Turističko naselje Sagitta

Kraljevski boravak kraj Omiša

 

Vodimo vas u dalmatinsku "staru damu" koja je nedavno u potpunosti renovirana, prenamijenjena i uklopljena u Turističko naselje Sagitta. Riječ je o nekadašnjoj palači Dešković, današnjoj Villi Zetna, u kojoj dominira nesvakidašnji spoj suvremenog i klasičnog stila

Palača ima četiri spavaće sobe i tri kupaonice. Dvije dvokrevetne sobe na prvom katu imaju zasebne kupaonice s podnim grijanjem, a preostale dvije na drugom katu povezane su zajedničkom kupaonicom. Također, dvije sobe na svakom katu imaju pristup kuli, odakle se pruža predivan pogled na Brač

Prostrane šljunčane plaže i borova šuma u Lokvi Rogoznici, mjestu na Omiškoj rivijeri nastalom doseljenjem sedam plemićkih porodica sa svojim slugama oko 1230., koji su prema zapisima zemlju dobili kao nagradu od Bele IV., privukli su početkom prošlog stoljeća i plemićku obitelj Dešković, koja je između 1910. i 1915. uz more sagradila palaču.

Razvojem turizma i prolaskom Jadranske magistrale 1966., i žitelji Lokve su se počeli spuštati prema moru i tako su nastala novija turistička naselja, od kojih je Ruskamen najatraktivnije. U tom je naselju 60-ih godina, u neposrednoj blizini palače Dešković, sagrađen hotel naziva Ruskamen. Danas je ovaj dio Omiške rivijere poznat po turističkom naselju Sagitta koje obuhvaća spomenuti hotel, apartmane i bungalove te palaču, koja je od ove godine prenamijenjena u rezidenciju za najam i uklopljena u naselje kao Villa Zetna.

Površine je 334 kvadrata, prostire se na tri etaže s ukupno četiri spavaće sobe, a nalazi se na ozelenjenoj parceli od 1060 kvadrata. Osim vidikovca s pogledom na Brač, kamene kućice s kaminom i ljetne blagovaonice, izvedene kao tikova brodska paluba na čeličnoj konstrukciji na terasi ispod koje je bazen sa slatkom vodom, koji Villa Zetna dijeli s Turističkim naseljem Sagitta, nekadašnja palača ima i mini wellness centar sa saunom i jacuzzijem. Kako je tekla njezina rekonstrukcija, ispričao nam je arhitekt Krešimir Borzić.

- Vila je bila u derutnom stanju s neprimjerenom dogradnjom sa sjeverozapadne strane, imala je ribarsku kućicu na nešto višoj terenskoj koti s ruševnom betonskom dogradnjom te bazen s pratećim sadržajima. Projektom su bila predviđena uklanjanja dogradnji te gradnja novog dijela suvremenog oblikovanja uz temeljitu sanaciju reprezentativnog glavnog objekta - kaže arhitekt i dodaje kako je kamena kućica ostala samostojeći objekt s namjenom zatvorenog ognjišta, dok je novoprojektirana građevina objekt mini fitnessa, koji se prislanja na sjeverozapadnom uglu vile. Prilikom projektiranja, nastavlja, odredila se glavna orijentacija po osi postojeće vile kako bi se dobio skladan oblikovni izričaj s uvažavanjem postojeće građevine. Obrada pročelja dogradnje tako je kontrastna onom postojeće zgrade - fino štokovane ploče od bračkog kamena u odnosu na glet fasadu. Bogatije oblikovanje, pak, nalazi se na kruni vidikovca.

- Zadržali smo i spregnutu drvenu međukatnu konstrukciju i tako naročit pokrov ravnim vlaknocementnim pločama u romboidnoj postavi višestrešnog krova - ističe i uvodi nas u vilu, pokazujući zanimljiv spoj podne obloge od masiva kanadske trešnje s bordurama od kamenih egzoda te dašak zaboravljene tradicije graditeljstva - grubo hrapava bijelocementna žbuka "na ježa" u kontrastu s ravnim linijama spuštenih pastelnih krovova.

U prizemlju su boravak s blagovaonicom i kaminom s jedinstvenom maskom od masivnog segetskog kamena, WC, profesionalna Zanussi kuhinja i wellness. Unutarnje uređenje vlasnici su prepustili dizajnerici Liljani Lelas iz Studio2 dizajn interijera, koja smatra da je upravo ovaj projekt kruna njezine karijere.

- Projekt je uključivao kombinaciju pažljivo biranog suvremenog i raskošnog klasičnog namještaja te ručno rađenih komada. Tako dnevna zona ostvaruje ideju o sukobu vremena - kaže dizajnerica. Komode su ručni rad Ive i Vlade Vukovića prema nacrtu dizajnerice, a uočavaju se i sjedeća garnitura Vuzeta Planet, fotelje Moroso... Najzanimljiviji je komad, pak, blagovaonski stol, Il Capo Creazioni.

Iz dnevne zone pruža se pogled prema stubištu s ogradom od kovanog željeza, a na katovima se nižu smještajne jedinice i kupaonice, s tim da su na drugom katu radna soba i terasa okrenuta prema moru.

- Kolorit spavaćih soba nadovezuje se na boje mediteranskog interijera, a svaka je individualizirana - kaže dizajnerica i dodaje kako su u tome važnu ulogu odigrale tapete Wall&Deco, rađene prema njenom projektu, isto kao i posteljina te komode i ormari. Od dizajnerskih komada tu su stolci Meritalia La Sfogliata, Geatano Pese, ležaljke Moroso Shadow Tord Bontie... Kao element luksuznog življenja dodana je i fotelja Driade Out-in, dizajnera Phillipa Starcka i Eugena Quitlleta.

Foto: Leo Tomić i Villa Zetna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 18:50