RAJ NA ZEMLJI

Kamena kuća za nezaboravno ljeto

Čini se nevjerojatnim, ali ova je kamena kuća izgrađena, barem njezin manji dio, u srednjem vijeku. I da, dobila je svoju bitku protiv vremena. I da, zadržala svoju suštinu, ali uz sve moderne blagodati. I jednostavno je prekrasna!

Kameni zidovi ove kuće u Španjolskoj skrivaju puno tajni, ali pruža i savršeni hlad tijekom ljeta. Bijela boja zidova interijera bila je savršena pozadina za namještaj i detalje u krem i pješčanim tonovima, koji unatoč skromnoj paleti boja, ne izgledaju dosadno i to sve zahvaljujući izvrsnoj kombinaciji namještaja od kamena, drveta i pruća s dodatkom zelenila - klasika južnih španjolskih interijera. Posebno mjesto u kući je terasa pod nadstrešnicom. Popodne je savršeno skrivena od vrućine, a navečer postaje nevjerojatno ugodno mjesto za druženje. Bazen koji je organski uklopljen u zeleni travnjak, još je jedan adut ove besprijekorno uređene kuće.

Teško je zamisliti da je ova kuća, ili točnije dio nje, star više stotina godina. Zapravo, dragocjena povijest dijela kamena koja je sačuvana na pročelju je srednjovjekovna i dio je nasljeđa koje je bilo osnova za očuvanje i obnovu ove građevine. Nešto na što su navikli arhitekti iz Lizarriturry Tuneu arhitektonskog ureda, poznati po obnovi tradicionalne arhitekture, ali s modernim blagodatima. U stvari, mnogi materijali koje su koristili u ovoj kući su obnovljeni.

Jedan od izazova s kojima su se susreli bila je arhitektura same kuće: vrlo tamna konstrukcija sa starim rasporedom. Njihov je cilj bio ispuniti je svjetlošću i razbiti prostore kako bi bili prostraniji i ugodniji. Osim toga, kuća osim što je bila mračna, bila je malena. Tako da je proširen priključenom konstrukcijom koja je toliko dobro integrirana sa starom da se ni ne primjećuje.

Stjepan i njegova obitelj tražili su drugo prebivalište daleko od grada, gdje bi mogli živjeti vani i okružiti se prirodom. I ova je kuća u potpunosti ispunila ove zahtjeve. Iako je tražila veliku obnovu, počevši od eksterijera, koji je godinama bio napušten. No arhitekt Daniel Lizarriturry iz arhitektonskog studija Lizarriturry Tuneu učinio je puno. Kombinirao je autohtone vrste prilikom uređenja područja, kako bi mu vratio stari sjaj.

Iako je pergola novoizgrađena, vanjski prostor u potpunosti je obnovljen. Kamenje u eksterijeru zapravo je obnovljeni pod stare srednjovjekovne crkve. A pergola koje je ručni rad izrađena je od obnovljenog cedra.

Umjesto tradicionalnog trijema, koji bi oduzimao svjetlost, Daniel je odlučio ugraditi pergolu s krovom od trske i glicinije koja će, kako raste, "prekriti" krov i stvoriti ugodan vegetacijski pokrov, a u jesen kad glicinija izgubi lišće, svjetlost može ulaziti u kuću bez prepreka.

Uživanje se nastavlja i po noći. Vijencima, fenjerima i svijećama se stvara atmosfera koja ovo mjesto čini čarobnim. Poneki pokrivač za slučaj da zahladi i zavjese, koje usporavaju vjetar i služe kao improvizirane mreže za komarce. Što još možete tražiti!

Prozor dnevne sobe, koji pruža spektakularan panoramski pogled na vrt je proširen, a kako bi sačuvao simetriju, kamin je s lijeve strane zida dobio prostor za knjige.

Da bi svjetlost ušla u kuću, proširili su postojeće prozore, koji su bili vrlo mali, i ponovo se otvorili, poput velikog prozora koji povezuje blagovaonicu s vrtom. Odabrali su željeznu stolariju, jer je najbolje pristajala kamenu kuće.

Prostor na gornjem katu žrtvovan je kako bi blagovaonica prodisala i sada ima dvostruku visinu! Da biste stvorili vizualni kontinuitet s dnevnim boravkom i ostatkom prostora u kući, za zidove je odabrana bijela boja, a izvrsno pristaje uz mikroelementni pod.

Iako se možda ne čini tako, kuhinja je u dio nove kuće napravljena prilikom proširenja. U američkom je stilu, a ima roštilj koji zimi služi kao kamin.

Ako u kuhinji postoji glavni junak, onda je to nesumnjivo veliki drveni stol talijanskog dizajna, koji su vlasnici imali u stanu u Barceloni i svako željeli zadržati, iako ga je bilo teško prilagoditi prostoru. Na kraju su se poigrali prednjim dijelom otoka, s istim finišom drveta.

Ova spavaća soba, kao i mnogi prostori u ovoj kući, poprimila je potpuno novi izgled. Na njezinom je mjestu nekada bio stari trijem. No, obnovili su originalne grede i otvorili sobu prema kupaonici, koja uključuje pregradni prostor.

U kupaonici koja je spojena s garderobom arhitekti su kombinirali cementne pločice s neobrađenim borovim drvetom kako bi joj pružili dodatnu udobnost i postigli prirodniji izgled.

Foto: Pere Peris/El Mueble

Izvor: El Mueble

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 11:06