25 MORSKIH KVADRATA

Jedan mali, ali slatki projekt na magičnoj rovinjskoj obali

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Nakon kratke blagdanske stanke, javljanje, arhitekti i pozdravi s Ribnjaka četvrtkom se nastavljaju. Dok se jedni pokušavaju riješiti blagdanske šećerne izolacije, drugi održati novogodišnje odluke, nama su pripreme za ljeto krenule već u prvim danima Nove godine. Iako još uvijek ne radimo na bicepsima, tricepsima i masi, „fit do ljeta“ groznica zahvatila je i nas arhitekte. Bolje rečeno „Face lifting“ groznica“- rušenje, građenje, uljepšavanje, dizajniranje. Drugim riječima - pripreme za ljetnu sezonu iznajmljivanja u punom su mahu.

U današnjoj kolumni vam predstavljamo jedan mali, ali slatki projekt koji se sprema zablistati na ljetnoj sceni magične Rovinjske obale. U samo 25 kvadrata neobičnog, rekli bi pomalo „apstraktnog“, kubističkog tlocrta, nekoliko različitih funkcija je moralo pronaći formulu za kvalitetan suživot.

Početna misao u projektiranju interijera ovog studio apartmana bio je povišeni krevet sa spremišnim prostorom – zamišljen i osmišljen po mjeri.

U sklopu kreveta nalazi se i drveno uzglavlje s rasvjetom te dodatnim spremišnim odjeljkom, dok se iznad uzglavlja javlja naša druga tema – tema drvenih letvica, - koja se ovdje pretvorila u masku što skriva klima uređaj.

Zahvaljujući zidovima koji se jasno opiru pravilima pravog kuta, i ostatak namještaja je osmišljen po jedinstvenim dimenzijama ova četiri zida. Drvni dekor i letvice prenose se i na druge „po mjeri“ komade namještaja, gdje je apsolutni kralj drvenih letvica garderobni ormar. S jedne strane se na njega nastavlja ormarić za TV, dok se s druge pretvara u vješalice i police.

Središnji dio studio apartmana je dnevna zona gdje se u desetak kvadrata jako puno toga „događa“. Nasuprot kratke, linijske kuhinje smjestio se kauč na razvlačenje koji omogućava dodatan smještajni kapacitet, dok se između zone za kuhanje i one za odmor sakrio sklopivi blagovaonski šank i isto takve stolice.

„Nakrivljene“ linije zidova i stropova kupaonice nismo mogli ignorirati te smo ih odlučili i ovdje prigrliti i dodatno naglasiti ugradbenim spremišnim ormarom što se ugodno smjestio u kosu nišu. Ovdje se igra drvenog dekora i letvica nastavlja, u nešto manje naglašenom obliku, a treća, morska tema je okupala njene zidove upečatljivom tirkiznom bojom keramičkih pločica. Isti se tonovi protežu i kroz ostatak apartmana, većinom kroz tekstil, dekoracije, sitni apartmanski inventar te manje komade namještaja.

Poseban trenutak ovog interijera vidljiv je već sa samog ulaza – lažan prozor sa „pogledom“ na prekrasan rovinjski otok, čime se sam prostor vizualno povećava.

via GIPHY

Kod projektiranja velikih prostora, stanova, kuća i zgrada treba funkcionalno iskoristiti višak kvadrata i upotpuniti praznine, dok se u malim prostorima te iste kvadrate treba znati „duplirati“ i „reciklirati“ vizualno i funkcionalno. Upravo je to bila ona glavna tema današnje ljetno – zimske priče.

I dok morska apartmanska „fit do ljeta“ groznica traje i raste na sveopće zadovoljstvo, mi se u mislima već polako selimo na kontinent, gdje ćemo se idućeg četvrtka družiti.

A do tada – pozdrav iz Rovinja.

Vaš tim 4 UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:13