Prva Eco-Sandwich® kuća u Hrvatskoj

Jedinstvena u svijetu: ‘štedljiva’ kuća od recikliranog građevinskog otpada otvorena u Koprivnici

9. DANI PASIVNE KUĆE U HRVATSKOJ

Međunarodni skup koji se prošlog vikenda održava na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu donosi iskustva i primjere realiziranih kuća u energetskom razredu A+ u raznim hrvatskim gradovima

Nekoliko je povoda zašto smo ovih dana posjetili Koprivnicu. Prvi, prošli je vikend obilježen Dan grada Koprivnice, a rođendanska proslava popraćena je bogatim glazbeno-kulturnim programom koji se održava cijeli tjedan.

Drugi, još i važniji, grad Koprivnica ima cilj postati energetski neovisan grad te se intenzivno razvija u tom smjeru sudjelujući u mnogim projektima koji pridonose sprječavanju i smanjenju štetnih klimatskih promjena. Jedan od tih projekata je i nedavno otvorena prva Eco-sandwich® kuća. I treći, upravo će o Eco-Sandwich kući, među ostalim, biti riječi i na 9. danima pasivne kuće u Hrvatskoj, koji se u organizaciji Konzorcija pasivna kuća Hrvatska održavaju ovaj vikend na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

ZELENI KVART

Trodnevni međunarodni skup s izložbama i stručnim obilascima, koji se treći put za redom održava regionalno, donosi iskustva i primjere realiziranih kuća i zgrada u Hrvatskoj u skladu s definicijom pasivne kuće, njihovoj certifikaciji i odnosu prema definiciji energetski gotovo nulte gradnje. Također, promovirat će se novi građevinski materijali i sustavi, instalacijski sustavi i oprema visoke energetske učinkovitosti, a govorit će se i o zakonskom okviru RH i EU te modelima investiranja, uključujući poticaje i potpore.

No, vratimo se na Eco-Sandwich kuću s tri stana, popularno nazvanu “šparna kuća”, koja je sasvim sigurno jedinstvena u svijetu. Riječ je o prvoj pasivnoj kući (energetskog razreda A+) u Hrvatskoj unutar Programa društveno poticane stanogradnje, i to sagrađenoj od recikliranog građevinskog otpada! Naime, “šparna kuća” nalazi se u niskoenergetskom Zelenom kvartu u Koprivnici, koji se zasad sastoji od tri stambene zgrade tzv. šparne hiže u kojima stanuje 80 obitelji te šparne kuće, a planirano je ukupno sedam višestambenih zgrada te 12 višeobiteljskih kuća.

EUROPSKA POTPORA

Specifična je i po pretgotovljenom ventiliranom fasadnom Eco-sandwich sustavu, koji je primjer inovativnosti u građevinskoj industriji jer pomiruje problem prevelike potrošnje energije u zgradarstvu i problem građevinskog i otpada od rušenja. Podsjetimo, Hrvatska se do 2020. obvezala reciklirati 70 posto građevinskog otpada, a ovo je jedan od inovativnih primjera na koji način ispuniti tu obvezu. Naime, fasadni paneli su hrvatski proizvod, koji su uz potporu europskog programa CIP-ECO innovation razvili Građevinski i Arhitektonski fakultet iz Zagreba te tvrtke Beton Lučko iz Zagreba, Knauf Insulation iz Novog Marofa te Eurco iz Vinkovaca.

Fasadni panel ukupne je debljine 42 cm, a sastoji se od unutarnjeg nosivog sloja debljine 12 cm izvedenog od recikliranog betonskog agregata, toplinske izolacije debljine 20 cm od mineralne vune, ventilirajućeg zračnog sloja debljine 4 cm koji sprječava vlaženje izolacijskog materijala te obložnog fasadnog sloja debljine 6 cm od recikliranog agregata od opeke.

- Eco-sandwich panel ima nisku toplinsku provodljivost zbog betona s recikliranim agregatom, koristi mineralnu vunu izrađenu Ecose tehnologijom s prirodnim smolama kao vezivom, visoke je otpornosti na požar, većeg toplinskog kapaciteta te ga je moguće ponovno iskoristiti i u cijelosti reciklirati - kaže Martina Alihodžić, ravnateljica koprivničke Agencije za društveno poticanu stanogradnju, koja je investitor projekta.

DONACIJA

Gradnja kuće počela je prije nešto više od godinu dana, izvođači radova bili su TEH-gradnja iz Zagreba i Beton Lučko, a autor idejnog projekta i glavni projektant arhitekt Ljubomir Miščević, profesor na Arhitektonskom fakultetu, ujedno i glavni organizator 9. dana pasivne kuće u Hrvatskoj.

- Troškovi grijanja u ovakvoj kući su najmanje šest puta manji nego u uobičajenim. U svrhu preciznog mjerenja potrošnje u stanovima ugrađeni su senzori koji će nakon nekog vremena dati točne podatke. Ideja je da svaka sljedeća od 12 planiranih kuća prezentira određenu održivu tehnologiju i materijale gradnje. Treba naglasiti da je ovo prva implementacija ovakve tehnologije u svijetu - ističe Miščević te dodaje kako je ovaj projekt prvijenac i po pitanju prve provedene održive, inovativne i zelene javne nabave, koja se temeljila na inovativnim materijalima. Od tri stana dva su prodana i useljena.

U prizemlju je stan površine 98 kvadrata, na katu je stan površine 111 kvadrata, a u potkrovlju stan od 74 kvadrata. Specifično je što svaki stan ima spremište, parkirno mjesto te vrt veličine od 81 do 103 kvadrata s priključcima za vodu i struju. Cijena gradnje kuće iznosila je nešto više od 2,2 milijuna kuna, s tim da su Eco-sandwich fasadni paneli bili donirani (njihova vrijednost iznosi 486.788 kuna bez PDV-a).

- Prvom realizacijom istražene su mogućnosti primjene sustava. Stoga je zgrada kompleksnijeg oblikovanja s konzolama, ugaonim prozorima, lođom, balkonom... kako bi se kroz projekt i izvedbu riješilo što više karakterističnih detalja i stvorilo katalog rješenja za buduće primjene - zaključuje i dodaje kako Agencija nastavlja graditi u Zelenom kvartu, a slijedi četvrta “šparna hiža” sa 26 stanova te daljnje projektiranje i gradnja obiteljskih kuća.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 01:58