Cool mjesto

Kafić Cajger

Shabby chic rapsodija u centru Zagreba

Prije potpunog makeovera ovaj je prostor bio obično skladište. Teško je danas to uopće pojmiti gledajući predivno uređen interijer kafića Cajger koji je nedavno otvoren u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici. Vlasnici, bračni par Vlado Pilipović i Nikolina Šimunović, stvorili su kafić Cajger od, kako kažu, nule. I to potpuno sami.

Dati karakter interijeru

– Sve što vidite u kafiću produkt je naših vlastitih ideja. Sami smo osmislili svaki centimetar u ovom kafiću i pritom jako uživali u svim dogovorima i rješavanju niza izazova koji su se pojavljivali u procesu uređenja i opremanja – ponosno priča vlasnica Nikolina koja već ima dugačak staž u umjetnosti, konkretnije u slikarstvu i dizajniranju raznih prostora, ali, priznaje, u ovom slučaju gušt je bio još veći jer je znala da radi za sebe i da ima apsolutnu slobodu napraviti što god joj srce zaželi. – Uređenje interijera meni nije samo popunjavanje prostora, već potreba za uvrštavanjem individualnih predmeta koji će dati karakter tom interijeru tako da konačni rezultat nikako ne bude uniformiranost masovne proizvodnje – kaže vlasnica i dodaje da joj je za početak bilo važno pronaći nekoliko ključnih elemenata koji će obilježiiti sam prostor kafića.

Smirujuća bjelina

– Jedan od takvih elemenata je definitivno strop od cigle koji me osvojio na prvi pogled, toliko da sam ga odlučila ostaviti u izvornom obliku. Kasnije sam ga obojala lazurnom bijelom bojom ispod koje proviruje stara patina. Inače, u cijelom kafiću dominira smirujuća bjelina, a od namještaja sam najviše koristila stare rabljene komade u kombinaciji s kovanim željezom, pa prostor djeluje poput neke urbane shabby chic oaze – kaže Nikolina čija se kreativnost itekako vidi u brojnim detaljima. Tako je vlasnica kafića i umjetnica stare stolce različitih oblika oslikala i iskolažirala tkaninama različitih tekstura, kromatike i uzoraka. Tapecirunge je, pak, intervenirala bojom preko kojih se proteže strojno prošiveni crtež. Stolovi su također rađeni u kombiniranoj tehnici (oslikano drvo, žica, kovano željezo…)

Šank u kolažu

– Ono što je vjerojatno najzanimljivije od svega jest to što je svaki komad koji je u kafiću Cajger unikat i kreacija trenutka i raspoloženja – ističe vlasnica i naglašava da je namještaj uglavnom kupovala na buvljacima, a i prijatelji su donijeli neke komade koje su prvotno mislili baciti, no naposljetku su zaključili kako je bolje da ih Nikolina preuredi i obogati njima svoj novi kafić. – Važan element koji kafiću daje osobnost jest šank čija je cijela površina u slici-kolažu, a tu je i rasvjeta koju smo pomno birali i namještali. Zapravo smo kombinirali kod lampi i lustera različite materijale i boje, što ostavlja dojam potrebne razigranosti i prostorne dinamike. Na zidovima su izložene slike iz jednog od ciklusa mojih radova- zaključuje Nikolina Šimunović.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijlite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 12:02