Hüttenpalast hotel u Berlinu

Nova adresa za urbane boeme

Uz klasičnu ponudu hotelskih soba, u sjajnom camping hotelu, otvorenom u bivšoj tvornici usisavača, gosti mogu noćiti i u kamp prikolici te ručno izrađenoj drvenoj kolibi

Kampiranje je mnogima omiljeni oblik ljetovanja, no što kada se u vaš odmor iz snova umiješa kiša i pokvari vam teško stečenih tjedan dana godišnjeg? U berlinskom hotelu Hüttenpalast (u doslovnom prijevodu: koliba-palača) pronašli su originalno rješenje. Hotel u popularnoj četvrti Berlin-Neukölln, koju je na albumu “Heroes” opjevao i David Bowie, u svojoj usluzi noćenja nudi, naime, i kamp-kućice. Ovaj indoor camping hotel otvoren je prije dvije godine u bivšoj tvornici usisavača, a uz klasičnu ponudu jednokrevetnih i dvokrevetnih hotelskih soba, gosti mogu birati između kamp-kućica i autentičnih, ručno izrađenih drvenih koliba s verandom. Unatoč industrijskom šarmu stare tvornice, gost se u hotelu osjeća kao u ugodnom dnevnom boravku. Drvo prevladava na svakom koraku, a uređena je i zajednička prostorija u kojoj se može čitati, popiti kava ili pak družiti sa susjedima.

Prijateljice i partnerice
– Našim gostima htjele smo ponuditi blizak, autentičan kontakt s umjetnošću, kulturom i životom u četvrti. Ne nudimo samo krevet i doručak – ističu vlasnice, Silke Lorenzen, porijeklom iz Pakistana, i Sarah Vollmer, rođena Berlinčanka, koje su se upoznale za vrijeme školovanja u internatu. Često su ih posjećivali prijatelji iz svih dijelova svijeta, ali nikada nisu imale dovoljno mjesta da ih ugoste onako kako su željele, pa su odlučile otvoriti vlastito prenoćište u kojem su podijelile poslove: Sarah brine za dizajn web-stranice i kuhinju, a Silke za organizaciju i financije.

Sami uzgajaju začine
U hali od 200 četvornih metara gostima je na raspolaganju šest hotelskih soba koje slijede tradiciju tvorničke arhitekture: veliki prozori i visoki stropovi. U sobama nema televizora, telefona ili mini-bara, ali sve su opremljene priključkom za internet. No, ono zbog čega je ovaj hotel toliko popularan su kamp-kućice, a riječ je o restauriranim prikolicama iz 50-ih, 60-ih i 70-ih godina. Ima ih osam, a nose maštovite nazive: Mala sestra, Slamatelj srca, Lastavičje gnijezdo, Snjeguljica… Dizajnirali su ih berlinski umjetnici koji žive u kvartu, kao što su Yoraco González ili street art umjetnik Nomad, ali i jedan arhitekt iz Argentine i slikar iz Francuske. Cilj im je, kažu vlasnice, da njihov hotel postane platforma za umjetnike iz četvrti koji često nemaju ni vlastitu galeriju u kojoj bi mogli izlagati radove.

Cijena smještaja u kamp-kućici je 65 eura za dvoje, a u taj iznos uračunati su i besplatna kava i kroasan, koji gosti svako jutro nalaze obješenog o tzv. “breakfast tree”. Ako se odlučite za kamp-kućicu ili kolibu, sanitarne prostorije su zajedničke, dok sve hotelske sobe imaju vlastitu kupaonicu. Još jedna od atrakcija hotela je vrt u kojem uzgajaju cvijeće, vinovu lozu i začine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 07:23