Kuća za odmor iz 1806. godine

Kamena istarska ljepotica u novom ruhu

Što kažete na ovu sjajno obnovljenu kamenu kuću iz 1806. godine?

Očuvani su debeli vanjski zidovi i nosive drvene grede, a interijer je oplemenjen obnovljenim starinskim namještajem i rustikalnim detaljima.

U središnjoj Istri nedaleko od grada Buzeta, na brežuljku podno mjesta Sovinjak u selu Majeri smjestila se kamena kuća za odmor obitelji Krbavčić čija gradnja datira iz davne 1806. godine.

Kuća se nalazi na parceli od 700 četvornih metara, njezina je površina 110 kvadrata i prikladna je za život petero ljudi. – Kuću je od svojih roditelja naslijedio moj suprug Mladen, a početkom 2014. počeli smo s njezinom obnovom. Iako smo je prvo željeli samo malo urediti za iznajmljivanje tijekom ljeta, u konačnici se to pretvorilo u kompletnu obnovu i veliku investiciju koja je dovršena ove godine – prisjetila se vlasnica Brigita Krbavčić. Prvi korak bilo je rušenje postojećih pregradnih zidova u kući zbog želje vlasnika da naprave sasvim novi raspored prostorija i maksimalno iskoriste prostor tako da su ostali samo originalni vanjski zidovi zidani od istarskog sivog kamena, debeli 80 centimetara, te poprečne drvene grede. Budući da su nekadašnji stropovi bili prilično niski, a želja obitelji Krbavčić bila je dobiti prostorije standardne visine, upustili su se u pothvat koji je zahtijevao puno vremena i truda.

– Poprečne grede na stropu trebalo je iskopati iz zidova i svaku podignuti za 40 centimetara. Originalne grede nismo mijenjali jer su bile u odličnom stanju, osim četiriju na ulazu u kuću koje su bile dotrajale i crvljive. Originalne su i grede vidljive iznad prozora, a sve su izrađene od hrasta ili topole – opisala je Brigita Krbavčić. Kuća se prostire na dva kata, a kako i u interijeru prevladavaju sivi kamen i drvo, vlasnici su se pri odabiru namještaja i boja za uređenje fokusirali na bijele tonove da bi unijeli svježinu i osjećaj prostranosti. Prostor su oplemenili originalnim starinskim namještajem i sitnicama koje su obnovili i udahnuli im novi sjaj pa su se idealno uklopili u kuću.

Čak su i aparati retro

Iz ulaznog hodnika na donjem katu s lijeve strane je ulaz u kuhinju u sklopu koje je i blagovaonica. Drveni kuhinjski elementi rađeni su po mjeri i potom prelakirani u bijelo, uz dodatak smeđe patine za starinski štih. Dodana je tamna radna ploča s efektom kamena i bijeli keramički sudoper s rustikalnom slavinom, a vlasnica je jako pazila da i kuhinjski uređaji budu u retrostilu. U blagovaonici su smješteni visoka vitrina s čašama, komoda i stol pronađeni na tavanu kuće u vrlo lošem stanju, no, uz puno truda i rada su restaurirani te im je vraćena originalna funkcija. S desne strane ulaznog hodnika ulazi se u malu kupaonicu koja je zbog svojih skromnih dimenzija obložena bijelim pločicama velikog formata.

– Tu su tuš-kabina i umivaonik, gdje sam opet iskoristila jednu starinu. Naime, na tavanu smo pronašli staru šivaću mašinu s postoljem koje smo iskoristili kao nosač umivaonika, što je ispalo vrlo zanimljivo – objasnila je Brigita Krbavčić. Dašak starina provukao se i kroz dnevni boravak koji se nalazi nasuprot kuhinje i blagovaonice i to u obliku obnovljenog stolića, bakine škrinje koja je poslužila kao stalak za televizor te retrotelefona, kovane krletke s cvijećem i starog sanduka za drva. Tu je i kamin koji su supružnici Krbavčić izradili sami prema fotografiji koja im se svidjela.

Stogodišnja maslina

Dnevni boravak ima izlaz na malu terasu koja je ostala u originalnom stanju, a opremljena je kovanim stolom i stolcima ručne izrade. Na kat se dolazi kamenim stubištem za koje je kovanu ogradu izradio vlasnik Mladen Krbavčić, a zid uz stepenište krasi obnovljeni prozor koji je nekad bio na kući. Na prvom su katu dvije dvokrevetne i jedna jednokrevetna soba te kupaonica. – Spavaće sobe nisu jako velike pa sam ih minimalistički uredila. Tu su ručno rađeni bijeli kovani bračni kreveti sa zlatnom patinom, drveni ormari izrađeni po mjeri ili pak naslijeđeni i obnovljeni te noćni ormarići i toaletni stolovi kupljeni u Italiji.

Manju sobu, koju zovemo dječja, oživili smo šarenim pokrivačem te raznobojnim detaljima – kazala je vlasnica i dodala da je kupaonica između soba obložena krem i tamnosmeđim pločicama velikog formata te opremljena tuš-kabinom, perilicom i s dva umivaonika koja stoje na kovanom postolju, što je također ručni rad njezina supruga. Iz hodnika na katu izlazi se i na malenu terasu koja pruža pogled na okućnicu površine oko 600 četvornih metara na kojoj su smješteni terasa s nadstrešnicom, velikim kamenim stolom i željeznim stolcima te bazen dimenzija 8×4 metra, dubine 1,5 metara. Riječ je o betonskom bazenu obloženom PVC folijom, a uz njega su drvene ležaljke s jastucima za opuštanje, barski stolić, tuš i vrtni roštilj. Nasuprot bazena je maslina stara više od 100 godina koju su vlasnici presadili iz maslinika.

Bez pomoći dizajnera

Velika želja vlasnika bila je dobiti kuću u kojoj se može boraviti tijekom cijele godine pa su osim u rashladne uređaje za ljetne mjesece, investirali u obnovljive izvore energije, odnosno dizalicu topline te solarne panele. – Na uređenju smo zaista puno i dugo radili pa me posebno veseli što smo mnogo toga sami izradili i osmislili bez pomoći arhitekata ili dizajnera. Željeli smo da kuća ima dušu i mislim da smo to i postigli – zaključila je Brigita Krbavčić.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 21:27