Minimalizam u skladu s prirodom

Kuća mladog arhitekta na otoku

 

Kuća arhitekta Marija Castella na španjolskom otoku Formentera nije poput ostalih. Sastoji se od 3 odvojena bloka pravilnog oblika, međusobno povezanih staklenim hodnikom. Jedan od zidova u svakom dijelu kuće također je izrađen od stakla, što osigurava izravan i gotovo nesmetan kontakt s prirodom. Dizajn interijera je jednostavan. Prirodno drvo i bijele površine u kombinaciji sa svijetlosmeđim tekstilnim predmetima čine prostore vrlo ugodnim. Divan dom za ljubitelje minimalizma!

Kuće su smještene na južnoj obali Formentere u Bosc d'en Pep Ferreri na zemljištu uz more okruženom borovima. Svaki je objekt prekriven borom, spojen staklenim hodnicima i ima svoju terasu.

Arhitekt Mario Castelló na stepenicama hodnika u središnjem bloku.

Na ulazu, pećina koja se pojavila prilikom iskopavanja stijene.

Kuhinja je od Coriana i laminirane smreke, kao strop i pod interijera, a sve je dizajnirao studio Marija Castella.

Dnevna zona koja zauzima središnju konstrukciju je veliki otvoreni prostor koji objedinjuje blagovaonicu i kuhinju. Fotelje, pouf i jastuci su iz serije Mangas Patricije Urquiole, DLM crni stolić za kavu djelo je Thomasa Bentzena za danski Hay, podna svjetiljka je iz BoConcepta, a police je dizajnirao studio Marija Castella.

Blagovaonicu okrenutu prema prirodi, krasi stol braće Bouroullec za Hay, bijeli stolci Ron Arada za Vitru i drveni stolci Wishbone Hans J. Wegnera za danskog proizvođača namještaja Carl Hansen & Son.

Pored lebdećih stepenica, stalak za odjeću je dizajnirao arhitekt. Na gornjem katu zategnuta užad tvori rešetke ograde. Tako elegantno!

U tom istom prostoru, je krevet i noćni ormarići, sve Castelló dizajn. BKF kožnu fotelju i Grasshopper svjetiljku potpisuje švedska dizajnerica Greta Magnusson-Grossman za Gubi.

U kupaonici, odvojenoj od glavne spavaće sobe staklenom stijenom, tuš je presvučen uglađenim Macael mramorom i slavinom španjolskog proizvođača Tres.

Ostakljeni prolaz koji povezuje volumene, pokriven borovim daskama.

Detalj s ulaza u donjem vrtu koji je iskopan u stijeni i otočke kabine Varadero koje su inspirirale arhitekta.

Foto: ALBERT FONT

Izvor: revistaad.es

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:29