I energetski potpuno neovisna

Kamena kuća od 68 kvadrata

Ova je stara kamena kuća suvremenija od domaće novogradnje!

PROJEKT: obnova stare kamene kuće
INVESTITOR: mlada obitelj
AUTORI: Studio Contini
POVRŠINA KUĆE: 68 četvornih metara
LOKACIJA: Agna, 43021 Agna PR, Italija
GODINA REALIZACIJE: 2015.
FOTO: Studio Contini

Arhitektonski studio Contini zaslužan je za novi izgled stare kamene građevine u malom naselju Tufi d'Agni blizu planinskog grada Corniglia, smještenog unutar sjevernih Apenina. Mala gospodarska kuća, koju su nekad koristili pastiri i životinje kao sklonište, obnovljena je u stambeno utočište koje je sada kuća za odmor jedne obitelji, koja je koristi uglavnom u ljetnim mjesecima s obzirom na udaljeni položaj i poteškoće u pristupu parceli. Glavni zadatak arhitekata bio je renoviranje i modernizacija objekta te prilagodba kuće životu u 21. stoljeću.



Koristeći tradicionalne metode gradnje karakteristične za ovaj kraj, kuća je potpuno obnovljena u rustikalnom stilu. Interijerom dominira kamen u kombinaciji sa suvremenim komadima namještaja, No, ono što kuću čini stvarno modernom zapravo je njezina suvremena oprema.

VEZANI ČLANAK: POGLEDAJTE KUĆU O KOJOJ SVI PRIČAJU Uzbudljiva obnova dubrovačke ‘starice’






Zbog svoje udaljene lokacije i čestog gubitka električne energije, arhitekti su na drveni trijem koji gleda na osunčani jug postavili fotonaponski sustav koji se sastoji od 12 solarnih panela snage 290 W spojenih na 8 solarnih akumulatora svaki od 3kW, koji kući osiguravaju potpunu energetsku autonomiju. Proizvedena struja koristi se za rasvjetu, indukcijsku pločicu, grijanje vode i rad električnih radijatora za grijanje, uz dodatak drvene peći snage 6,5 kW.







Osim toga, kuća je opremljena i pumpom koja dovodi čistu vodu iz obližnjeg izvora te ima ugrađen i sustav za pročišćavanje otpadnih voda, koja se potom koristi kao tehnička voda koja služi za kupanje, pranje i čišćenje. Kuća je veličine 68 četvornih metara i sastoji se od prizemlja i kata. U prizemlju se nalazi kuhinja i blagovaonica, a kat je rezerviran za spavanje.











Izvor: archdaily.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 04:38