RAJ NA ZEMLJI!

Kameno zdanje u uvali Mutnik na otoku Braču

Kameno zdanje naziva Beach house - Fisherman house u uvali Mutnik na otoku Braču nekada je bilo uljara i mjesto s kojeg su se odvozili razni otočni proizvodi danas je namijenjeno za turistički najam

Probudite se uz lagani šum valova, odjenete kupaći kostim, izađete iz kuće, prošetate par koraka kroz zelenilo dvorišta i eto vas na plaži... Nije li to odmor iz snova? Upravo tako možete započeti dan u uvali Mutnik koja se nalazi između Supetra i Miraca na otoku Braču gdje se smjestila kuća Beach house - Fisherman house. Riječ je o kamenoj, tradicionalno građenoj kući koja potječe još iz 19. stoljeća, a nekad je služila kao uljara u kojoj su se prerađivale masline.

RUŠEVNO STANJE

- Početkom 20. stoljeća tu su bili magazini iz kojih su se odvozili otočni proizvodi: ulje, vino, višnje, rogači, bademi, lavanda, smilje i brojni drugi jer je u uvali postojao mali pristan za brodove. Kupljena je 1957. u ruševnom stanju i odmah je renovirana, ali tada u njoj još nije bilo tekuće vode ni struje. Voda se dobivala iz velike gustirne ispod kuće a rasvjeta, hladnjak i kuhalo bili su na plin - kaže vlasnik zdanja koje se prostire na 100 četvornih metara, okruženo s tisuću kvadrata okućnice. Posljednja obnova bila je prije sedam godina kada je kuća osuvremenjena i uređena za odmor. Danas može primiti do pet gostiju te se sastoji od moderne kuhinje, blagovaonice s uzidanim kaminom, dnevnog boravka, dvije spavaće sobe i dvije kupaonice.

- Odlučili smo zadržati starinski štih kuće u kombinaciji s modernim elementima. Od materijala prevladavaju kamen i drvo, a od boja bijela i nijanse smeđe. Podovi su prekriveni rustikalnim pločicama, a na stropu su stare drvene grede i brodski pod. Velika prednost su zidovi debeli i do pola metra koji tijekom ljeta osiguravaju ugodne temperature u kući i bez klima-uređaja. Namještaj kojim smo opremili prostorije je kombinacija obnovljenih starinskih komada i potpuno novih kupljenih. U dnevnom boravku je također i stol od kovanog željeza s plohom od crnog mramora koji je izradio moj pokojni otac - opisuje vlasnik Arsen Perasić.

POD ZVIJEZDAMA

Da su tijekom obnove zaista odlučili ispoštovati povijest ove građevine vidi se i po tome što su na prozorima klupice od starih kamenica za ulje, a nekadašnji kamen koji je mlio masline pretvoren je u okrugli stol na dvorištu. Ovdje je sve podređeno opuštanju i uživanju u prirodi i hladovini borova i maslina te miomirisima mediteranskog bilja poput lavande, smilja i ružmarina.

- Ono što pruža Beach house - Fisherman house na Braču moglo bi se definirati kao privatni komadić raja. Velika terasa izlazi na šljunčanu plažu, a osim ležaljkama, opremljena je vanjskim roštiljem, stolom za večere pod zvijezdama i kutnom garniturom za druženje uz čašu vina.

SAVRŠEN POGLED

- Uvala Mutnik osigurava čisto more i plaže bez gužve te savršen pogled i kupanje u cik zore kad je cijela plaža samo vaša. Zbog pozicije je savršena za obitelji s djecom, ali i za sve one koji žele pobjeći od gužve i istovremeno nadohvat ruke imati sve što im zatreba. Uživanje će potpunim učiniti neometani pogled s terase na zalazak sunca - zaključio je vlasnik koji je najviše ponosan na dojam koji kuća ostavlja na posjetitelje jer je ona velikim dijelom rad cijele njegove obitelji.

Više: Beach house - Fisherman house

Foto: Zvonimir Barišin

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 09:15