Dobitna kombinacija

Spoj industrijskog stila i luksuza izgleda stvarno dobro u ovoj kući u Vižinadi

 Luka Pretegiani
Htjeli su kuću urediti u stilu industrijskog dizajna, ali da bude luksuzna i na kraju su uspjeli

PROFIL

  • INFO: kuća za odmor Villa Nancy površine 200 kvadrata
  • LOKACIJA: Vižinada, Istra
  • PROJEKT: arhitektica Marina Kontić

Juraj i Nensi vlasnici su netipične vile čije je uređenje inspirirano jednim putem u Berlin. Spoj industrijskog stila i luksuza izgleda stvarno dobro. Uvjerite se sami!

image
Luka Pretegiani

Neobična je to kuća, puna crne boje, a opet, dojam koji se o njoj stekne nije nimalo tmuran. Sve te tamne nijanse zapravo ne smanjuju prostor niti se čovjek osjeća nelagodno - dapače, kao da se na neki način baš zbog njih dobro osjeća. Stvar je, zaključujemo, u tome što su dobro iskorištene, uklopljene sa zlatnim i sivim tonovima, pa sveukupno daju drugačiji, no veoma ugodan osjećaj.

image
Luka Pretegiani

Vila ima i genijalnu spa zonu koja obuhvaća saunu i jacuzzi za bezbrižno brčkanje unutar četiri zida, čak i kada pada kiša

Kuća o kojoj pričamo smjestila se u istarskoj Vižinadi. Njena izgradnja i uređenje trajali su oko godinu i pol dana. Arhitektica je Marina Kontić, a dizajneri su sami vlasnici, Juraj i Nensi Baturić, po kojoj je kuća i dobila ime. Zove se, naime, Villa Nancy. Budući da nosi pečat njenog ukusa, to se čini pravednim.

image
Luka Pretegiani

- Zapravo smo nas dvoje inspiraciju za uređenje dobili na jednom putovanju u Berlin. To je bila osnovna ideja, a onda smo dalje razrađivali... Juraj je imao koncept u svojoj glavi, ali detalje smo birali zajedno. Puno toga što se može vidjeti je rad lokalnih majstora iz Vižinade. Htjeli smo kuću urediti u stilu industrijskog dizajna, ali da bude luksuzna - priča Nensi i objašnjava kako su njihovi zahtjevi zbunili obrtnike koji su im izrađivali namještaj, ali i druge sitnice kojima su opremili kuću. Svi oni inače rade puno klasičnije komade namještaja, pa su ih zahtjevi bračnog para zbunili. No, bila im je to, na kraju, dobrodošla promjena, jer su shvatili kako mogu napraviti nešto drugačije, a to izgleda fantastično. Zbog toga je kuća puna zanimljivih i drugačijih predmeta, koji su uz sve to zaista jedinstveni.

image
Luka Pretegiani
image
Luka Pretegiani

Puno toga u kući i oko nje rad je lokalnih majstora koji su isprva bili zbunjeni zahtjevima vlasnika da naprave nešto drugačije

image
Luka Pretegiani

Ideja je bila da cjelokupno ruho kuće bude u konačnici napravljeno tako da sve može dugo trajati, ali i da se dosta lako održava

image
Luka Pretegiani

Villa Nancy je 200 kvadrata velika kuća za odmor, čija okućnica ima još 900 kvadrata. Vani je veliki bazen, obložen antracitom, čija je posebnost što mijenja boje kako se sunce miče na nebu i baca sjene na šumu. Tako je ujutro zelen, oko podneva tamnoplave boje, a predvečer je opet zelenkast. Sve to djeluje veoma umirujuće. Uz bazen su malena, zanimljiva sjenica i sunčalište, a odlična je stvar to što je kuća smještena uz šumu, pa svojim gostima zaista pruža potpunu privatnost. Zapravo, dvorište se niotkud ne može vidjeti, tako da, kada gosti dolaze, moraju znati točnu adresu, ne mogu očekivati da će se malo voziti i pronaći svoj smještaj. To je i bio cilj.

image
Luka Pretegiani
image
Luka Pretegiani

Središnji dio sastoji se od dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje spojenih u jedan prostor

image
Luka Pretegiani
image
Luka Pretegiani

- Arhitektica nas je podržala u svemu, a to nam je bilo veoma važno. Parcela je u početku naizgled bila zahtjevna i na padini, ali je ona svojim projektom zapravo uspjela iz svega toga izvući predivnu priču. Gosti su oduševljeni i ono što mnogi vide kao nedostatak, a to je baš ovaj položaj, njima je velika prednost. Danas sve više ljudi želi osamu, idealan godišnji je onaj u kojem smo samo sa svojom obitelji, a to je definitivno nešto što je u našoj vili moguće - ističe Nensi.

image
Luka Pretegiani

Vani je i veliki bazen, obložen antracitom, čija je posebnost što mijenja boje kako se sunce miče na nebu i baca sjene na šumu

image
Luka Pretegiani

Što se samog objekta tiče, ima četiri spavaće sobe, koje su uređene u sivim tonovima. Takvi su zidovi, ali i namještaj. Jednoličnost razbijaju zlatni detalji: primjerice, podnožje noćnog ormarića ili pak okvir ogledala. Svaka od doba ima svoju kupaonicu, a na kartu je smještena i mala spa zona u kojoj se nalaze sauna i jacuzzi. U prizemlju je veliki open space. Od ulaznih vrata se kratkim hodnikom dolazi do prostorije u kojoj su smješteni kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak. Riječ je o iznimno velikom prostoru, no s obzirom na to da nije prenatrpan namještajem, veoma je prozračan. Podovi su zapravo betonski, kao i stropovi, zidovi su sive boje, a namještaj je crn. Iznimka su zlatni lusteri, okvir kauča iste boje, kao i okvir zrcala. U crnim posudama za cvijeće su biljke, a kroz veliku staklenu pregradu dopire puno svjetlosti. Dvije su - kroz jednu se izlazi na terasu, gdje je smješten još jedan stol, namijenjen objedovanju za sunčanih dana, a kroz drugu na bazen.

image
Luka Pretegiani

Podovi su betonski, kao i stropovi, zidovi su sive boje, a namještaj je crn. Iznimka su zlatni lusteri, okvir kauča iste boje, kao i okvir zrcala

image
Luka Pretegiani
image
Luka Pretegiani

U prostoru je korištena osnovna paleta boja - betonski siva, crna te zlatni akcenti. Materijali su kontrastni - tu su slike od jute, koje su radili lokalni umjetnici, komadi čistog betona i zlato. Ideja je bila da uređenje bude napravljeno tako da sve može dugo trajati, ali i da se lako održava. Zato se svaki komad u prostoru uklapa u tu filozofiju.

image
Luka Pretegiani
image
Luka Pretegiani

Detalji u interijeru su minimalni, ali pažljivo i s ukusom odabrani, kupljeni i stavljeni baš na to određeno mjesto. Ističu se biljke, kutije, vaze...

image
Luka Pretegiani
image
Luka Pretegiani

- Imamo dosta tamnijih tonova jer smo htjeli da se naša vila razlikuje od drugih. Mislimo da se boja dobro uklopila i da prostor ne ostavlja taman dojam - kažu Nensi i Juraj, koji su osim ove vile uredili i kuću u kojoj žive, vilu Evita u mjestu Kukci, a uz to trenutno uređuju još dvije. Riječ je o hobiju u kojem oboje beskrajno uživaju. Imaju jasnu podjelu, Juraj se više navi tehničkim stvarima, dok je Nensi zadužena za ostalo. Sudeći po izgledu ove kuće, zaista im dobro ide.

image
Luka Pretegiani

Postoje četiri spavaće sobe uređene u neutralnim, sivkastim tonovima čiji “hladni dojam” razbijaju zlatne sitnice

image
Luka Pretegiani
image
Luka Pretegiani
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 21:31