COOL MJESTO

Kafić Hamper, simpatični detalji i odlična atmosfera na Savskoj cesti 87

Zavirili smo u originalno uređeno mjesto u Zagrebu za bezbrižna druženja i zabavu

Student bankarstva, osiguranja i financija uz pomoć svoje djevojke, studentice tekstilnog i modnog dizajna, uredio je prostor kafića u koji se svaki posjetitelj poželi vratiti

- Izbacili smo sve van i tada se pojavilo pitanje: A što sad? Ovako je svoju simpatičnu priču o preuređenju prostora i otvaranju totalno kul kafića počeo Luka Remić, student bankarstva, osiguranja i financija, koji posljednjih nekoliko mjeseci na zagrebačkoj Savskoj cesti vodi kafić Hamper.

Prostor koji je zatekao, kako kaže, nije bio po njegovu ukusu. Olakotna okolnost bila je to što je u prostoru prije također bio kafić, no prema Lukinu mišljenju, loše koncipiran i previše prazan te je žudio za adaptacijom. Raznim preinakama unutarnji kapacitet objekta u konačnici je povećan za čak 30%.

Prostorom vladaju klasični sivi tonovi i puno drvenih elemeneta u boji oraha, čime se postiže interijerska toplina. U otprilike četiri mjeseca koliko djeluje, Hamper je postao omiljeno okupljalište

NOV POČETAK

- Od velike pomoći bilo je znanje moje djevojke Ivone Bratanić - otkriva nam Luka, objašnjavajući da je Ivona završila tri godine tekstilnog i modnog dizajna te samim time “ima crtu” za estetiku i uređenje općenito. Put do konačnog izgleda i otvaranja objekta za mladi par nije bio ni brz i lak, a prvo na što su se odlučili bilo je izbacivanje zatečenog namještaja. Nakon toga uslijedio je proces adaptacije koji je, među ostalim, uključivao gletanje i bojenje. Jedan zid “obukli su” u gletani beton, a na drugi postavili efektnu metalnu mrežu koja sad služi kao fantastično rješenje za vješanje raznih ukrasa i ponajviše divnih biljaka. Postojeći šank dosjetljivo su obukli u lim i dodali drvenu plohu te ga time uklopili u ostatak prostora koji su opremili novim namještajem u industrijskom stilu.

Cigleni pod, namještaj izrađen od željeznih šipki s vidljivim varovima i drvenim podlogama te pomno birana rasvjeta bili su ključni za postizanje industrijskog izgleda interijera, dok zeleni detalji unose živost i potrebnu svježinu

- Namještaj je izrađen od željeznih šipki s vidljivim varovima i drvenim podlogama, a uz njega se nekako dobro uklopio i ovaj pod - govori Luka pokazujući na ciglaste podne obloge. I doista, pod i namještaj fantastično pristaju u prostor, baš kao i pomno osmišljena rasvjeta. Iznad šanka vlasnici su postavili studijske reflektore, u izlogu su visilice s retro žaruljama sa žarnom niti, a na mreži se ističe stara stolna lampa s velikom okruglom žaruljom.

DOMIŠLJATOST

Ipak, nas su se najviše dojmila domišljata rasvjetna rješenja na terasi Hampera - tamo su kao visilice poslužili stari hamperi okrenuti naopako. Kad govorimo o bojama, u ovom kafiću prevladavaju klasični sivi tonovi i puno drvenih elemenata u boji oraha, čime se postiže interijerska toplina. Oko šanka se pak odvija najzanimljivija Hamperova priča. Smještena je ovdje, očekivano, velika polica s pićem, ali i mnogi drugi detalji.

- Dugo smo tragali za starim stvarima. Prikupljali smo ih na popularnom Hreliću, ali i u stanovima naših baka, prijatelja i poznanika - govori Luka dok pokazuje jelenje rogove iz 1931., stare tranzistore, kofere, pegle, kazete, stare dizajnerske časopise, ali i slike ART2DI2 kolektiva.

Naopako okrenuti hamperi na terasi kafića fantastično su rasvjetno i idejno rješenje, a odlični vintage detalji prožimaju cijeli prostor, kako interijera, tako i eksterijera

RAZNOLIKI GOSTI

U otprilike četiri mjeseca koliko djeluje, Hamper je postao omiljeno okupljalište studenata s obližnjeg fakulteta, ali i poslovnih ljudi te susjeda koji u svojoj prvoj kavi baš ovdje uživaju, bilo da govorimo o interijeru ili u ovo doba godine popularnoj Hamperovoj terasi. Jednostavno uređenje sa starim školskim stolcima, visokom klupom i puno cvijeća pokazalo se kao dobitna kombinacija, a i nas je osvojila na prvu.

To šarmantno i simpatično novo mjesto preporučujemo svim ljubiteljima dobre kave, craft piva i onog ključnog čime se Hamper diči - opuštene, ugodne i prijateljske atmosferom zbog koje se svi vole vratiti u Savsku 87.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 05:39