COOL MJESTO

Kavana Cvjetni u novom kolorističkom i vizualno atraktivnom ruhu

 Igor Šeler
Projekt uređenja odradio je arhitekt Duje Kaliterna. U samom srcu Zagreba Orbico grupa odlučila se na otvaranje izrazito koloristički i vizualno atraktivnog mjesta za ispijanje vrhunske kave

Iako nam je trenutna situacija s koronavirusom poprilično ograničila kretanje, a još više bilo kakvo okupljanje na javnim mjestima ili ispijanje najdražih napitaka, trudimo se ostati pozitivni i s nadom iščekujemo što skoriji završetak trenutnog stanja tako da možemo navratiti do novih kul mjesta i nesmetano nastaviti sa svojim najdražim navikama.

Dok vi možda poslušno sjedite doma mi smo za vas istražili što ne smijete propustiti i koje mjesto morate posjetiti čim se život vrati u normalu.

Igor Šeler

Od derutnog prostora od 180 četvornih metara nastala je elegantna kavana u stilu 50-ih godina 20. stoljeća

Igor Šeler

PREUREĐENJE

U samom srcu Zagreba, na dobro poznatom Cvjetnom trgu, Orbico grupa odlučila se na novi poslovni pothvat u smislu otvaranja impresivno uređene kavane Cvjetni. Prostor u koji su se uselili također je bio nekadašnje mjesto za ispijanje kave, ali već jedno vrijeme na toj lokaciji nitko nije obitavao pa je to ostavilo traga. Zatečeni derutni prostor od 180 metara četvornih preuređivan je tri mjeseca, a poznati hrvatski arhitekt Duje Kaliterna, iz Kaliterna arhitekture, koji je bio zadužen za projekt uređenja otkriva nam kako je samo projektiranje trajalo mjesec dana. Znači, u procesu od sveukupno četiri mjeseca uz puno truda i znoja od napušenog prostora gdje se uređivalo gotovo sve, od izmjene podnih i zidnih obloga, postavljanje novog bara, rasvjete, uređenja sanitarija, ozvučenja, opremanja namještajem i dekorima stvoreno je izrazito vizualno i koloristički atraktivno mjesto za ispijanje različitih aroma kave, jednostavno pripremljenih jela i kolača ili večernje pijuckanje vrhunski pripravljenih koktela.

Igor Šeler

Igor Šeler

Igor Šeler

Igor Šeler

- Osnovna ideja je bila ponuditi modernu udobnu kavanu u samom centru Zagreba - objašnjava nam arhitekt i dodaje - Sam prostor je trebao izgledati poput velikog dnevnog boravka, s udobnim sofama i foteljama, bibliotekom, kaminom… također je cijeli prostor parfumiran mirisnim svijećama da bi se dobio ugođaj doma. Saznajemo kako se prvenstveno željela postići atmosfera talijanskih kavana koje su postojale sredinom 50-ih godina 20. stoljeća u Italiji, s tipičnim komadima namještaja iz tog razdoblja, ali opet sve to ukomponirati u prostor na način koji je tipičan za popularne kavane kakve su postojale u Zagrebu početkom 20. stoljeća. Kaliterna nam govori kako su upravo to pokušali postići drvenim zidnim oplatama, keramičkim pločicama s karakterističnim art nouveau uzorkom.

Igor Šeler

Svi detalji su zlatni i izrađeni su od brušenog mesinga, a mogu se uočiti na namještaju od finog baršuna kao obrubi stolova, visilica i lampi

Igor Šeler

Igor Šeler

Igor Šeler

Duje Kaliterna poznat je kao veliki majstor i ljubitelj detalja pa je tako i ovome projektu njegovu posebnost naglasio uz pomoć originalnih sitnica. Kao kontrast bijeloj boji zidova arhitekt odabire nježno prelijevanje plave i zelene boje, a detalji su zlatni, izrađeni od brušenog mesinga koji se mogu uočiti na namještaju od finog baršuna koji dizajnom korespondira polovici prošlog stoljeća, kao obrubi elegantnih stolova, visilica i lampi. U odabiru obloge za podove arhitekt se odlučuje za velike keramičke pločice s uzorkom chevron parketa koji je nekada bio neizostavan u bilo kojem luksuznom i otmjeno uređenom interijeru, a veliki zid bara koji se proteže skoro kroz polovicu prostora odlučio je obložiti u keramiku s trodimenzionalnim uzorkom koja svojim dizajnom doprinosi profinjenosti cijelog prostora.

Igor Šeler

Igor Šeler

ATMOSFERA

- Kako je prostor jako uvučen u zgradu, velikim zidnim površinama obloženim tapetama s uzorkom prašume pokušali smo stvoriti dojam da se nalazite u prirodi, baš u takvim predjelima odakle potječe kava - Kolumbija, Brazil…Isti uzorak palminog lista ponavlja se opet kao zidna i podna lampa, koje su izrađene od već prije spominjanog mesinga - objašnjava nam arhitekt.

Igor Šeler

Mi smo pretekli trenutne zabrane pa smo uspjeli popiti jednu od prvih kava u kavani Cvjetni i osobno upiti atmosferu svega ovoga o čemu vam pišemo. Bez imalo zadrške moramo vam priznati da jedva čekamo ponovno to učiniti jer ono o čemu nam je pričao sam arhitekt doista i jest istina. Prije nego stupite u prostor poželite obrisati svoje potplate jer prvi dojam kojeg dobijete je da ulazite u prostore nekadašnjih luksuznih vila gdje će vas nečiji batler odvesti do stola i poslužiti vrhunski pripravljenim čajem, a opet na drugu stranu promišljeno postavljene tapete i udobni namještaj vas uvlače u potpuno drugi ugođaj da se zavalite u jedan od naslonjača i tu provedete cijelo popodne u dobrom društvu uz odličnu kavu.

Foto: Igor Šeler

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 12:21