Ugodna i udobna Villa Colapis

Kuća na četiri etaže smještena na litici u gradu Ozlju

U gradu Ozlju posjetili smo obitelj Bunčić i njihovu zanimljivo organiziranu i efektno stilski uređenu kuću koja se prostire na 160 četvornih metara

Kuća koju smo ovaj tjedan posjetili nalazi se u neposrednoj blizini centra Ozlja, grada u blizini Karlovca smještenog na stijeni iznad smaragdne rijeke Kupe. Kuća za najam službenog naziva Villa Colapis svojim položajem nudi potpunu privatnost u mirnoj ulici okružena šumom.

Sastoji se od četiri etaže, sagrađena je na strmoj litici i vrlo je otvorenog interijera. Dvije spavaće sobe nalaze se na četvrtoj etaži, dječja soba na trećoj dok su kuhinja, blagovaonica i dvije kupaonice na drugoj. Velika dnevna soba zajedno s kaminom i malom bibliotekom smještena je na zadnjoj etaži i ujedno ima izlaz na terasu i bazen. Uz kuću je uključen wellness sa saunom, dvije grijane stolice, traka za trčanje i tuš. Vanjski prostor sastoji se, pak, od tri etaže. Na prvoj se nalazi privatni parking. Velika terasa i bazen nalaze se na drugoj. Vanjska kuhinja, roštilj te igralište za najmlađe smješteno je na zadnjoj etaži. Sveukupno, kuća ima 160 četvornih metara.

Vlasnici, Snježana i Tomislav Bunčić, otkrivaju nam kako je kuću prije 39 godina dizajnirao mladi arhitekt iz Ozlja, Stjepan Lipšinić, a to mu je bio jedan od prvih projekata u profesionalnoj karijeri.

- Nismo radili nikakve adaptacije, jer je kuća otvorenog tipa i nije bilo nit moguće nikakve preinake raditi. Kuća je dobila novu stolariju, fasadu, solarno grijanje te je energetski učinkovitija. Za to vrijeme kada je građena bila je daleko ispred građevinskih standarda - pričaju vlasnici i dodaju kako je njihov cilj prvenstveno bio napraviti od ovog objekta moderan prostor koji ima primjese starinskog.

Zadržan je sav namještaj obiteljskih predaka, koji je potom ciljano restauriran (spavaće sobe i škrinje), a u isto vrijeme sve je u kući automatizirano (rolete na struju, bežično upravljanje glazbom i klima-uređajima)

Kuhinja je stara koliko i kuća, 39 godina, a naknadno je prebojana u neočekivanu, ali efektnu ljubičastu boju

- Taj stilski spoj nam se najviše sviđa. Tako smo zadržali sav namještaj naših predaka i restaurirali ga (spavaće sobe, škrinje), a u isto vrijeme sve je ovdje automatizirano (rolete na struju, bežično upravljanje glazbom i klima-uređajima). Posebno se radilo na okolišu koji je bio jako zahtjevan, jer je kuća na litici ispod koje je na 30 m rijeka Kupa. Morali su se tako raditi potporni zidovi na dvije etaže. Na donjoj etaži je ljetna kuhinja, pečenjara, veliki stol za 10 ljudi i dječje igralište. Na gornjoj etaži je bazen - opisuju vlasnici koji su ponosni na izgled svake prostorije u ovoj kući, ali posebno na spavaće sobe jer svaka soba ima obnovljen namještaj, od ormara i starinskih kreveta gdje su njihovi preci spavali. Zelena soba, kako zovu jednu sobu od milja, sadrži namještaj star preko 100 godina. Kreveti su odvojeni. Također u svakoj sobi su radio aparati koje smo restaurirali, jedan iz 1942. i jedan iz 1954. godine - pričaju.

Uz kuću je i wellness prostorija sa saunom, dvjema grijanim stolicama, trakom za trčanje i tušem

Isto tako, u kući je i kuhinja, stara koliko i kuća, čak 39 godina, samo sada prebojana u upečatljivu ljubičastu boju. Vlasnici priznaju kako kuću krase brojni detalji, uglavnom s njihovih mnogobrojnih putovanja. Primjerice, slika iz Papua Nove Gvineje koju su dobili na poklon, a koja izgleda dosta strašno a u isto vrijeme jako zanimljivo - govore.

Više informacija možete saznati na villacolapis.com.

Foto: Tomislav Krišto/Hanza Media, Villa Colapis

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:57