MEDITERANSKI BLUES

Prodaje se hacijenda poznatog hrvatskog kipara u Pučišćima na otoku Braču

Kipar Vladimir Herljević nudi preko agencije za nekretnine svoju hacijendu u Pučišćima: “Imam oproštajnu izložbu u dvoru jer prodajem svoju kuću”

Sve mi je teže putovati iz Zagreba. Već sam u 80-im godinama, zato prodajem kuću. Rekli su mi mještani: “Odlaziš, a nismo vidjeli tvoje kiparstvo” pa sam organizirao izložbu, kaže Vladimir Herljević.

Prekrasna ljetna kuća od koje zastaje dah i budi osjećaj dalmatinske nostalgije u ponudi je agencije Biliškov nekretnine. Kalom u središtu Pučišća na otoku Braču ulazi se kroz velika vrata u divno dvorište ispunjeno drvećem smokava, mirtom, limunom, bugenvilijom, a u pozadini se nazire kamena kuća s francuskim prozorima.
Mediteransku minijaturu prodaje poznati kipar Vladimir Herljević, koji je tim povodom u velikom dvoru napravio oproštajnu izložbu od Pučišća.

- Kuću smo sagradili 70-ih godina na mjestu male kamene koja je vjerojatno bila spremište za alat. Naime, nekoć je ova nekretnina bila dio sklopa posjeda s kulom od četiri kata od obitelji Cicarelli - govori nam Vladimir Herljević obiteljsku priču.
Njegova je supruga Ivana, rođena Machiedo, sa sestrom i majkom bila jedan od nasljednika dijela kule. Radoš Cicarelli pozvao je kipara Herljevića 60-ih godina da dođe u Pučišća i obnovi krov kule koji je bio u ruševnom stanju i opasan te plati obnovu, a za uzvrat će mu dati svoj dio nasljedstva kule.

FRANCUSKI PROZORI

- To sam i napravio, no netko je osporio pravo nasljedstva, a ja se zapravo i nisam htio s tim zamarati. No, Radoš me je pozvao nakon dvije godine, da mi vrati novac ili mi da nešto zauzvrat i tada mi je pokazao ovaj vrt koji je bio zarastao u šiblje i imao je ruševnu kamenu kućicu u pozadini - prisjeća se Vladimir Herljević.

Sam je očistio pomalo zapušteni teren.

Kuća je u strogom centru, ali izolirana od susjedstva i sva u zelenilu. To je čini jedinstvenom, kažu u agenciji Biliškov

- Prvo sam pomislio ‘evo odlično mjesto za moj atelijer’. Prizemlje kuće sagrađeno je tako da ima tri visoka francuska prozora, a zidovi prizemlja visoki su tri metra. No, nikad nisam ovdje radio! Ova je kuća rođena za odmor, za ljetovanje. Sagrađena je od lokalnog kamena, da bude pandan kamenu u okolišu. Ona je kao hacijenda, miran prostor, pun raslinja. Mirta koju sam zasadio imala je 70 centimetara, a sad je visoka četiri metra - kaže Herljević.

BRŠLJAN

Kuća je na neki način sve ono što današnji apartmani koji se nude na tržištu uglavnom nisu - sentiment. Uz to ima mnogo zelenila, za razliku od mnogih apartmana i kuća za odmor na obali koje iz nekog nejasnog razloga obično ostaju bez prijašnjeg zelenila, ako su uređeni na mjestu starih kuća, a kod novih se ne sadi mnogo.

Herljevićeva hacijenda u Pučišćima koncipirana je tako da u prizemlju ima veliki dnevni boravak dugačak 10 metara, u čijem su kutu kuhinja i toalet. Dnevni boravak dijelom je u starom kamenu. Stepenice vode gore u spavaći dio.

Na prvi dojam to je - kuća s dvorištem i zelenilom. Ima velike zidove oko dvora, na jednom mjestu šest metara visok zid u pitomom bršljanu. Na podu dvora u mozaiku su kamene brušene ploče. Tu je i jedan veći kameni stol sa stolcima. Nitko nema pogled na ovu intimu.

Dnevni boravak u prizemlju kuće dugačka je prostorija od 10 metara sa starinskim ormarom i komodom te kamenim zidovima visine tri metra

- Prodajem kuću jer mi je sve teže putovati iz Zagreba. već sam u 80-im godinama. Rekli su mi mještani: ‘Prodaješ i odlaziš, a nismo vidjeli tvoje kiparstvo’. Na otvorenju iyložbe sam istaknuo: ‘Nakon ove izložbe neće više kružiti priče da je to jedan kipar koji kod Muse ispod tamarisa pije kafu i ispija viljamovke’ - smije se Vladimir Herljević.

Izložba šest skulptura može se pogledati kad god su vrata od dvora otvorena. U Pučišćima na rivi nalazi se njegova skulptura Novi život, u plastici, za koju je dano obećanje da će ovdje ostati i odliti se u bronci.

U agenciji Biliškov nekretnine kažu da ova kuća ima dobru poziciju jer se nalazi u strogom centru Pučišća.

- Ipak, čim se otvore vrata dvorišta, ulazi se u oazu mira i zelenila. To nekretninu čini jedinstvenom, jer je u srcu grada, a odmaknuta od vreve. Što se tiče potencijala, ona je već vikend kuća, u kojoj dominira dnevni dio s dvorištem, a na katu je manji spavaći dio. I sad je ugodna kao mjesto za druženje. Kupac te nekretnine može naravno ovdje sve urediti kako želi, za sebe ili u apartman, moguće za ekskluzivan najam nudeći upravo autentični ugođaj - rekla je Anita Mrčela, iz agencije Biliškov nekretnine.

NADOGRADNJA

U agenciji tvrde da ova nekretnina ima pristupačnu cijenu te da je taman, ni premala ni prevelika. Idealna je i za turizam i za vikendicu jer nema susjeda koji gledaju na nju, daje dojam kao da si na svojem otoku.

- Iz naše perspektive definitivno nije uobičajena kuća u ponudi - ističe Anita Mrčala.

Parcela s kućom veličine je 280 kvadrata, od toga je kuća oko 90 kvadrata. Postoji mogućnost nadogradnje još jedne velike prostorije.

SKULPTURE

Suradnik Antuna Augustinčića

Kipar Vladimir Herljević u Majstorskoj radionici Antuna Augustinčića proveo je više od dva desetljeća. S jednim od najcjenjenijih hrvatskih kipara, Augustinčićem, radio je na mnogim poznatim spomenicima kao što je “Spomenik Seljačkoj buni 1573. i Matiji Gupcu” u Gornjoj Stubici. Njegove su poznate skulpture “Kardinal Franjo Kuharić”, “Djevojka s Une”, “Nikola Šubić Zrinski” kod HAZU-a, a autor je obnove zapadnog portala crkve Sv. Marka.

Više informacija potražite u agenciji Biliškov nekretnine

Foto: Tom Dubravec/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:23