NAJBOLJI MALI HOTEL NA SVIJETU

HERITAGE HOTEL ANTIQUE Kako je mali obiteljski hotel u Splitu osvojio laskavu nagradu zbog koje su postali planetarno poznati i priznati

Interijer smo sami uredili, a svaki naš gost ima kraljevski tretman. Mama im svako jutro peče kiflice, a pogled im puca na Peristil

Heritage Hotel Antique Split, koji je nedavno u St. Moritzu osvojio World Luxury Hotel Awards u kategoriji najboljeg heritage hotela, smješten je u najatraktivnijem dijelu Splita, u Dioklecijanovoj palači, i vrlo je lijepo uređen, no njegovu dušu čini osoblje hotela i vlasnici, obitelj Milun.

Upravo su odlični komentari posjetitelja i recenzije na TripAdvisoru bile jedan od razloga što su ih pozvali na taj prestižni natječaj, a sve je počelo kad ih je nominirao jedan njihov gost! Što je najbolje, sada su dobili nominaciju i za najbolji svjetski hotel prema kategoriji ljubaznosti, International Hospitality Award.

Na čelu hotela mlada je upraviteljica Helena Milun.

- Svi se mi u hotelu iznimno trudimo oko naših gostiju, ako treba s nekim popričati, pa i sat-dva ponekad, nije nam problem. Strani gosti, koji uglavnom i dolaze k nama, jako vole našu domaću atmosferu u hotelu jer žele upoznati i razgovarati s domaćim ljudima, tražiti savjet, pitati o znamenitostima, načinu života u našoj sredini... Oduševe se kad čuju da ovdje, u samom srcu palače, živimo i da smo tu i rođeni. Zato ne bi bilo dobro da Split jednom postane kao Venecija, stari grad u kojem više nema domicilnog stanovništva, jer i to je naša velika vrijednost, što nam često kažu naši gosti - kaže Helena.

Otvorili su 2014., kada su u ponudi imali pet luksuznih soba, sljedeće godine su dodali još tri, a od 2016. godine postaju heritage hotel. Ta je titula slična kategoriji hotela s četiri zvjezdice, ali hotel mora biti smješten u povijesnoj zgradi ili dijelu grada. Na booking.comu imaju visoku prosječnu ocjenu - 9,7!

Kada gosti stignu u hotel, dodaje ona, uglavnom ih prvo pitaju gdje je najbolje jesti u gradu i koja je hrana karakteristična za naše područje. Često su pod dojmom mjesta kao što je pazar, na kojem također sreću domaće ljude.

- Mi smo malen hotel i nudimo gostima samo doručak, oko kojeg se prilično trudimo. Uz standardnu ponudu i domaće delicije, moja majka, koja se brine za kuhinju, uvijek im pripremi i neke svoje domaće specijalitete, što obožavaju. Hit su njezini domaći kiflići zbog kojih gosti “padaju u nesvijest” - kaže Helena, koja je i našeg fotografa dočekala s ovom poslasticom.

USRED PALAČE

Hotel Antique ima osam dvokrevetnih soba i nalazi se na Poljani Grgura Ninskog, sa stražnje strane Peristila. Pet soba gleda na taj trg, a tri deluxe sobe na zvonik sv. Duje.

- Kroz prozor naši gosti gledaju smjenu straže, Splitsko ljeto, koncerte, u gradu su, a već u ponoć je tišina. Gosti su uglavnom parovi iz Amerike, Australci, Skandinavci i Britanci, iznad 40 godina. U Splitu u prosjeku ostaju dva dana te im je on usputna stanica. Najčešće odu dalje na otoke, posjete NP Krka te Međugorje ili Mostar. Neki dođu iz Zagreba i posjete još Dubrovnik te Crnu Goru. Najviše gostiju dolazi nam preko online agencija - objašnjava Helena Milun.

Kuću u kojoj se nalazi hotel njezina je obitelj kupila prije pet godina jer se pružila dobra prilika. Na današnje tri etaže hotela, svaka ima 100 četvornih metara, nekoć su bili stanovi.

- Naši obiteljski prijatelji krenuli su s turizmom i prepoznali da je rastuća industrija, tako smo se i mi odlučili iako nismo bili iz te branše. Sami smo sve napravili bez pomoći arhitekata. Moja majka ima smisla za uređenje interijera. Prethodno smo i građevinski sanirali prostore, očistili stare povijesne zidove i pokazali starinu. Evo, ako vam možda treba pomoć oko pločica ili lajsni, tu sam - smije se Helena.

Njihova prva sezona, 2014. godine, kasnila je s početkom zbog radova i otvorili su tek u srcu sezone, isprva su nudili pet luksuznih soba, doručak te recepciju otvorenu 24 sata.

- Ultra je taman bila prošla. Ipak, rezervacije su samo izlazile iz printera! U početku smo bili limitirani brojem zaposlenika, a danas nas je deset. Pokazalo se i da za nas nije ključna Ultra, do sada smo imali samo dvije gošće Ultre, baku i unuku iz Brazila - kaže Helena Milun.

STARIJA KLIJENTELA

Već su iduće sezone u ponudu dodali još tri sobe. Od 2016. godine postaju heritage hotel, što je otprilike slično kategoriji hotela 4 zvjezdice, ali hotel mora biti smješten u povijesnoj zgradi ili dijelu grada. Na booking.comu imaju visoku prosječnu ocjenu - 9,7! Međutim, status hotela za njih je izazov jer od hotela se više očekuje te nastoje zadržati visoke ocjene.

- Oko svakoga gosta se potrudimo. Pazimo ako je nekome rođendan ili obljetnica vjenčanja. U ovom poslu, kad je sezona, svaki je dan nova avantura. Neki gosti pojave se dan ranije, neki dođu dan kasnije i uvijek se moraš snaći i napraviti da su svi sretni. Kod nas je velika izmjena gostiju te je golem dio posla na našoj čistačici i za to veliko hvala teti Sandri - rekla je Helena.

O tome kako je raditi u nagrađenom hotelu razgovarali smo i sa zaposlenicima. Anja Perčić, recepcionerka iz Splita, ovdje radi dvije godine. - Završila sam smjer turizam na ekonomiji. Od 18. godine radim u branši, ali kad sam njih pronašla, tu sam se zaustavila jer su super. Teško je naći takvog poslodavca. Puno se radi, ali je osjećaj kao da radiš s prijateljima. Posao je dinamičan, dosta se družimo s gostima, nastojimo odgovoriti na njihovih sto pitanja i želja. Naša je klijentela nešto starija, znaju nam doći Amerikanci od 90 godina - kaže Anja Perčić.

Hotel je sada nakratko zatvoren, do 15. ožujka. Na naše pitanje što bi se u Splitu moglo popraviti oko turizma, mlada upraviteljica Milun kao jedan od problema ističe samo promet, koji je u sezoni prilično otežan pa gosti katkad od zračne luke do centra i hotela putuju više sati.

Foto: Paun Paunović/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 12:07