Petnaest kvadrata južnjačkog inata

Kad klijentici iz Splita arhitekti smjeste sve što treba u 15 kvadrata

Znate li što je arhitektonska 'magija'?

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

Simpatična investitorica iz Splita nam je postavila veoma konkretno pitanje: "Što sve stane u petnaest kvadrata?"

Mi smo se zainatili i odgovorili joj: "Stane sve!".

Tako je ova kolumna i dobila naslov. Možda bi umjesto inata bilo primjerenije nešto poput "Petnaest kvadrata splitskog dišpeta", ali to se onda ne bi rimovalo.

Druga opcija je bila "Naš je afinitet - splitski dišpet." Bilo je tu još mnogo ideja za sam naslov, ali "kvadrata" i "inata" se savršeno rimuju. I to je to, s naslovom smo završili, pa možemo dalje.

Dakle, u petnaest kvadrata smo morali smjestiti sve što treba imati, ne samo mali, već svaki stan / dom - kupaonicu, kuhinju i prostor za spavanje, odnosno dnevni boravak. Naravno da sve to u jedva dvoznamenkastom broju kvadrata nije moglo biti prekomotno, ali zato smo bili primorani koristiti magiju. Arhitektonsku magiju. Od malog mnoštva varijanta danas vam predstavljamo nekoliko probranih te onu najbitniju – dobitnu, odabranu, pobjedničku – onu koja je osvojila našu klijenticu. U svim smo varijantama, a bilo ih je također dvoznamenkasti broj, gotovo jednak broju naših današnjih stambenih kvadrata, proveli ideju kreveta ili na izvlačenje ili na spuštanje.

Tako se glavni dio stana formira u spavaći prostor danju, a dnevni prostor noću. To je ako ste noćobdija. Ako pak spadate u „dosadnu“ većinu, onda po danu radite, a noću spavate.

Postoji i opcija da zaspite na kauču, pred TV-om. I na to smo mislili pa je u svim prijedlozima televizor orijentiran prema kauču i krevetu.

U nekim od ponuđenih varijanti su kupaonica i kuhinja na višem nivou u odnosu na ostatak stana, kako bi se krevet mogao maksimalno uvući ispod podne obloge tih prostorija. Kod odabira takvog tlocrtnog scenarija treba iznimno paziti na raspored sanitarnih instalacija u podu, kako recimo, jastuk ne bi završio u podnom sifonu. I pokupio one najfinije arome kanalizacijskog sustava. Ovog trenutka ulazimo u projektiranje interijera ove minijaturne splitske rezidencije gdje će naša mlada klijentica i njen najdraži psić provoditi duge ljetne dane te obgrliti - objeručke i četveronoške - dobru staru dalmatinsku fjaku.

Sad znamo kako je bilo slavnom minijaturistu, Juliju Kloviću, kada je sve segmente velike slike morao smjestiti u višestruko manji format. Ne želimo se uspoređivati sa slavnim umjetnicima, ali nam ova minijaturna digresija posljednjih dana jednostavno stalno na umu.

U jednoj od sljedećih kolumni ćemo vam predstaviti i dizajn interijera ove male rezidencije, ali za sada smo vam htjeli pokazati koliko toga arhitektonski um može smisliti u tako malo kvadrata.

via GIPHY

To je već sada uobičajeni produkt našeg timskog rada, gdje i na najmanjem projektu tlocrtne prijedloge i idejna rješenja osmišljava više arhitekata. Tu se dešava pravi "brainstorming", a finalni produkt vrlo često iznenadi i nas same, jer svačiji mozak funkcionira na drugačiji arhitektonski način.

Dok ispisujemo posljednje misli ovotjedne kolumne, razmišljamo da je naslov mogao biti "Dišpet i senzibilitet, recept za vrhunski specijalitet.". Rima je dobra, ali iz inata ne odustajemo od inata i kvadrata.

Do sljedećeg tjedna vas pozdravljamo i u rimi kolumnu završavamo.

Vaši pjesnički nastrojeni arhitekti s Ribnjaka.

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 00:16