"Zvjezdana" kuća

Kamena kućica u Nacionalnom parku Krka

 

Vlasnici je od milja zovu "zvjezdana" kućica jer je nebo iznad nje u ljetnim večerima prepuno zvijezda. Veličine je samo 80 četvornih metara i uređena je s puno ljubavi i topline. Riječ je o kamenoj kući koju su vlasnici uredili za goste, a nalazi se u Nacionalnom parku Krka, 20 km od Drniša i 50 km od Šibenika te samo 5 km od rijeke Krke i njezina drugog slapa Brljan.

 

Kuća je to u kojoj je živio dida Mate sve do Prvog svjetskog rata i stara je više od 100 godina. Ali kako u kući poslije dide nitko nije živio, počela je propadati, sve dok supružnici Tovarlaža Žugec nisu odlučili ovoj simpatičnoj kamenoj kući vratiti davno izgubljeni čar - doznajemo od vlasnice Lane.

 

Vlasnici su kuću potpuno uredili vlastitim snagama i idejama uz pomoć djece, a samo je uređenje trajalo pune tri godine. Kuću su praktički do pola morali srušiti i krenuti s obnovom od početka. U kući prevladava bijela boja, originalni dijelovi kamenih zidova i namještaj koji je pretežno kupljen u Ikei, ali obogaćen i nadopunjen vlastitim idejama i ponekom starinskom sitnicom.

 

- Posebnost naše kuće je ta što smo je gradili i uređivali kao da je radimo za sebe, željeli smo da se gosti osjećaju kao da su kod svoje kuće. Na izuzetnoj je lokaciji, na kraju sela i ispred se pruža pogled samo na njive, masline i Nečven-kulu u daljini. Pokraj kuće je i bazen u kojem gosti mogu uživati, a potrudili smo se i zasaditi puno različitog cvijeća, pogotovo puno smilja, lavande i maslina koje su karakteristične za ovaj kraj. Mir, tišina i zvjezdano nebo iznad nje su njezine najveće prednosti, a to gosti baš i traže - ponosno zaključuje vlasnica.

Više o kućici saznajte na službenim stranicama Holiday Home ''MateAna''

 

 

Izdvajamo

Iz drugih medija