Zagorske hiže Purga

Klasične zagorske hiže interpretirane na suvremen način

Kuće 100 posto sagrađene od drva

Nakon što je prije nešto više od četiri godine vratila stari sjaj kultnom zagorskom restoranu iz ranih 90-ih godina, naziva Purga, tvrtka ZMH Horvat iz Konjščine odlučila je proširiti ponudu i privući još više ljudi u Zlatar Bistricu, nekada razvijeno mjesto u kojem je bila tvornica kabela za Peugeot, Renault i Citroen, a među posjetiteljima nisu bili samo oni ih Hrvatske nego i brojni stranci.

Berislava Picek/Hanza Media

Prva etapa širenja ponude odnosi se na smještajni kapacitet, jer u ovom dijelu Zagorja nema ponude tog tipa, a taj su zadatak, isto kao i kod preuređenja restorana, prepustili arhitektici Maji Bručić iz studija Lotus Architecti. Ideja je bila osmisliti dvije kuće za odmor na parceli uz restoran, a želja vlasnika bila je klasična drvena zagorska hiža, koju je arhitektica Maja Bručić interpretirala na suvremen način.

- Malo smo ih pojednostavnili i prilagodili današnjim potrebama, a specifične su po tome što su sagrađene 100 posto od drva - kaže arhitektica.

Berislava Picek/Hanza Media

Berislava Picek/Hanza Media

Berislava Picek/Hanza Media

Kuće su smještene na ravnoj parceli uz restoran, pozicionirane su okomito jedna na drugu, tako da je jedna orijentacije sjever-jug, a druga istok-zapad. Obje su površine 60 kvadrata, imaju trijemove, a građene su od hrastovih planjki, dok je kao izolacija korištena mineralna vuna. Svaka kuća ima četiri spavaće sobe s pripadajućim prostranim kupaonicama, a jedina je razlika što je u jednoj kući dnevni boravak s čajnom kuhinjom, dok je u drugoj taj prostor iskorišten kao skladište. Podovi su izrađeni od hrasta kao seljački pod, a što se tiče namještaja, kreveti i ormari rađeni su po mjeri, dok su fotelja i trosjedi za boravak, čajna kuhinja te kompletna rasvjeta kupljeni u Ikei.

Berislava Picek/Hanza Media

- I u interijeru su korišteni prirodni materijali, a time i boje koje prevladavaju odgovaraju prirodnoj boji drveta. Malo smo se poigrali s uzglavljem kreveta gdje smo drvene daske prebojili u sivo, a iza smo stavili LED rasvjetu tako da svjetlost dolazi između reski daski kao lijepo ambijentalno svjetlo - pojašnjava arhitektica.

Berislava Picek/Hanza Media

Od detalja se ističu drveni panjevi koji su iskorišteni kao noćni ormarići, što je dalo jedan ‘sirovi’ pristup interijeru, ali ga je istodobno obogatilo jednostavnošću i prirodom. A to je, kaže, Maja Bručić, i bio osnovni cilj projekta - da se korisnici i gosti osjećaju kao da su dio prirode.

Berislava Picek/Hanza Media

U tvrtki ZMH Horvat iz Konjščine zasad ne žele otkrivati što će slijediti u narednim etapama širenja ponude, ali su obećali da će nas pozvati. Jedva čekamo.

Berislava Picek/Hanza Media

Berislava Picek/Hanza Media

Više informacija na: purga.com.hr

Foto: Berislava Picek/Hanza Media, Lotus Architecti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 15:42