umjetnički štih

Istarska vila za odmor od svega: Jednostavna. Lijepa. Moderna. Ma, predivna!

Saša Ćetković
Čiste linije i minimalistički dizajn vidljivi su u svakom dijelu interijera, ali i eksterijera

U slabo naseljenom mjestu Kortina nedaleko od Momjana sagrađena je kuća namijenjena opuštanju i druženju. Ima dvorište s bazenom i maslinikom, ali i zarazni umjetnički štih

PROFIL

  • INFO: kuća od 260 četvornih metara
  • LOKACIJA: Istra
  • PROJEKT: Vanja Šverko iz tvrtke Novinginvest (arhitektura i vođenje projekta) i Nikolina Jelić, Kubus studio (dizajn interijera)

Vjerujemo da ste kvalitetno iskoristiti ljeto i uspjeti se odmoriti u nekom lijepom mjestu u našoj zemlji. Jedno od takvih svakako je ruralno područje Istre bogato vinogradima te poznato po vrhunskim vinima koje postaje poželjno mjesto za gastronomsko dobar rekreativan odmor.

Kvalitetu mjesta za bijeg iz kaosa grada i zamora urbane rutine prepoznao je i inozemni ljubitelj vina, umjetnosti i bicikliranja koji je kupio parcelu od 2000 m2 s dvije stare ruine u slabo naseljenom naselju Kortina nedaleko od Momjana. Na toj parceli potom je sagradio kuaću za odmor i druženje i to s dvorištem s bazenom i maslinikom.

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

Zatečeno stanje su četiri vanjska zida staje koja je okomito postavljena na kuću za stanovanje u kojoj su očuvana tri zida. Obje kuće su dvokatnice i smještene na vrhu parcele s prelijepim pogledom na brdoviti krajolik s vinogradima i Novigradsko more daleko na horizontu - prisjetio se vlasnik koji je odmah znao da za renovaciju mora angažirati provjerene i kvalitetne suradnike kako bi rezultat bio baš onakav kakav je priželjkivao.

Tako je za suradnike na ovom projektu angažirao Vanju Šverko iz tvrtke Novinginvest za arhitektonsko projektiranje i vođenje projekta te dizajnericu Nikolinu Jelić iz dizajn studija Kubus za dizajn interijera.

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

Sami svoji majstori

Vlasnici su sami izradili puno toga u stanu, među ostalim kuhinjski stol, kuhinjske police na kojima su začini, kuhinjsko staklo s fotografijom šume te radnu površinu kuhinje

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

- Proces projektiranja bio je brz, a gradnja je tekla glatko. Trebalo je rehabilitirati i dograditi zatečeni prostor, izolirati i obnoviti kamene zidove, sagraditi prednji zid kuće, postaviti podove i stropove i implementirati novi program. Prostor za odmor, prostor za druženje uz autohtone namjernice i jela, prostor za meditaciju, prostor za čitanje, prostor za upijanje pogleda, mira i tišine… Takav program zahtijeva da se kuća osuvremeni u smislu boljeg komfora koji zahtijevaju korisnici, a pritom ne naruši njezina jednostavnost i čistoća i povezanost s mjestom - objasnio je Vanja Šverko iz tvrtke Novinginvest i dodao da površine zatečenih objekata nisu omogućavale organizaciju svih traženih prostorija te je zadatak bio uklopiti ih u dodatni prostor, a da se ne naruši odnos postojećih volumena. Novonastali element povezuje privatni i gostinjski prostor u jednu cjelinu od 260 m2. Novi prostor funkcionira kao dnevni boravak koji otvaranjem velikih staklenih stijena prelazi na terasu i bazen. Krov volumena je zelena terase na koju se izlazi s gornjih katova kuća.

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

Lokalni majstori

Kuhinjski elementi i stol izrađeni su po narudžbi od lokalnih majstora, a tu je i prozračna viseća lampa Vertigo (dizajn Constance Guisset)

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

- Kroz taj volumen kao poveznicu dvaju objekta dobili smo prolaz koji je definiram jednim uzdužnim zidom. Njegova površina zahtijeva intervenciju koja će minimalistički okupirati pogled u prolazu. Nakon slučajnog susreta s umjetnikom Primožem Pugeljom iz Slovenije, zid u boravku dobiva funkciju galerijskog prostora te ga angažiramo da izradi kiparske maske koje se odlično uklapaju na zid i u prostor kao da su i one oduvijek tu, kao da smo ih samo malo očistili od prašine i osvijetlili indirektnom rasvjetom. Njihovim prisustvom prostor dobiva višu vrijednost, a promatrač inspirativnu ugodu - opisala je dizajnerica Nikolina Jelić.

image
Saša Ćetković

Poput galerije

Primož Pugelj, slovenski umjetnik, potpisuje kiparske maske koje su zid dnevnog boravka pretvorile u galerijski prostor

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

Sam umjetnik, Primož Pugelj, opisuje ih kao “kipove, kiparske maske koje djeluju kao dio ili fragment koji istiskuje cijelo tijelo još od modernizma, ili točnije, kao svojevrsni ponovljeni uzorak lica i ne određeni portret nego samo stilizacija određenog ideje koje omogućuju gledatelju prostor za vlastitu interpretaciju, identifikaciju, pa čak i priču. Lice ili maska namjerno su bez spola, karakteristike su klasične, konzistentne, bez tipičnih fizičkih karakteristika. Zbog toga se otvaraju mogućnosti mnogih interpretacija, različitih uloga i personifikacija. Nije važno povezuju li ih tajanstveni arhaični kipovi ili različiti oblici narodnog stvaralaštva drugih kontinenata kojima je modernizam otvorio vrata u suvremenoj visokoj umjetnosti. Međunarodno i vječno aktualna slika i dimenzija maske kao objekta sugerira njegovo arhetipsko značenje, koje je zajedničko cijelom čovječanstvu”.

image
Saša Ćetković

Čiste linije i minimalistički dizajn vidljivi su u svakom dijelu interijera, ali i eksterijera pa je konačni dojam prozračan i estetski jednostavan

image
Saša Ćetković

Kutak za sve

U kući postoji i potreban radni kutak za vlasnika, ali i prigodno mjesto za držanje bicikla

- Uz takve kiparske maske sve je ostalo suvišno, zbog toga je prostorija opremljena nužnim. Dva dvosjeda usmjeravamo na pogled prema van i prema kaminu, a na kameni zid iza garniture zbog potrebe za odlaganjem uspomena i knjiga postavljamo jednostavnu i konstrukcijski neprimjetnu policu Naviglio dizajnera Nicola Tonina koja se stopila sa zidom i ne privlači pozornost.
Glavni ulaz u kuću je s ceste na gornjoj etaži kuće u kojoj je napravljen mali privatni boravak s radnim kutom, te glavna spavaonica s kupaonicom. U sobi je kutni prozor precizno postavljen tako da usmjerava pogled na horizont, na more, na zalaske sunca i brdovite vizure. Prozor je dovoljna dekoracija sobe, toliko jaka i jednostavna da uz nju osim kreveta, noćnih ormarića i garderobnih ormara ne treba ništa - nabraja dizajnerica Nikolina Jelić.

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

Smirujući efekt

Struktura u sobama smirena je jednim glatkim zidom koji je čista ploha koja smiruje strukturu kamena u kombinaciji sa strukturom drva na stropu i podu

image
Saša Ćetković

Iz ulaznog prostora kamenim se stepenicama spušta na donji kat koji je u ravnini parcela i tu se uz postojeće ognjište koje je obnovljeno i sada u funkciji unutarnjeg roštilja koncipira kuhinja s velikom blagovaonicom.

- Kuhinjski elementi i stol izrađeni su po narudžbi od lokalnih majstora, prozračna viseća lampa Vertigo iznad stola dizajn je Constance Guisset i lagani je crni akcent u prostoru. Njezino podrhtavanje na propuhu unosi razigrane sjene na zidove.
U nedostatku prostora za organizaciju vinskog podruma ili mini vinarije radimo walk in vinsku vitrinu od 6 m2 na zidu blagovaonice. Otvorene drvene police za vino zatvorene su staklenim stijenama koje zadržavaju optimalnu temperaturu vina. Prozirno staklo zamjenjuje zidove i dopušta nam da uživamo u pogledu na kolekcije vina pa se vizualno ne smanjuje prostor blagovaonice i kuhinje - rekla je Nikolina Jelić i dodala da su iza čistih linija i minimalističkog dizajna skriveni funkcionalni elementi nužni za udoban boravak. Udobnost prostora postignuta je, pak, ravnotežom starih kamenih zidova, drvenih elemenata i crnih laganih detalja. Sjena i indirektna rasvjeta ističu poseban doživljaj prostora i osjećaj smirenost i ugode u njemu.
Kao kontrast prirodnoj nesavršenosti kamenog zida koji svojom hrapavom strukturom omekšava prostor dodajemo glatke plohe s kojima ga u određenom omjeru prekrivamo kako prostor ne bi bio previše rustikalan i tradicionalan. Željeli smo moderan, elegantan i prozračan prostor, ispunjen svjetlom i toplinom. Što smo uspjeli postići bez suvišnih ukrasa i elemenata, jer za njih nema potrebe - govori dizajnerica.

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

U gostinjskom krilu drvena konstrukcija krova i stropa ostavljena je vidljiva kao i očuvani kameni zid. Struktura u sobama smirena je jednim glatkim zidom koji je u ovoj varijanti dekoracija, čista ploha koja smiruje strukturu kamena u kombinaciji sa strukturom drva na stropu i podu. Decentna oprema modernog dizajna i materijala talijanskih proizvođača ne okupira prostor nego samo odgovara na njegove osnovne funkcije i time ga ostavlja elegantnim i prozračnim.
- Pažljivo i s mjerom odabrani dizajnerski komadi namještaja, betonske maske u boravku, vitrina u blagovaonici, obnavljanje starog ognjišta, kutni prozor spavaće sobe, glavni su elementi koji definiranju osobnost i karakter ove kuće za odmor i druženje, kuće koja reflektira osobnost i karakter vlasnika. Istančani ukus za ugodno, lijepo i skladno - zaključila je dizajnerica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:19