Kućica za deset!

KONCEPT UDOBNOG STANOVANJA

Nikada ne biste pogodili koliko je velika ova fenomenalno uređena kuća!

Pokret Tiny House koji postoji već cijeli niz godina i dalje postojano raste, što ne iznenađuje uzmemo li u obzir da je stanovnika na svijetu sve više, a dostupnog prostora sve manje. Sve veća potreba za pročišćavanjem životnog prostora i kvalitetnim životom u malom dovela je do razvoja održivih malih građevina u kojima se posebna pažnja pridaje pametnim rješenjima, energetskoj učinkovitosti i ispunjavanju konkretnih potreba vlasnika.

Zanimljiv prototip kuće sa samo 16,5 četvornih metara prostora projekt je arhitektonskog studija Atelier Praxis iz Kanade. Mala kuća koju su osmislili i koju možete proučiti na fotografijama sadrži sve potrebno za život dvoje ljudi, a njen dizajn prati ideju o uklanjanju svega nepotrebnog, čime se poštuje dostupan prostor i udobnost stanara te stvara maksimalno funkcionalni prostor.

Taj koncept udobnog stanovanja u malom izazov je koji intrigira brojne arhitekte i dizajnere koji pokušavaju dovesti raspored životnih zona u malom prostoru i prateća arhitektonska rješenja koja to omogućuju do savršenstva.

Prostor u kući Praxis uzak je i dugačak pa je bilo ključno iskoristiti što bolje njezinu visinu te naglasiti pojedinačne zone. Kako bi se prekinula linearnost prostora, dodan je niski međukat na koji su smještene zone blagovaonice, dnevnog boravka odnosno sobe.

Modularno osmišljen prostor u ovoj je kućici ograničen na prostor dnevnog boravka koji se po potrebi pretvara u blagovaonicu podizanjem stolića za kavu, a može preoblikovati i u dodatnu spavaću sobu jednostavnim sklapanjem stola i dodavanjem središnjeg jastuka.

Visina te zone potom je iskorištena za postavljanje radnog stola kao i za stvaranje prostora za odlaganje stvari, dokumenata, odjeće i slično.

Na drugoj strani kuće postavljene su stepenice koje vode do odvojene spavaće sobe, a prostor koji zauzimaju iskorišten je za ugrađivanje police. U središtu kuće nalazi se kuhinja s crnim elementima i drvenom radnom površinom. U same donje kuhinjske elemente ugrađene su posljednje dvije stepenice koje se po potrebi mogu sakriti kada se ne koriste. Biste li mogli živjeti u ovako malom prostoru?



Izvor: Atelier Praxis

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 17:03