FANTASTIČNA OBITELJSKA KUĆA

Kuća koja lebdi u krošnjama guste hrastove šume

Kuća koja lebdi u krošnjama guste hrastove šume u podnožju planina Santa Cruz, zapadno od Silicijske doline

Pam & Paul’s House
 naziv je obiteljske kuće iza koje stoji arhitektonski ured Craig Steely Architecture, dovršene 2016. godine u Cupertinu u Kaliforniji.

- Koncepcijska ideja bila je jasna i brza - lebdeća staklena kutiju skrivena u lišću stabala, koja će minimalno utjecati na hrastovu šumu.

- Gusta su stabla pružila priliku da se izgradi potpuno staklena kuća, zaštićena od izravnih sunčevih zraka, ali ispunjena svjetlom, pojašnjavaju iz Craig Steely Architecture.

Glavno dnevno područje smješteno je ispod tri kupole, dok se spavaće sobe, kupaonice, servis i skladište nalaze iza dugog zida duž obronka. Dio prostora (dnevni boravak, ured i kuhinja) prostorno se prostiru u otvorenom tlocrtu i "potpaljeni" su u betonskom podu.

U "potonulom" uredu, sve površine - podnice, stol i ormarići izrađeni su od ploča kineskog pistacija, dok je "potopljeni" dnevni boravak ispunjen sofom "Tufty time" talijanskog B&B-a.

U kuhinji 6,7 metara duga radna ploha izrađena je od bijelog kompozitnog kvarca i proteže se duž cijele kuhinje sve do blagovaonice.

Kuća je smještena na granici između predgrađa i pustinje.

Velike su staklene stijene dale kući osjećaj prostranosti te ostavile prirodu kao što uvijek bila u šumarku. Baš kao i prije izgradnje, i danas se jeleni odmaraju u sjeni šume ispod kuće, dok divlji purani i dalje uživaju u krošnjama samo tri metara od kuhinjskog stola.

Izvor: craigsteely

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:23