Jeftina, a glamurozna

Jeftini materijali, mali budžet i jedna fantastična mala kuća

 

Glamur ne dolazi uvijek s istaknutom cijenom zbog koje će nam se zavrtjeti u glavi. Stoga nikada ne biste očekivali da će renoviranje kuće iz 1920. godine biti jeftin projekt, osobito ako je rezultat zapanjujuć kao u ovom primjeru. Smještena u Tamarama, popularnom predgrađu Sydneyja, ova nevjerojatna kuća djelo je arhitekta Davida Langston-Jonesa, koji je za njezinu obnovu koristio isključivo povoljne materijale poput šperploče, cementa i valovitog lima. No, bez obzira na materijale prostor izgleda estetski i glamurozno, čak.

Arhitekt je vrlo pametno organizirao prostor kuće, iskoristivši maksimalno raspoložive kvadrate. Kupaonica je, na primjer, s lažnim stropom ostavila dovoljno prostora za izgradnju polukata iznad.

Uspon naizmjeničnim stepeništem desno od kuhinje vodi do potkrovlja opremljenog s krevetom, jednostavnim stolom i nizom otvorenih polica. Kombinacija je zaista atraktivna i ova zona može služiti kao prostor za spavanje, kućni ured ili kutak za čitanje.

Kako razina polukata izvorno nije postojala, nije bilo načina da se prirodno svjetlo digne pa je arhitekt osmislio jednostavno rješenje: postavljanje krovnog prozora.

Kupaonica i servisna područja premješteni su u središte kuće kako bi se poboljšala unutarnja i vanjska komunikacija i unijelo više prirodnog svjetla.

Valoviti metalni lim korišten je i za unutarnje i vanjske dijelove kuće. U eksterijeru je korišten za oblikovanje ograde, kao i djelomično prekrivanje vanjskih zidova. Unutar kuće, možete vidjeti ovaj materijal u obliku kuhinjske pozadine i zidne ploče za kupaonicu. Strop je također pokriven ovim limenim "plahtama".

Kombiniranjem skromnih materijala na tako neočekivane načine, arhitekt je uspio dati kuću potpuno poseban izgled. Ako pogledate u kuhinju, vidjet ćete kako je pametno dizajnirana. Tu je koristio šperploču u prirodnom obliku, ali i oslikanu svijetložutom bojom, kako bi unio malo boje u prostor.

Jednostavan, ali elegantan stol za blagovanje odvaja kuhinju od dnevnog boravka. Geometrijski printevi i uzorci te podebljane boje daju ovom društvenom području razigranu atmosferu. Stvarno zanimljiv detalj je način na koji su prozori ugrađeni u dizajn. Prostor ispod i iznad njih iskorišten je za kamin, TV i spremište. Fantastično!

Izvor: homedit.com

Foto: Anthony Browell

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 10:06