BOGATSTVO ZELENILA U INTERIJERU

Jedinstvena stambena zgrada s vrtom na krovu

 Hiroyuki Oki
Ova neobična stambena zgrada s potpisom Vo Trong Nghia Architects studija izgrađena je u Vijetnamu, a najneobičnija stvar jesu voćke na krovu

Oblikovana od ciglenih i kamenih 'kutija' naslaganih oko prostranog dvorišta, Thang House zanimljiva je i vrlo neobična zgrada čiji dizajn, odnosno cjelokupno uređenje potpisuje Vo Trong Nghia Architects studio. Arhitekti su je dizajnirali kako bi prirodu što više uključili u ovo, vrlo gusto urbano okruženje, a reciklirana voda iz ribnjaka u prizemlju koristi se za uspješan uzgoj voćaka koje se nalaze na samom krovu stambene zgrade.

Solarni paneli na krovu stambenim jedinicama daju svu potrebnu energiju, dok automatski sustav za recikliranje cirkulira vodu između ribnjaka i zasađenih područja. Zgrada je u planu od dvije paralelne trake na malom urbanom zemljištu, jedna sadrži dnevni prostor, dok druga ima vrt ograđen visokim, zasađenim zidom. 'Zeleni' zid proteže se prema vrtu na krovu koji se sastoji od devet zasađenih 'kutija'.

Zeleni prostor zapostavljen zbog građevinskih radova nadoknađen je vrtom na samom krovu koji dobiva dovoljno sunčeve svjetlosti i tako doslovno prekriva zgradu. Prozori i balkoni u dnevnim prostorima gledaju na zelene površine i na mali ribnjak. Ovi prostori u otvorenom prostoru namijenjeni su prvenstveno unošenju prirodne svjetlosti, ali jednako tako i određene količine svježeg zraka u svaki kutak kuće.

U zgradi se nalaze stambeni prostori - jedan veći s tri manje 'izbočene' jedinice u kojima se nalaze spavaće sobe. 'Podignute' su iznad vrta na tankim betonskim stupovima, a uski prorezi na betonskim krovovima unose dnevnu svjetlost u svaki interijer.

Prozori omogućavaju spektakularni pogled iz soba i vanjskih prostora na bogati vrt, a velika klizna vrata omogućavaju da se unutarnji prostori što bolje transformiraju na jednako tako fantastične balkone.

Što se tiče same unutrašnjosti zgrade, od materijala prevladavaju kamen i beton. Uz cirkulacijske rute koje prolaze kroz ovaj spoj unutarnjih i vanjskih prostora, različiti elementi dobili su raznolike završne obrade materijala. Betonski podovi i kameni zidovi u predivnom su kontrastu s namještajem od tamnog drveta. Naime, dodiri industrijskog stila poput kamena, betona, metala i stakla savršeno se kombiniraju s eksterijerom.

Sve fotografije zgrade možete pogledati u našoj galeriji.

Izvor: dezeen.com

Foto: Hiroyuki Oki

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 00:57