KUĆA PODNO BIOKOVA

Kamena ljepotica iz dječje mašte

Prije nekoliko godina podno Biokova niknula je kuća koja skriva priču vrijednu divljenja. Ona je plod nekih davnih želja, dugogodišnjeg rada i truda utkanog u svaki kamen, a njezinim nas je odajama provela ponosna vlasnica

PROFIL
  • INFO: Obiteljska kuća od 200m2
  • LOKACIJA: Zaostrog
  • UREĐENJE: vlasnica
 

Svaka djevojčica ima snove o svom domu iz bajke. U malenim glavama često su to kućice okružene cvijećem na nekom proplanku, negdje tamo daleko u budućnosti. No, vlasnica ovog zdanja, danas 40-godišnja žena, davnih je godina sanjarila o kamenoj kući koja se uzdiže iznad mora. Provodeći ljeta u obiteljskoj kući u Zaostrogu, sasvim je sigurno znala da će i svoje zdanje baš tamo sazidati - u srcu Makarske rivijere i podno masivnog Biokova. Osmislila je već tada i kako će svaki kutak njezine kuće izgledati. Dječja je mašta s vremenom prerasla u želju i viziju mlade djevojke koja je na prikupljanju ideja, sredstava i detalja radila godinama.

- Prvu sam škrinju kupila na zagrebačkom Britancu prije 20-ak godina, znajući već tada da će ona biti u mojoj kući u Zaostrogu - počinje nam vlasnica svoju impresivnu priču o gradnji kuće velike 200 četvornih metara. Zašto impresivnu? Zato što ju je ova žena, po struci inače fizičarka, potpuno sama osmislila i u velikoj mjeri sama sagradila, i to u mjestu koje je tada bilo bez struje i vode - ova kamena ljepotica iz 15. stoljeća svoje je novo ruho poprimila uz rad agregata za električnu energiju.


Kad ju je zatekla, građevina je bila u potpuno drugačijem stanju i zahtijevala je potpunu adaptaciju i sanaciju. Uz arhitektonske sugestije i stručnost statičara, odlučeno je da će se njezin postojeći izgled promijeniti. Tako je prvotna kuća u dvije i pol godine djelomično srušena i nadograđena te je nastalo kameno zdanje koje se prostire na spomenutih impozantnih 200 četvornih metara.

Prvu i drugu etažu čini po 60 kvadrata, a treća etaža satkana je od 30 kvadrata stambenog prostora i jednako toliko kvadrata eksterijera, odnosno terase.

- Kuća je zanimljiva jer se zapravo sastoji od dvije diletacije - kaže nam vlasnica, pojašnjavajući da su u prizemlju smješteni zaseban apartman za obiteljske goste, kotlovnica i konoba za druženja.

Prvotno zatečena građevina bila je u vrlo lošem stanju i vapila je za obnovom. U konačnici je kuća u cijelosti rekonstruirana, i to uz pomoć agregata.

 

- Prostor je osmišljen tako da gosti imaju potpunu privatnost - ističe i dodaje da njegova opremljenost njezinim prijateljima i gostima pruža mogućnost za kuhanje prve jutarnje kave ili uživanje u doručku. Konoba za druženja, pak, posebna je priča. Veličinom dovoljna taman za sve stanovnike Zaostroga i njihove goste, ovaj kutak nerijetko je osvijetljen do dugo u noć.


- Na velikoj zidanoj peći pripremaju se morski specijaliteti, u antiknoj kredenci uvijek su spremna pića za osvježenje i zdravicu, a velik drveni stol i mnoštvo raznobojnih stolaca spremno prihvaćaju veselo društvo, kad god se za to pruži zgodna prilika - smiješeći se prepričava ponosna vlasnica. Sav namještaj, kako u konobi, tako i u ostatku kuće, sama je restaurirala.

 

Primjerice, novu šansu pružila je stolcima sa sjedalima od prešane kože, koji su danas prava rijetkost i koštaju bogatstvo. Naša kreativna domaćica novi im je život udahnula kad ih se stari vlasnik odlučio riješiti za doista zanemariv iznos novca. Te posebne stolce sad krasi elegantan izgled, a smješteni su uz luksuzan masivni stol u blagovaonici. Od velikih komada na otpadu do biljaka uz put - maštovito oko ove žene ne propušta nijednu priliku za lijepim detaljem. Naime, spomenuti stol trenutačno krase crvene i bijele grančice koje djeluju poput skupocjenog ukrasa, a zapravo su ručno bojani korov nađen doslovno uz cestu.

- Svemu želim podariti novi izgled, a viziju o tome kako će u konačnici nešto izgledati gotovo uvijek imam - govori nam vlasnica, naglašavajući kako nije potrebno mnogo novca da bi se postigao lijep izgled interijera. Njezina je kuća doista najbolji primjer.

Većina namještaja pronađena je na raznim tavanima i buvljacima, no odabir skupocjene pećnice ipak je sasvim opravdan. Naime, na tržištu je teško pronaći cjenovno prihvatljiv model koji bi svojim izgledom, ali i funkcionalnošću odgovarao ovoj kući i priči koju ona želi ispričati. Vlasnica se stoga odlučila za popularni SMEG-ov model, i kako kaže, nije požalila.

Sobe ovog zdanja klasično su mediteranskoi prozračne i mirisne. Za lijepih i vedrih dana s njihovih prozora vide se prekrasna Korčula, Pelješac i Hvar.

- Tajna prihvatljivog krajnjeg troška je u balansiranju - na bezbrojnim komadima sam uštedjela restaurirajući ih, i upravo zato ponegdje sam si mogla dopustiti skuplji aparat ili detalj - pojašnjava. Uz dnevni boravak, blagovaonicu i kuhinju, na prvom katu nailazimo i na spavaću sobu i kupaonicu. Sve te prostorije stilom si međusobno odgovaraju. Utjecaj je očigledno mediteranski, no vlasnica nam je ispričala kako je dug niz godina upijala ideje kako iz Italije, tako i s Istre i Kvarnera, ali i svih drugih lokacija koje su na nju ostavile dojam.

 

Pregledala je, kaže, tisuće starih fotografija i posjetila stotine mjesta, pa je i svoju kuću uredila u skladu s viđenim, poštivajući uz to sve standarde današnjice. Spavaće sobe ove kuće klasično su mediteranski prozračne i mirisne.
Kreveti od masivna drva i bijele čipkane posteljine njihovi su glavni aduti, baš kao i pogled koji tijekom lijepog vremena puca sve do Pelješca, Hvara, Korčule...

Konoba kuće svojom veličinom dovoljna je taman za sve stanovnike Zaostroga koji nerijetko do dugo u noć ovdje uživaju u veselim druženjima i ukusnim jelima.

U ljepoti prirode ovdje se uživa i na velikoj terasi s ljetnom kuhinjom, a prema želji, stanari i njihovi gosti mogu uživati i u dvorištu koje također ima ljetnu kuhinju, ali i prekrasan bazen s pogledom na more, pozicioniran na 200-tinjak metara nadmorske visine.
Popodnevna siesta u ovoj kući dodatno je opuštajuća kad do vas dopiru i divni mirisi ovdje zasađenog autohtonog bilja poput lavande i ružmarina. No, vratimo se interijeru, jer doista je jednako impresivan kao i eksterijer. Na drugom, ujedno i posljednjem katu, uz kupaonicu se nalaze još dvije spavaće sobe, također prožete prirodnim materijalima i bojama. Kamen na zidovima, drveni namještaj, daske na podu i svijetli, bijeli i plavi tonovi i ovdje su se, kao i u ostatku kuće, pokazali kao dobitna kombinacija za osjećaj ugode, tradicije i svježine.

 

Lijepa je to priča o ljubavi prema jednome mjestu, njegovim čarima i potrebi života u onome što ste sagradili sami, no junakinju naše interijerske priče život je ipak smjestio u metropolu. Ipak, kako kaže, svaki slobodan trenutak pokušava iskoristiti za odlazak u svoju morsku oazu koja je, prema njezinim planovima i zamislima, trebala biti kuća stvorena za život 365 dana u godini.

 

I upravo zato bila je toliko ustrajna u namjeri da je sagradi bez obzira na nedostatak struje i vode te općenito komplicirane uvjete gradnje i uređenja. I kad su joj svi govorili da odustane od "sulude zamisli", ostvarenje davnog sna rezultiralo je nekretninom koja je predmet divljenja mnogih.

 

FOTO: Tom Dubravec/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2020 05:28