BAR FULL CIRCLE

Kafić na Baliju koji će vas oduševiti zelenim interijerom

    AUTOR:
    • Anita Budimir

  • OBJAVLJENO:
  • 16.09.2019. u 12:49

Studio X+O

Kafić je uređen po holističkom principu projektiranja: pun zelenila i prirodnih materijala, a na zidu je mural s prizorima raslinja iz obližnje šume

Arhitekti iz studija X+O zapravo temelje rad na holističkom pristupu projektiranju i baš zbog toga su bili idealan izbor za projekt. Nit vodilja u dizajniranju prostora je razumijevanje krajnjeg korisnika, kao i brenda koji se nudi u prostoru, a u uredu smatraju da je to jedini pravi način da konačni proizvod donese uspjeh, kako klijentu, tako i njihovu uredu.

 

Arhitektura i izbor materijala inspirirani su lokacijom u koju se smjestio Full Circle, rižina polja, šuma majmuna i sveprisutna filozofija yoge. Na samom ulazu pozornost zaokuplja neobičan dizajn poda, svojevrsne betonske kaskade koje se protežu kroz cijeli prostor izravan su utjecaj okolnih rižinih polja. Višestruka promjena levela poda postignuta je uz pomoć stuba koje ili uzdižu prostor za sjedenje ili ga spuštaju ispod osnovne razine kretanja.

 

Takva forma poda služi u nekim dijelovima i za sjedenje. Izbor materijala za pod također ima svoju poveznicu s okolišem, Terazzo pod od lokalnog kamena i manjih bijelih kamenčića na crnoj pozadini izgledom oponaša zrnca riže.

 

Ostali motivi iz okoline prenose se gotovo pa doslovno, određene biljke iz obližnje šume, koje pripadaju biljkama povijušama, prenesene su u prostor i postavljene na uzvišenim pozicijama, poput konstrukcije iznad šanka ili u visećim posudama iznad stolova. Majmuni su također dobili mjesto u Full Circleu, cijeli zid prekriven je ručno rađenim muralom koji oslikava obližnju šumu u kojoj se naglašava flora i fauna lokacije, kao i važnost kave.

 

Iz arhitektonskog ureda navode da ništa nije slučajno ni suvišno u uređenju pa se tako i sam zaobljeni oblik loga 'full circle' prenosi na odabir namještaja. Pozornost privlači neobično dizajniran pod, zamišljen kao svojevrsna betonska kaskada koja se proteže kroz cijeli prostor. Rađen je od lokalnog kamena i manjih bijelih kamenčića, koji izgledom oponašaju zrnca riže

 

Veći dio namještaja za sjedenje i stolovi zaobljenog su oblika kako bi podsjećali na spomenuti logo. Ruke koje grle zapravo su osnovna ideja loga Full Circlea i što se više promatra prostor, u ovom slučaju te bi ruke mogle biti prirodni dotok svjetla. Dva zida dužinom i visinom sasvim su ostakljena, a kako je kafić smješten u blizinu šume, tako se dobiva dojam da okoliš obitava i u prostoru. Preko staklenih stijenki vanjski prostor prelijeva se u unutrašnjost koja ga nesmetano prima zbog jednakog izbora materijala.

 

Studio X+O zapravo je složio slagalicu za klijente koristeći prirodne materijale i zemljane boje i tako stvorio nužno jedinstvo između Ubuda i Full Circlea.

Sve fotografije ovog predivnog kafića na Baliju možete pogledati u galeriji.

 

Foto: Studio X+O

Izdvajamo

Iz drugih medija