A tek kad vidite interijer!

Kamena kuća Vedrana Ružića stara 140 godina

A tek kad vidite interijer!

Posjetili smo svestranog mladog umjetnika, slikara i glazbenika Vedrana Ružića, koji je preuredio kamenu kuću kako bi u njoj mogao živjeti, slikati i svirati.

Umjetnički ateljei na prvi su pogled možda pretrpani nepotrebnim stvarima, bojama, kistovima, papirima, materijalima… Međutim, ateljei su puno više od toga, oni inspiriraju umjetnike i pružaju im svojevrsno utočište, a svaki umjetnik ima svoju viziju kako ga urediti. Tako je i slikar i glazbenik Vedran Ružić imao viziju za svoj atelje, a kako bi doznali nešto više o njegovu specifičnom projektu koji više nimalo ne nalikuje na pretrpane atelijere, uputili smo se u staro vinogradarsko selo Zvoneća, koje se nalazi 10 kilometara od Opatije.

Prije svega, da vas upoznamo s ovim svestranim mladim umjetnikom. Vedran Ružić je profesionalni glazbenik, dobitnik nagrade Status, svira bas i kontrabas u različitim jazz i pop projektima. No, osim glazbe Vedran se bavi i slikarstvom te upravo završava treću godinu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Njegov stil prepoznatljiv je po intenzivnim i razigranim bojama, a najčešći motivi koloritnih slika su Opatija, Volosko, Kvarner, dimnjaci i mačke, koji se mogu vidjeti i u njegovim slikovnicama.
Njegova djela krase i staru kamenu kuću koju je Vedranova obitelj kupila prije 15-ak godina.
– Već tada sanjao sam da ću jednog dana u njoj imati svoj atelje. Kuća je ranije bila štala ili, kako mi u Primorju kažemo, ‘skadanj’ i zapravo ne znamo koliko je točno stara. Ali, ima najmanje 140 godina – kaže i dodaje da je imao čvrstu viziju o uređenju prostora, a s većim je radovima na uređenju počeo prije šest godina.

Kuća se sastoji od tri etaže, od kojih svaka ima 40 kvadrata, s tim da su trenutačno uređeni srednji kat i potkrovlje, a Vedran uskoro planira i uređenje podruma, odnosno konobe. Sagrađena je od masivnih kamenih blokova, uz izvorne grede koje separiraju katove te oblažu krov. Sam krov je ostao nepromijenjen, budući da je u vrlo dobrom stanju iako, prepričava Vedran, najstariji stanovnici sela tvrde da je takav već barem 80 godina.

Stol kao umjetnost

– Glavna misija bila mi je zadržati što više izvornih elemenata. Upravo zato sam ostavio izvoran ‘kostur’ kuće – krov, grede i kamene zidove, dok je ostatak kompletno novouređen budući da je bio u lošem stanju – kaže i dodaje da je i sve novokupljene elemente zadržao u istom, rustikalnom stilu. Primjerice, naručio je drvene, po mjeri ručno rađene prozore i vrata na voltu, nabavio je 100-tinjak godina stare pločice i cigle koje je pozicionirao na vidljiva mjesta, kao što je zid koji odjeljuje kupaonicu i kuhinju… Još jedan stari element koji je uspio nabaviti je i kameni kuhinjski škaf.

– Stare kamene ‘prozorčiće’ u zidovima, koji su nekada služili za odlaganje predmeta, iskoristio sam za policu u kupaonici. Potkrovlje je zadržalo svoj starinski duh jer je prožeto drvenim podom. Kroz godine sam nabavio i niz dekoracijskih funkcionalnih predmeta kao što su stari kovčeg iz vojske, pretvoren u škrinju za spremanje posteljine, zatim stare ručno rađene stolice, skije i sanjke koje također čine interijer zanimljivijim i toplijim – kaže. Dodaje da velik dio tih predmeta našao zaboravljene na tavanima, a nakon bojenja su dobile novi izgled.

– Meni kao umjetniku u trenutku inspiracije i kuhinjski stol znao je poslužiti kao slikarsko platno, a nakon lakiranja taj isti stol danas daje posebnu čar svakom objedu – kaže.
U potkrovlju se nalazi spavaća soba, a na katu ispod prostorija koja objedinjuje dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju te zasebna kupaonica. Katovi su povezani unutarnjim drvenim stubištem koje je Vedran smjestio između greda. Prevladavaju kamen i drvo, a na zidovima su njegove slike živahnih boja.
– Najveći dio radova odradio sam samostalno uz poneku pomoć oca i majke. Otac je i autor kuhinjskih ormarića, a postavio je i sve instalacije – kaže i dodaje da je profesionalne majstore angažirao samo za pojedine poslove.

Guštanje na otvorenom

Što se tiče okućnice, vanjsko je stubište napravljeno od kamenih blokova koje je Vedran popravio prema nekadašnjem izvornom izgledu, što je učinio i sa samim zidom ulaska. Kamene ploče pri ulasku čine terasu urednijom i pogodnom za sjedenje s društvom uz roštilj.
– Za najdraži dio kuće izdvojio bih potkrovlje zbog prostranosti, osvjetljenja i pogleda kroz krovni prozor, naročito ujutro nakon dobrog odmora! Upravo me ovaj dio najviše inspirira za sviranje kontrabasa i skladanje svojih jazz pjesama, kao i za slikanje pejzaža – kaže i dodaje da je kućicu uredio za sebe, kako bi u njoj živio, slikao i svirao, ali budući da posljednje dvije godine živi u Voloskom, gdje ima i atelje, kućicu u Zvonećoj koristi kao vikendicu, ali ju je počeo i iznajmljivati.
– Na to su me potaknuli komentari prijatelja kojima sam kućicu posuđivao za vikend-odmor, koji su rekli da je to savršeno mjesto za odmor, inspiraciju i romantiku. Sada je kućica ‘Atelier’ dostupna svima za najam, a budući da smo tek počeli iznajmljivati, cijene su vrlo pristupačne – zaključuje.

Foto: Ira Tomić i John Kardum

Imate stan, kuću ili projekt koji želite podijeliti? Popunite obrazac u nastavku, a mi ćemo vam odgovoriti u što kraćem roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:29