NAŠE, A IZGLEDA SVJETSKI

Jarun dobio najatraktivniju stambenu zgradu u Zagrebu

 Bosnić+Dorotić
Ovih dana završen projekt poznatog arhitektonskog ureda NFO. Atraktivna stambena građevina podignuta je u kaotičnom urbanizmu obiteljskih kuća, stambenih zgrada i u neposrednoj blizini jarunske tržnice

Na zagrebačkom Jarunu nedavno je završena zgrada, slobodno možemo odmah reći zgrada godine prema našem skromnom mišljenju, jer ovaj projekt na prvi pogled jednostavno izgleda svjetski.

Autor projekta je arhitektonski ureda NFO čije su poznate realizacije uređenje centra Crikvenice, spomen-obilježje Gordanu Ledereru “Slomljeni pejsaž”, bazen i recepcija kampa Stella Maris u Umagu i drugo.

Bosnić+Dorotić

Formiran je tamni volumen vrlo racionalnih proporcija i gotovo arhetipskog oblika kuće

Bosnić+Dorotić

BALKONI EKSTENZIJE

Atraktivna stambena građevina podignuta je u kaotičnom urbanizmu obiteljskih kuća, stambenih zgrada i u neposrednoj blizini jarunske tržnice na uglovnoj čestici. Površina je parcele je 1500 četvornih metara.

- Uvjetovan investitorovim zahtjevom za maksimalnom građevinskom bruto površinom i strogim uvjetima oblikovanja definiranim Generalnim urbanističkim planom, formiran je tamni volumen vrlo racionalnih proporcija i gotovo arhetipskog oblika kuće. Zona arhitektonske prostorne intervencije sužena je na kontaktnu zonu unutrašnjosti i okoliša, balkone koji postaju ekstenzija unutrašnjeg prostora i spona s okolišem - objašnjava Kata Marunica, arhitektica koja je s Nenadom Ravnićem osnivač ureda NFO.

Bosnić+Dorotić

Balkoni su obavijeni drvenom polupropusnom opnom kako bi prostori vanjskih boravaka dobili potrebnu intimu

Bosnić+Dorotić

TLOCRTI

Balkoni su obavijeni drvenom polupropusnom opnom kako bi prostori vanjskih boravaka dobili potrebnu intimu uz zadržavanje jasne vizualne povezanosti s okolnim gradskim tkivom. Na taj način iz arhetipskog volumena građevine unutrašnji prostor ekspandira u eksterijer i tvori njezinu novu oblikovnost. Tlocrti stanova su, kaže Kata Marunica, postavljeni načelno i tijekom projektiranja su individualizirani i prilagođavani željama kupaca.

Projektini tim studija NFO čine Kata Marunica, Damjan Kolundžić, Nenad Ravnić, Goran Rukavina, Dijana Pavić, Nikica Pavlović, Ivana Triva i Sara Vulić. Suradnici na ovom projektu su bile tvrtke Radionica statike, Inspekting, Termoprojekting, Grid i PBG. Naručitelj projekta je tvrtka Fakini.

Foto: Bosnić+Dorotić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 08:42