Pod zaštitom maslina

Kuća u Premanturi, pokraj rta Kamenjak, za savršen bijeg od gradske vreve u svako godišnje doba

Željeli smo probuditi genius loci, zato smo kombinirali drvo, keramiku i moderno sa starinskim namještajem. Koristili smo puno malih detalja koji cijelom interijeru daju toplinu, kaže Goran Simonovski

Goran Simonovski čovjek je od malo riječi. Prije šest-sedam godina vratio se u Hrvatsku i otvorio tvrtku Čarolije, u okviru koje se njegova obitelj bavi raznovrsnim djelatnostima – od graditeljstva i ugostiteljstva do konzultantskih aktivnosti i turizma. Svestran kakav jest, Goran o sebi izbjegava govoriti: samo promijeni temu kada ga pitate bilo što osobno. Razgovorljiviji je kad je riječ o njegovoj novoj kući u istarskoj Premanturi, smještenoj na najjužnijoj točki istarskog poluotoka.

Skrovita poput svog vlasnika, kuća koju je zapravo sam projektirao i gradio smjestila se u zaklon krošnji maslinika. Nedaleko od ovog spokoja nalazi se razvikani Kamenjak, dugi kameni pojas s popularnim plažama i prirodnim skakaonicama koji u Istru privlači na tisuće turista.

No, u Premanturi se, u hladu maslinika, i usred sezone čuje samo buka zrikavaca.

"Kuća se nalazi u zaštićenom krajoliku gornjeg Kamenjaka", pojašnjava vlasnik. "Udaljena je od centra Premanture 15 minuta hoda, a nalazi se na 10 minuta pješice od mora. Uz maslinik, okružena je borovom šumom i nema susjeda. Iz nje se pruža pogled na more i svjetionik Plastorer", pokazuje nam Goran.

U kupnju kuće na ovoj fantastičnoj lokaciji investirali su zajednički on i njegov brat Boris. Kuća je, pojašnjava, kupljena u roh bau stanju i morali su je zapravo sasvim preurediti. U uređenju interijera koristili su i znanja profesionalne dizajnerice, ali interijer je, kao i sama kuća, u konačnici plod njegovih zamisli i želja.

"Moja prijateljica Marija Stanković puno je pomogla u kreiranju unutrašnjih rješenja", ističe Goran. Kuća je površine 140 četvornih metara, a nalazi se na zemljištu od čak 5000 kvadrata. Oko kuće raste oko 90 stabala maslina, posađenih prije 35 godina.

Što se točno uređenjem željelo postići, pitamo ga. "Željeli smo probuditi genius loci, kako se u starom Rimu nazivao duh-zaštitnik nekoga mjesta. Ovo mjesto definitivno je pod zaštitom dobre energije starih maslina. Moram priznati da smo uspjeli, ljudi se ovdje stvarno osjećaju dobro", smije se Goran. "Zato smo kombinirali drvo, keramiku i moderno sa starinskim namještajem. Koristili smo puno malih detalja koji cijelom interijeru daju toplinu. Od materijala i boja, kao što vidite, prevladavaju drvo i tople, zemljane boje. Starinski detalji stvarno jesu autentični i to se osjeti u prostoru, daje mu i šarm i karakter."

Nabava namještaja bila je posebna priča. Novi namještaj većinom je, kaže Goran, izrađivan po mjeri, a preko oglasa su uspjeli nabaviti nekoliko zaista upečatljivih antiknih komada. Ponešto je stiglo i iz Azije, iz nekoliko dizajnerskih dućana.

Uređenje kuće, prisjeća se Goran, trajalo je više od sedam mjeseci. "Tijekom ovih zimskih mjeseci bavimo se osmišljavanjem eksterijera, ali tu još imamo dosta posla", napominje.

Kakve je sve radove u prostoru uređenje zahtijevalo, teško je sada i pobrojati, smije se vlasnik kuće u Premanturi. "Rušili smo zidove, gradili nove… Obavili smo sve kompletne radove postavljanja instalacija vode i struje, od početka do kraja."

Od zanimljivosti povezanih s uređenjem ističe kupnju namještaja i greda u Slavoniji. Nije mu bilo teško potegnuti iz Istre po stare hrastove grede, a usput je u jednom slavonskom mjestu našao i staru komodu koja prostoru prenosi svoj izvorni vintage šarm.

"I cijelu ovu lounge garnituru koju vidite vani, sve smo to dali raditi prema mojim mjerama i dizajnu", dodaje na kraju. "Trebalo je više od pet tjedana da se izradi."

Foto: Goran Šebelić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 04:26