Vila Laganini

KUĆA ZA ODMOR U SAMOBORU Kakav odmor želimo? Svejedno, bitno da je laganini...

Posebnost ove šarmantne kuće za odmor u Samoboru definitivno je njezina lokacija. Naime, nalazi se samo 800 metara od glavnog trga, ali smještena je u mirnom predjelu i okružena je park šumom Mojmir. Evo priče o njezinu nastanku

PROFIL
INFO: kuća za odmor Vila Laganini
LOKACIJA: Samobor, Giznik
VLASNICI: Martina Strašek Filipčić i Damir Filipčić
POVRŠINA: parcela 500 m2, kuća 100 m2
ARHITEKTONSKO RJEŠENJE KUĆE I TERENA: Damir Filipčić
KONTAKT: martina. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Svatko drugačije zamišlja svoj idealni odmor, ali većina nas bi da bude jedno: laganini. Upravo to je naziv kuće za odmor u Samoboru u koju vas danas vodimo. Simpatični vlasnici, bračni par Martina Strašek Filipčić i Damir Filipčić, otvorili su nam vrata kuće u koju smo, priznajemo, poželjeli zaviriti čim smo je vidjeli na slikama a to nije bio nimalo lagan pothvat jer je kuća bukirana mjesecima unaprijed. Stepenice nas vode na parcelu koja je povišena, a takav je i sam položaj kuće jer se nalazi na brdovitom terenu.

Vila Laganini je smještena u rezidencijalnom dijelu Samobora, na Gizniku, a udaljena je samo 800 metara od glavnoga gradskog trga. Orijentirana je prema istoku, a bazen je odmaknut od kuće dovoljno da nije u sjeni u popodnevnim satima, dok je terasa veći dio dana u hladu. Vlasnici nam otkrivaju da osmišljavanje rasporeda nije bio nimalo lagan zadatak. - To je bio najzahtjevniji dio jer parcela nije velika. Kuća gleda na park-šumu Mojmir, na koju se otvara pogled kroz staklenu stijenu na istočnoj strani. Sve je počelo 2011. kad je zemljište kupljeno, a ideja za kuću za odmor se pojavila naknadno. Gradnja je trajala oko godinu i pol, a završena je u travnju 2017. godine - kažu vlasnici.

Kuhinjski elementi, lampe, stol i stolice su iz Ikee, a vlasnici su birali sve bijelo, dok su detalji nježnoružičasti, po savjetu dizajnerice interijera, što tvori umirujuću i romantičnu paletu boja.

Kad ih pitamo kako to da su odlučili napraviti drvenu kuću, odgovor je jednoglasan: - Drvena je jer nam se oboma sviđa drvo, jednostavno volimo taj stil. Nit vodilja bila je dobiti drvenu kuću koja je moderna i prozračna. U tu je svrhu i namještaj uglavnom iz Ikee jer oni koriste puno drva, ali na moderan način. Prozračnost smo dobili i visokim stropom i svjetlom bojom drva u većini prostorija. U dnevnom boravku smo čak dodatno izbijelili drvo - objašnjavaju Martina i Damir.

Što se tiče rasporeda kuće, on je jednostavan i funkcionalan. Kad se uđe, odmah ispred vrata su dva sanitarna čvora: jedan WC, a drugi je kupaonica sa saunom. Desno od ulaza je soba s dva kreveta. Lijevo od ulaza prostire se open space, boravak i kuhinja s blagovaonicom, a u nastavku je soba s bračnim krevetom, tj. master bedroom. Dnevni boravak je ugodan i svijetao, a najljepši detalj je kamin obložen ciglom.

Boravak je ugodan i svijetao, a centralni fokus je na kaminu u obloženom ciglom. Zarazna prozračnost i vizualno povećanje prostora postignuti su visokim stropom i svijetlom bojom drva, koje je ovdje čak dodatno izbijeljeno.

Vila Laganini građena je od drveta crnogorice, a s obzirom na to da je za najam, vlasnici su vodili računa da materijali budu otporni, ali i da kuća ima nenametljiv moderan štih i dozu šarma. - Na podovima je laminat jer je otporan, a svi zidovi su bijeli u kombinaciji s drvom. Kuhinjski zid smo obukli u staru ciglu da stvori kompletan ugođaj s kaminom koji je također od istog materijala.

Lajtmotiv drva i cigle proteže se čak i kupaonicama. Uz njih se nalazi i ručno rađena sauna te sve zajedno tvori pravu malu spa oazu.

Sofa je iz Ikee, kao i sama kuhinja, bijela i romantična, baš kakvu smo htjeli. Dosta smo namještaja sami osmislili i napravili ili dali raditi prijatelju Denisu, majstoru za drvo, primjerice klupu ispod prozora, okvir televizora, kompletnu saunu, klupe za umivaonike. Kupaonice smo 'dizajnirali' u dućanu, na licu mjesta, ha ha ha. Kad smo vidjeli ponudu pločica, u glavi smo složili kombinaciju - smiju se vlasnici. Vanjskim prostorom dominiraju, naravno, bazen sa sunčalištem te povišena prostrana terasa. Bazen je dimenzija 8 x 4,2 metra i dubine 1,2 metra.

- Bazen zahtijeva gotovo svakodnevnu brigu za kvalitetu vode, testiranje pH faktora i klora te dodavanja klora, kao i fizičko čišćenje dna. Toplinska pumpa grije vodu, tako da je bazen u funkciji od sredine travnja do sredine listopada - kažu vlasnici i ističu da su najponosniji na planiranje terena i okoliša. - Nije lako složiti na strmini i maloj parceli sve sadržaje. Uspjeli smo čak naći prostor za ping-pong stol, ljuljačku i penjalicu. To smo napravili sami, bez ikakvog projekta uređenja. Najdraži dio kuće nam je barski stolić ispod bazena s pogledom na kuću, naročito navečer kad je osvijetljena indirektnom rasvjetom koju smo uglavnom koristili - objašnjavaju.

Većina gostiju najviše vremena provodi upravo na vanjskim prostorima, a prednjači terasa s baldahinima s koje pogled puca na bazen i okolnu šumu. U blizini je i zidani roštilj, iz kojega gotovo svaka ekipa koja ovdje odsjedne izvuče maksimum. Martina i Damir ističu kako su gotovo sve osmislili sami, ali kod uređenja interijera potražili su malu pomoć kod talentirane prijateljice Ines. - Damir je bio protiv bilo kakve pomoći oko dizajna interijera sa strane, a ja nisam vjerovala da možemo dati završni touch sami - priča nam Martina i dodaje kako je nagovaranje trajalo neko vrijeme. - Kad sam ga nagovorila, i kad je došla Ines i napravila skice, rekla je kako bi bilo sjajno da se u detaljima provlači ružičasta boja. Na spomen ružičaste Damir je pozelenio, ha ha ha. No, sad joj priznaje da je napravila dobar posao.

Slike, ogledala, šalice, jastuci i još neki detaljčići imaju ružičastu nijansu, vrlo diskretnu, ali vrlo romantičnu i baš su se divno uklopili u interijer - priča Martina. Sve u svemu, Vila Laganini sjajna je destinacija i za dulji odmor ili za vikend bijeg u dvoje, ali i za zabavu s ekipom.

Za kraj pitamo vlasnike je li teško imati kuću za odmor. - Ma ne, uz puno volje, truda i predanosti ovo je jedan lijep posao! - zaključili su Martina Strašek Filipčić i Damir Filipčić.

Foto: Berislava Picek / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2024 18:44