U posjetu

Predivna ladanjska kuća obitelji Jokanović u Lozici

Hedonistički dom u dubrovačkom naselju. Smještena je na nepristupačnom terenu s terasastim vrtovima koji se spuštaju do plaža vidljivih samo s morske strane. Idemo tamo!

IME KUĆE: Villa Jana
LOKACIJA; Lozica, Dubrovnik
VLASNICI: obitelj Jokanović
ARHITEKT: Branko Silađin
KONTAKT: Airbnb Villa Jana

Na drugom kraju Dubrovnika, između magistrale za Neum i morske obale u naselju Lozica, smještenom na nepristupačnom terenu s terasastim vrtovima koji se spuštaju do privatnih kuća i plaža vidljivih samo s morske strane, pronašli smo vilu Janu, ugodnu, lijepu i jednostavnu ladanjsku kuću obitelji Jokanović.

Lozica je oduvijek bila jedno od najpoželjnijih dubrovačkih naselja. Već sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća prepoznali su to njezini prvi stanari, među kojima se ističu hrvatski dirigent Lovre pl. Matačić, operna diva Ruža Pospiš Baldani i akademski slikar Mersad Berber.

U prizemlju je, za podnu površinu, korišten “Cotto fiorentino” tj. boje hrđavog crvenila opeke, što ambijentu cijele godine daje osjećaj topline

UGODNO

Obitelj Jokanović ovu je jednostavnu ladanjsku kuću kupila 70-ih godina prošlog stoljeća, kao treći vlasnik, te uz pametne i ciljane arhitektonske intervencije arhitekta Branka Silađina, sve do danas ostaje nepromijenjena.

- Sve do Domovinskog rata bila je to ugodna i skromna ladanjska kuća, uz koju je moj otac, Dean Jokanović Toumin, formirao mali, šarmantni atelje i u kojoj je najveći luksuz bio i ostao ovaj fascinantni pogled prema otočiću Daksa i udesno prema Elafitima, a u procjepu prema otvorenom moru i Italiji - doznajemo od kćeri Jane Jokanović.

VRIJEDNOST

- U vrijeme rata kuća je doživjela devastaciju, naročito očev atelje, koji je temeljito poharan i još uvijek nije za pokazivanje! No, život ide dalje, kuća treba svoju ljubav - jer ona ljubav i daje, pa je uz male zahvate ponovno koristimo. I ja se ovdje stalno nastanjujem, a kako sam slobodne profesije, to mi je baza iz koje odlazim i kamo se stalno s veseljem vraćam - ponosno nam priča Jana.

Najveća vrijednost ovog doma, što je Branko Silađin izvrsno arhitektonski riješio, dvije su relativno male, intimne sobe na katu u kojima se “samo spava”, a koje nude spektakularan pogled s terase prema jugu i pučini, dok se ostali dio života odvija u dnevnom boravku u prizemlju s velikim staklenim otvorom koji na najbolji mogući način briše granice između kopna i mora.

Slijedi izlazak u vanjski dio dnevnog boravka, djelomično natkrit, u kojem je i ljetna kuhinja zapravo ekstenzija unutarnje kuhinje, a gdje bogato zelenilo mami na uživanje, za što je najzaslužnija mama Eva.

VIZUALNI OSJEĆAJ

U prizemlju, kroz cijeli interijer i eksterijer za podnu površinu korišten je “Cotto fiorentino” boje hrđavog crvenila opeke, što ambijentu tijekom cijele godine daje vizualni osjećaj topline.

- Ova je kuća skromnih gabarita, ali upravo po mjeri čovjeka, a njezini su najveći aduti pogled, lokacija, zelenilo i neposredna blizina najljepšeg bazena na svijetu: intenzivno modrozelenog Jadrana - veselo zaključuje Jana.

Ovu je kuću obitelj Jokanović kupila 70-ih godina prošlog stoljeća, i to kao treći vlasnici

Više informacija potražite na: Villa Jana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 02:57