JEDNOKATNICA KOJA OSVAJA!

Kuća iz snova umirovljenog para

Martin Gardner

 

Studio Ström sa sjedištem u Hampshireu projektirao je ovu kuću za par koji se nakon odlaska u mirovinu želio povući u malo slikovito mjesto okruženo šumom, u blizini obalnoga grada Swanage u Dorsetu.

Martin Gardner

Jednokatnica je dovršena 2016. godine i nazvana The Quest, a zamijenila je bungalov sagrađen 1917. godine na istome mjestu.

Martin Gardner

Klijenti su željeli kuću u kojoj će živjeti nakon odlaska u mirovinu i veliki su zaljubljenici u dizajn te modernu i apstraktnu umjetnost, zbog čega su arhitekti trebali osigurati staložen, a opet moderan izgled objekta koji će biti u skladu s godinama klijenta. Arhitekti studija Ström su među brojnim biroima koji nemaju predrasude o tome kako arhitektura za starije osobe treba biti dizajnirana.

Michael Sinclair

Michael Sinclair

- Mjesto je jako šumovito i uživa u prekrasnom južnom pogledu na Durlston Country Park. Već na samom početku smo utvrdili sve prednosti jednokatnice, koja će odgovarati budućim potrebama umirovljenih klijenata, pružiti elegantno rješenje strmim kosim položajem, omogućiti jednostavan raspored prostorija te smanjiti vizualni utjecaj s druge strane parka prema kući, pojašnjavaju iz Ström studija.

Michael Sinclair
 

Ploče ariša i staklene stijene u punoj visini čine fasadu kuće te vlasnicima pružaju divan pogled na okolno zemljište i obližnji park Durlston Country.

Martin Gardner
 

- Nagnuti položaj sa zaštićenom šumom jako je diktirao pozicioniranje stambenog objekta. Pristup je s prednje strane imanja, pa smo koristili zaustavni zid izrađenim od lokalnog Purbeck kamena, kako bismo definirali različite razine i vizualno maskirali kolni ulaz, čuvajući jasan pogled životnog prostora preko doline.

Michael Sinclair
 

- Kuću podupiru nosaći postavljeni preko zidova kako bi se nosila s različitim nivoima i pogledom. Velika konzola prolazi kroz dvije betonske osnove: pod i krov koji zajedno djeluju kao prostorne grede. Betonska konstrukcija je tako upotpunjena jednostavnim suhim drvenim materijalom, ostavljajući betonski okvir vidljiv izvana.

Martin Gardner

Martin Gardner

Unutar kuće The Quest sobe su raspoređene u jednoj dugoj etaži i dizajnirane tako da odgovaraju budućim potrebama klijenata.

Michael Sinclair

Michael Sinclair

Ovdje se nalazi natkrivena terasa s pogledom na park prirode.

Michael Sinclair
 

Veliki dnevni boravak i blagovaonica smješteni su u središtu objekta.

Martin Gardner

Martin Gardner

Michael Sinclair
 

Stepenište integrirano u zidu vodi od kuće do potonulog parkirališta i Aston Martina DBS iz 1968. godine. Glavna spavaća soba je smještena u ovom konzolnom dijelu kuće, dok apartman i studio za goste leže na drugoj strani salona na istoku.

 

 

Foto: Martin Gardner, Michael Sinclair

Izvor: www.dezeen.com

Izdvajamo

Iz drugih medija