Black&White

Interijer koji oduševljava

Moderno opremljen stan od 110 četvornih metara u centru Zagreba

NAZIV STANA: Black&White
LOKACIJA: Centar Zagreba
POVRŠINA: 110 četvornih metara
UREĐENJE: Lea Veić

S prometne vreve u centru Zagreba ulazimo u hlad i tišinu sjenovitog starog haustora sa svjetlucavim mramornim mozaikom na podu. Do stana na trećem katu vozi nas malo drveno dizalo koje je originalno postavljeno u ovu zgradu, sagrađenu davne 1931. godine. No stan, koji vam danas predstavljamo, potpuna je suprotnost starinskom ugođaju ulaznog dijela zgrade i njezina stubišta.

Moderno opremljen i svijetao, površine 110 četvornih metara, uređen je za iznajmljivanje sve brojnijim posjetiteljima Zagreba. Naziva je Black&White, a sastoji se od tri spavaće sobe, kuhinje s blagovaonicom i dnevnim boravkom te dvije kupaonice, jednog odvojenog WC-a i hodnika koji povezuje sve prostorije.

– Stan smo potpuno renovirali i sve mijenjali. Od kompletnih instalacija do razmještaja prostorija. Ostala su jedino stara drvena vrata koja su na nekim sobama dvokrilna, drveni prozori jer nam zakon brani da u centru grada stavljamo drugačije i dio parketa koji je bio u odličnom stanju – opisuje Lea Veić prema čijoj ideji je prostor uređen.

Tako je na mjestu nekadašnje velike dnevne sobe, na jugozapadnom dijelu stana, sada smještena kuhinja s blagovaonicom i dnevnim boravkom, čime je prostor za druženje dobio pogled na zagrebačku katedralu, a daljnjim pregrađivanjem na istoj je strani uređena najveća spavaća soba od 31 četvornog metra. S druge pak strane u stražnjem dijelu stana, umjesto nekadašnje kuhinje, blagovaonice i djevojačke sobe, nalazi se dodatna spavaća soba s vlastitom kupaonicom.

Cijeli stan većinom je uređen namještajem i dekoracijama iz Ikee, a iznimka su tuševi, slavine i kupaonska keramika, pokoja lampa, slika na zidu i dvije stolice. Ulazni hodnik uređen je bez previše namještaja kako bi u njega stala prtljaga šest gostiju koliko maksimalno ovaj stan prima, a najupečatljivija dekoracija su čak 24 mala ogledala nanizana na zidu.

Vizualno snižen strop

– Hodnik je jedina prostorija bez prirodnog svjetla pa smo ovdje smjestili šest rasvjetnih tijela, odnosno dva lustera i četiri plafonijere – pojašnjava Lea Veić koja je pri opremanju stana najviše pazila upravo na rasvjetu.

Najveća soba, smještena preko puta ulaznih vrata, uređena je u crno-bijelim i sivim tonovima koji prevladavaju u cijelom stanu. Opremljena je velikim krevetom dimenzija 180×200 centimetara te mnoštvom jastuka kojima se željela povećati udobnost.

– Uz lampe, koje su mi najveća ljubav, obožavam i udobne jastuke pa ih je po stanu razmješteno sigurno više od 50 – smije se Lea. Odmah do uređen je prostrani dnevni boravak s potpuno opremljenom i funkcionalnom kuhinjom gdje je crno-bijela monotonija razbijena s nekoliko žutih detalja, poput okvira za slike, zdjela i jastuka.

– Stropovi u stanu viši su od tri metra pa sam u svaku prostoriju odlučila smjestiti luster. No, brojna je i dopunska rasvjeta, a najdraža mi je upravo srebrna podna lampa u kutu dnevnog boravka, nabavljena u Maisons de Monde trgovini – priča Lea dok nas vodi u najtišu i najmanju sobu u stanu koju u šali zove zen-soba.

Četiri klime i TV-a

Osim bračnog kreveta, u njoj su jednostavna vješalica za odlaganje stvari, udobna fotelja te komoda ispod televizora. Crno-bijeli kolorit protegnuo se i u ovu prostoriju, a od ostalih se razlikuje po nekoliko zelenih detalja. U posljednjoj spavaćoj sobi, koja je jedina uređena u bijelim i tirkiznim nijansama, dočekuje nas iznenađenje. Uz veliki bračni krevet u kutu sobe uređena je mala kupaonica bez pregrade, opremljena tuš-kabinom i umivaonikom, a njezini zidovi prekriveni su sivim pločicama s tirkiznim odsjajem koji se posebno ističe noću kada se upali sva rasvjeta.

– Ova soba idealna je za parove i svi se jako iznenade kada prvi put uđu u nju jer otvorena kupaonica budi maštu – govori Lea i dodaje kako uz ovu, stan ima još jednu, potpuno opremljenu kupaonicu s walk-in tušem. U tom drugom dijelu stana originalni parket zamijenjen je bijelim kako bi se postigla svojevrsna svježina.

– Kod renovacije stana najproblematičnije su bile elektroinstalacije jer su bile potpuno dotrajale. Razvučeno je više od 500 metara novih žica, a ugrađeno je i više od 40 osigurača kao garancija maksimalne sigurnosti – naglašava Lea Veić, dodajući kako su sada u stanu četiri klima-uređaja i isto toliko televizora te Wi-Fi.

Foto: Berislava Picek/hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 08:41