COOL MJESTO

Ivana Bukvić osmislila slastičarnicu u Berlinu

Studio Ivy’s Design stoji iza uređenja novog lokala u Njemačkoj. Vlasnica lokala Sabina Tepman počela je raditi kolačiće iz hobija, a potom je slike objavljivala na Instagramu i izrađivala slastice po narudžbi pod imenom White & Rose

U Berlinu je otvorena slastičarnica White & Rose, u kvartu Schöneberg, koju je osmislila Hrvatica Ivana Bukvić, vlasnica Ivy’s Designa. Kako su berlinski mediji pisali, riječ je o lokalu za ženu rafiniranog ukusa, Sabinu Tepman, koju su nazvali Anna Wintour slastičarstva, a mjesto je odmah postalo popularno.

U suradnji s Ivanom stvoren je prostor Sabininih snova: cupcake store, koji drži korak s visokim standardima sličnih mjesta od Londona do New Yorka. Lokal ima 70 četvornih metara, a sastoji se od uslužnog dijela, kuhinje, skladišta i toaleta.

- Ovdje je prije bilo skladište BVG-ova Lost & Found ureda koji je kao ZET u Zagrebu. Prostor lifta smo iskoristili da dobijemo prostor u kuhinji. Bilo je puno toga za sanirati, micali smo i spuštene stropove kako bismo dobili na visini, od invalidskog WC-a smo napravili tri prostorije, a njega smo preselili u drugi dio zgrade gdje će biti bolje dostupan - objašnjava Ivana Bukvić.

Vrata koja su vodila iz zgrade u ulični lokaI s unutarnje strane maštovito su zakamuflirali ogledalom i kaminom, zato što ih nisu smjeli potpuno zatvoriti jer su dio zaštićenog spomenika kulture.

Cjelokupan interijer je temeljen na Ivaninu doživljaju Sabinine osobnosti, koji je htjela prenijeti u prostor.

- Sabina je elegantna, precizna i vrijedna osoba. Pretvorila je svoj hobi i strast u profesiju. Počela je izrađivati cupcake kolačiće i cakepopse u trudnoći, iz hobija, i prvo ih je poklanjala prijateljima za proslave, a nakon rođenja prvog djeteta počela je objavljivati slike na Instagramu i izrađivati ih po narudžbi. Njen profil se zove White & Rose, kako je kasnije nazvala svoj obrt, a sada i slastičarnicu - kaže I. Bukvić, koja stoji iza mnogih berlinskih interijera.

U skladu s nazivom White & Rose, u slastičarnici je puno bijele i roza boje. U interijeru je Ivana koristila prljavoroza boju koja je i među trend bojama za 2018. i 2019. godinu. Kako bi lokal što više približili izgledu ruže, ali ga napravili prihvatljivijim i muškarcima, u to “rozilo” dodane su tamnozelene stolice. One se odlično spajaju s ostalim bojama, a i donijele su ritmičnosti u prostoru.

- Lokal je malen. No vlasnica je inzistirala da ima i kuhinju u kojoj se sve priprema jer je htjela da klijenti vide kako je sve ručno napravljeno i da se sve priprema od najboljih sastojaka. Isto tako nije željela da se klijenti dugo zadržavaju u lokalu, nego da prolaze kroz njega, te je fokus bio na narudžbama za van i da namještaj bude multifunkcionalan - objašnjava Ivana. Zbog toga su koristili staklo, police visokog sjaja, bijelu keramiku, terrazzo koji u sebi ima kamenčiće koji bliješte na svjetlosti, staklene lustere koji vise na zlatnim metalnim šipkama i ogledala te se poigrali optički karakteristikama lokala. Visinu su još više naglasili bijelim visokim policama do stropa i panelima na zidovima.

Drveće hrvatskog cvjećara

Trešnje Nikole Fajfara

Berlin je poznat po ulicama koje sredinom travnja postaju nježne roza boje, kada procvjetaju drveća trešanja. Drveća pred lokalom su umjetna, dovezena iz Hrvatske, cvjećar Nikola Fajfar je zaslužan za njih. Drveća su smještena vani kako bi odvukla pogled korisnicima sa sive ulice kojom dominiraju automobili, opisuje Ivana Bukvić. Sabina ih je nedavno počela koristiti i unutar lokala jer su se posjetitelji željeli fotografirati za Instagram u slastičarnici uz trešnjino drvo.

Foto: Jenny AND claudija, Berliner-lichtbild

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 04:55