacije za buduće urbane sredine.
Globalna gustoća naseljenosti postaje veliki problem, zato su dizajneri obratili pozornost na neočekivana mjesta za buduće gradove. Analizom su utvrdili da stijene zauzimaju 20 posto Zemljine površine. Uzimajući tu informaciju kao polazište, prema rješenju je napravljen prototip sa širokom mrežom međusobno povezanih modularnih stambenih jedinica urezanih u strme stjenovite litice. Iako ovo rješenje može biti problem za sve koji pate od akrofobije, većina stanovnika može računati na prekrasan pogled.

Izvor: inhabitat

Foto: D3 Housing

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:49