U POSJETU

Kuća pokraj Tešnja za nezaboravne ljetne gušte

Obiteljska vikendica koja osvaja izgledom

Divnu, 55 kvadrata veliku rezidenciju potpisuje arhitekt Armin Mešić iz studija Fo4a Architecture.

U naselju Jelah pokraj grada Tešnja u Bosni i Hercegovini pronašli smo divnu kuću koja nas je oduševila svojom arhitekturom te dizajnom interijera i eksterijera. Razlog? Vrlo jednostavno, ova 55 četvornih metara velika rezidencija “vrišti” o ljetu, guštima, hedonizmu i čistom uživanju. Projekt njezine izgradnje i uređenja potpisuje mladi arhitekt Armin Mešić iz studija Fo4a Architecture. - Riječ je o obiteljskoj vikendici u kojoj se dosta vremena provodi u druženju i zabavi. Zbog toga je vlasnicima bilo dosta važno da cijela kuća, svakim svojim centimetrom, poziva na opuštenost - objašnjava Armin Mešić koji priznaje da je zaista uživao radeći na ovom projektu. Ističe kako je izuzetnu suradnju imao s Nadom Bukejlović, koja je bila zadužena za vanjsko uređenje vegetacije.

Želja vlasnika bila je da se interijer stilski nastavlja na eksterijer, tj. da se spajaju na najbolji mogući način.

- Sveukupna je suradnja sa svim firmama i izvođačima bila na visokom nivou te smo u rekordnom vremenu uspjeli dovršiti izgradnju i dekoriranje ove kuće. Jedino što smo morali čekati bila je vegetacija, za koju je potrebna jedna sezona da u potpunosti ozeleni i procvjeta - priča arhitekt i dodaje da je glavni zahtjev vlasnika bio da kuća organizacijski služi kao bijeg od svakodnevnog stresa. U skladu s tim isplaniran je prostor s kuhinjom, velikim blagovaonskim stolom za 12 osoba, prostorom za lounge fotelje i kaminom sa širokim ložištem.

DRVO I KAMEN

- Pozicija objekta izvanredna je jer je riječ o mjestu koje ima fantastičan pogled na okolinu, koja obiluje zelenilom i lijepo uređenim dvorištem. Upravo smo iz tog razloga predvidjeli velike klizne stijene u svrhu ‘spajanja’ interijera i eksterijera.

Od materijala su korišteni drvo, kamen, staklo, beton s ciljem da se napravi ugodan i funkcionalan prostor za boravak - pojašnjava arhitekt. Nastavlja kako je izgled eksterijera detaljno isplaniran jer vlasnici, na kraju krajeva, vani i provode najviše vremena za sunčanih dana. Želja vlasnika, kao i arhitekta Mešića, bila je da se interijer nastavlja na eksterijer, tj. da mu bude logični produženi nastavak. - Htjeli smo da interijer komunicira s dvorištem, što smo postigli velikim staklenim stijenama i istim kamenom u podu koji se nalazi i vani i unutar objekta - ističe i dodaje kako, što se tiče uređenja prostorija, vlasnici nisu imali posebnih stilskih zahtjeva. Jedino što im je bila želja jest da se interijer i eksterijer spoje na najbolji mogući način, i to u svim segmentima - bojama, materijalima i uređivačkoj viziji.

BETONSKI ZID

Inače, u unutrašnjosti se posebno ističu stol i stolci izvrsnog brenda Artisan. Kuhinju je, pak, izradio lokalni izvođač Zuteks, a komoda za vino dizajn je samog arhitekta Armina Mešića. Vanjski namještaj proizvod je poznatog španjolskog brenda Kettal. Treba izdvojiti i odličnu rasvjetu Occhio, koja se nalazi u objektu.

Prilikom izvedbe bazena bilo je problema jer je vrijeme bilo loše. Padala je kiša, ali na kraju je sve kvalitetno finalizirano.

Ljetna kuća pored Tešnja ima i prigodan bazen, s čijom je izvedbom, kaže arhitekt, bilo dosta problema jer ih vrijeme nije poslužilo. Naime, padalo je mnogo kiše, pa je bilo poprilično izazovno sve završiti kvalitetno i na vrijeme. - No, uspjeli smo i jako sam zadovoljan kako se bazen nadopunjuje uz kuću - sa smiješkom govori arhitekt. Za kraj je izdvojio i zgodnu anegdotu koja se dogodila tijekom finalizacije projekta

- Predviđeno je da se betonski zid koji se nalazi po dužoj strani objekta zadrži kao takav, ali da na njega postavimo vertikalno hrastove letvice. Imali smo velikih problema s lokalnim majstorima, koji se nisu baš slagali s našom odlukom da ostavimo predmetni zid u toj formi. Imali smo ‘stilskih’ nesuglasica, ali sve je na kraju dobro završilo i svi smo jako zadovoljni finalnim rezultatom. Mislim da smo uspjeli napraviti dobru kuću, koja svojim ambijentom, vanjskim uređenjem i izgledom nudi efektan bijeg od svakodnevice i stresa, a najviše sam zadovoljan činjenicom da je kuća super ‘sjela’ vlasnicima koji iz dana u dan beskrajno uživaju u njoj - zaključuje A. Mešić.

Foto: Sead Šašivarević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:36