Kuća "Oči boje lavande"

Obnovljena kamena dama stara više od 200 godina na Cresu

 

NAZIV: Kuća "Oči boje lavande"
INFO: obnovljena kamena kuća od 112 m² stara više od 200 godina
LOKACIJA: Stivan na Cresu
UREĐENJE: vlasnica
VLASNICI: obitelj Čelić Vrzić iz Zagreba

Vlasnica Kristina Čelić sama je osmislila projekt preuređenja, no korisne savjete dobila je od udruge Novi sjaj dalmatinskih ruina, arhitektice Vlatke Proprat i arhitekta Milana Pinezića, rođenog Stivanjanina

U najstarijem dijelu Stivana na otoku Cresu, u zaseoku zvanom Donje Selo koje je nastalo iz pastirskog stana nalazi se kuća za odmor šesteročlane obitelji Čelić Vrzić iz Zagreba. Jedna je od tri kuće koje svojim tlocrtima čine cjelinu u nizu starih kamenih kuća na čijem su sjevernom djelu ostaci samostana. U svom donjem dijelu stara je više od 200 godina dok je dogradnja drugoga kata napravljena kako se obitelj bivših vlasnika širila krajem 19. stoljeća.

- Kupili smo ju u rujnu 2014. godine, nakon što smo više godina znali da je na tržištu. Bivša vlasnica koja živi u Malom Lošinju teško se odvojila od rodne kuće svojih roditelja što je razumljivo. Građevina je bila zdrava, ali joj je ipak trebala temeljita obnova - kazala nam je Kristina Čelić, vlasnica prema čijoj ideji je obnovljena i uređena kuća koju su nazvali "Oči boje lavande" zbog boje njezinih škura. Osnovni nedostatak pokazao se pogled samo na jednu stranu i to užim pročeljem što je bio izazov za osmišljavanje organizacije prostora prilagođenog višečlanoj obitelji s četvero djece, od kojih će najmlađe sljedeće godine postati punoljetno.

Korisna površina iznosi oko 112 četvornih metara u tlocrtu 5x7,5 metara te se sastoji od visokog prizemlja i dva kata, a u suterenu su još i konoba te gustirna za skupljanje kišnice.

- Prije nego smo postali vlasnici ove kuće interesirala me je lokalna arhitektura, a inspiraciju sam našla i u ideji koju je promovirala udruga Novi sjaj dalmatinskih ruina. Preko tog kontakta i arhitektice Vlatke Proprat dobila sam neophodne informacije o zaštiti i izolaciji kamenih zidova. Savjetima je pomogao i naš susjed, rođeni Stivanjanin, arhitekt Milan Pinezić, vlasnik Studio-modula iz Ljubljane. Voditelj radova je bio Krešimir Barić koji kao građevinar ima dugogodišnja iskustva na rekonstrukciji starih kuća - prisjetila se Kristina početaka obnove kojoj je cilj bio stvoriti svijetao i ugodan prostor uz poštivanje tradicije.

Unutarnji zidovi kuće su ogoljeni do kamena, porušene su sve pregrade i uklonjeno staro stubište koje se nalazilo u dnu kuće. Krov je zamijenjen novim, a potkrovlje otvoreno. Cijeli projekt unutarnje organizacije razvijao se oko pozicije na kojoj je bio dimnjak starog kamina, a položaj novih stepenica mogao je biti određen tek kada su oslobođene grede jer je ovisio o njihovom rasporedu.

Unutarnja obnova je trajala oko godinu dana, prvenstveno zbog sušenja betonske deke između konobe i prizemlja kojom je ojačana statika kuće, ali i zbog zabrane radova tijekom turističke sezone. Fasada je sanirana u kasnu jesen 2016.

Na pitanje koliko stoji obnova ovakve kuće Kristina odgovara kako je pravilo da je obnova u rangu ili nešto skuplja od gradnje novog objekta.

- Dovoženje materijala na otok sve dodatno poskupljuje. Prednost je da stare kuće u urbanim dijelovima mjesta imaju postojeće priključke pa radovi mogu početi brzo nakon kupnje. No, treba poći od najopsežnijeg scenarija, jer dok se kuća u potpunosti ne ogoli, ne zna se što krije - napominje vlasnica.

Donja etaža je osmišljena za druženja što podrazumijeva i kuhanje za puno ljudi. Stoga su kuhinja i blagovaonski stol jedinstvena cjelina, a dnevni boravak smješten je iza stepenica uz kamin.

- Otvoreni kamin i dimnjak zimi prostor ugriju, a ljeti je to prirodna ventilacija dok debeli kameni zidovi dodatno štite od vrućine - pojašnjava vlasnica.

Gornji katovi su intimniji, s tri spavaće sobe i jednom dodatnom u potkrovlju koja po potrebi može biti prostorija za spavanje ili pak za druženje. Na sve tri etaže su i kupaonice.

Ideja o jednostavnim prirodnim materijalima bila je vodilja u uređenju interijera uz kombiniranje starih i novih komada, a stepenice, blagovaonski stol, vanjsku i unutarnju stolariju i podove od hrasta izradio je stolar Ivan Čeliković u Slavonskom Brodu.

- Htjeli smo opuštajući prostor oslobođen viška namještaja. Postoji jedan viši ormar, ostalo su komode, a puno je uporabnih predmeta izloženo oku jer očekujemo da se prijatelji osjećaju kao doma i sami se posluže - priča Kristina.

Kuća ima i mali vrt s južne strane, a preko puta je vrt površine 300 kvadrata na kojem su stara krušna peć i vrtna kućica. Vrt još nije osmišljen i osim dvije smokve i nara koje su zatekli, vlasnici su posadili po dvije trešnje, masline, glicinije i lovor te lavandu, smilje i ružmarin koji ovdje rastu bez posebnog angažmana.

Kao osnovni nedostatak pokazala se orijentacija, odnosno pogled samo na jednu stranu, i to užim pročeljem, što je otežalo organizaciju prostora i njegovu prilagodbu za potrebe obitelji sa šest članova

Staro stubište koje je bilo u dnu kuće na mjestu sadašnjih kupaonica je uklonjeno, a položaj novog ovisio je o rasporedu greda

Potkrovlje je otvoreno, a u njemu je uz spavaću sobu još jedna koja može služiti za druženje ili san

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 17:37