U POSJETU

Istarska vila na čijoj se dizajnerskoj obnovi nije štedjelo

Kristina i Deni Žiković vlasnici su luksuznog, izrazito minimalističkog objekta pokraj Poreča u kojem je sav namještaj rađen po mjeri, u boji tamnog i natur hrasta

PROFIL
  • Info: Villa Gianno
  • Lokacija: Rapavel pokraj Poreča (Istra)
  • Površina: 304 četvornih metara
  • Projekt: Ivan Matejčić (salon namještaja casa in) i arhitekt Aleksandar Knapić (Visum 3D Graphics)

Tko samo jednom zađe u Istru i okusi tek djelić njezinih radosti, nerijetko zaželi vraćati se uvijek iznova, piše sam Dante u svojoj 'Božanstvenoj komediji'. Neki je nazivaju samozatajnom i očaravajućom čarobnicom sa sto lica koja zavodi svoje posjetitelje. Vjerujem da bi se unedogled moglo slagati dosjetke o hipnotičkom utjecaju istarskog krajolika na njegove posjetitelje, od same obale pa do ruralnog dijela u kojem se smjestila i Villa Gianno, koja je zavela našu pozornost.

U središnjoj Istri, nedaleko od Poreča, u mjestu Rapavel, Kristina i Deni Žiković odlučili su u potpunosti preurediti staru prizemnicu kako bi je prilagodili zahtjevima turizma.

- Projekt za kuću je izradila tvrtka Štok, no najzaslužniji su za samo uređenje interijera Ivan Matejčić iz salona namještaja Casa in i arhitekt Aleksandar Knapić iz Poreča (Visum 3D Graphics), koji nam je napravio 3D vizualizaciju prostora i mi smo se vodili time od A do Ž - navodi vlasnica objekta.

DEKORATIVNO STUBIŠTE

U interijeru se ističe zanimljivo čelično stubište koje povezuje prizemlje i kat

Kako je ovakva vrsta luksuznog turizma jako popularna u Istri, vlasnici su bili svjesni da se na neki način moraju istaknuti kako bi privukli posjetitelje.

- Išli smo na kvalitetu, na suvremeni stil kuće, i nismo štedjeli na materijalima za gradnju, a ni za interijer. Znali smo da će nam se investicija, napravimo li kvalitetnu i funkcionalnu kuću, isplatiti. Započeli smo s renovacijom u ožujku 2015. godine, a završili u rujnu 2016. Renovacija je uključivala rušenje starog dijela i dograđivanje kata, gradnju bazena, plaže oko njega i pomoćnog objekta te uređenje okoliša sadnjom biljaka i organizacijom okolnog kamenjara - prisjećaju se i dodaju kako se tijekom gradnje velika pozornost posvetila energetskim svojstvima kuće, tako da je na kraju gradnje objekt dobio energetski certifikat A, što je karakterizacija objekata koji imaju odlična izolacijska svojstva, koriste sustav povrata topline i obnovljive izvore energije.

Deni i Kristina veliki su zaljubljenici u minimalistički modernistički stil koji odiše jednostavnošću i elegancijom, pa su to bile glavne smjernice kojima su se vodili pri uređenju.

- Prevladavaju prirodne boje, svijetlosiva, bijela, tortora. To su boje koje su oku ugodne i puno njih nam kaže da, čim uđu u kuću, dobiju osjećaj nekakve topline, kao da su doma - ponosno govori vlasnica.

DETALJNO RENOVIRANJE I MAKEOVER

Inicijalno je ovaj objekt bio prizemnica koju su vlasnici odlučili detaljno renovirati i prilagoditi visokim zahtjevima turizma

U prizemlju i na katu kuće postavljene su velike staklene stijene koje kompletan objekt ispunjavaju svjetlom i zbog svojih dimenzija ostavljaju dojam da ne postoji granica između vanjskog i unutarnjeg prostora. Četiri spavaće sobe, od kojih su dvije u prizemlju, a dvije na katu, opremljene su kvalitetom i dizajnom vrhunskim namještajem, s time da svaka soba ima svoju kupaonicu, što gostima omogućava dodatnu dozu privatnosti pri boravku u ovoj vili. U prizemlju kuće, osim spomenutih spavaćih soba, nalaze se i prostran otvoreni dnevni boravak te elegantna blagovaonica s kuhinjom.

- U kući je ugrađeno više od 100 metara LED trake, 29 nadgradnih i 70 ugradbenih LED svjetiljki kojima smo postigli savršeno osvjetljenje, kako funkcionalno tako i intimno. Posebno smo ponosni na rasvjetu wellness zone, kojom je postignut savršen ugođaj za opuštanje. Također smo puno vremena posvetili vanjskoj rasvjeti sa 25 ugradbenih podnih svjetiljki koje osvjetljavaju fasadu same kuće i krošnje stoljetnih maslina koje zadive svakog našeg gosta - naglašavaju vlasnici.

U interijeru se ističe i jedno jako zanimljivo čelično stubište koje povezuje prizemlje i kat, a njegov dizajn s tankim čeličnim šipkama kojima je pričvršćeno za strop i lagano odignuto od poda, s rupama između svake stube, čini ga, unatoč njegovoj strukturi, detaljem koji kao da lebdi u prostoru i savršeno se uklapa u ideju otvorenosti cijelog prostora kuće. Svi podovi u kući su obloženi keramičkim pločicama, stropovi su od knaufa i betona, a dijelovi zidova u sobama obloženi su drvom.

- Sav namještaj u kući je rađen po mjeri u boji tamnog hrasta i hrasta natur kako bi se uklopio u prirodne boje na zidovima. Što se tiče vanjskog dijela, odlučili smo se na tzv. špagaste garniture te klupu od kortena koja se pokazala funkcionalna i istodobno pogodna za opuštanje - dodaje Kristina.

Villa Gianno godišnje bilježi velik broj boravaka u kojima se iz luksuzne vile pretvara u obiteljski dom.

Wellness zona uključuje hidromasažnu kadu i saunu i pravo je mjesto s divnim pogledom na kojem se može opustiti i odmoriti

- Pretežno dolaze obitelji s djecom, za koje imamo puno aktivnosti u dvorištu - od ljuljački, tobogana i trampolina, preko stolnog tenisa, badmintona i malog nogometa, a imamo i bicikle. Gosti su nam uglavnom iz Njemačke i Austrije, no dolaze nam i iz Švicarske, Engleske, Nizozemske, Francuske, Ukrajine - napominju vlasnici i dodaju kako su najsretniji kad im se gosti vraćaju iz godine u godinu jer to znači se isplatio sav njihov trud.

Ova vrhunski dizajnirana i promišljeno opremljena vila, k tome orijentirana prema okolišu, definitivno je zauzela visoko mjesto na našoj listi planiranih godišnjih odmora. Sve fotografije ove moderne vile pokraj Poreča u Istri možete pogledati u našoj galeriji koja se nalazi u nastavku.

Foto: Rajan Milošević/Koridor27

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 20:13