Savršeno uređen prostor

Kuća u “stini” u centru Šibenika

Savršeno uređen prostor čije uređenje nije bilo jednostavno. Zašto? Jer je sastavni dio kuće golema stijena koja je svima apsolutno genijalna

PROFIL

Villa Pergola nalazi se u srcu stare gradske jezgre, nekoliko metara od šibenske rive u dijelu grada koji nosi naziv Dolac, odnosno Podstinje. To je kolijevka grada Šibenika, njegov najstariji dio, smješten 200 metara od katedrale Sv. Jakova.

Vlasnici Marijana Labura Bujas i Darko Bujas su ovaj turistički objekt uredili s punim poštovanjem prema lokaciji, ponajviše njegovo pročelje, dok je interijer moderan, topao, a minimalistički, donekle u retro stilu. U unutarnjem uređenju susreli su se skandinavska jednostavnost i talijanska toplina i šarm, a dominiraju prirodni materijali i dosta drvenih detalja.

Villa Pergola sagrađena je početkom 2019., nakon dvije godine radova. S obzirom na lokaciju, pomno je projektirana i izvedena u suradnji s Konzervatorskim uredom Grada Šibenika.

Duga povijest od 18. stoljeća

Prvi je objekt na tom je mjestu sagrađen prije više od 200 godina, a stara kuća obitelji Bujasa srušena do temelja 1943. godine u bombardiranju Šibenika. Pročelje te stare kuće bilo je kameno, dok je danas jedan dio fasade obojan u efektnu boju cigle.

Zanimljiva je povijest i mikrolokacije. Na istome je mjestu još od 18. stoljeća postojala stara kuća Bujas koja je 1943. godine u bombardiranju Šibenika srušena do temelja. Pročelje te stare kuće bilo je od kamena, dok je pročelje vile podijeljeno u kameni dio i dio fasade obojen u efektnu boju cigle koja je izvedena posebnom ručnom tehnikom kako bi se dobio preljevni efekt. Vanjskom vizurom dominira pergola, na posljednjoj etaži položena na kamenim stupovima te izrađena posebnom pažnjom i ljubavi vlasnika po uzoru na pergole dalmatinskih ljetnikovaca po čemu je i dobila naziv.

ZBOG POSEBNOSTI PROSTORA, VEĆINA NAMJEŠTAJA RAĐENA JE PO MJERI. NO, IMA I SITNICA KOJE SU KUPLJENE U TRGOVINAMA

Villa Pergola se sastoji od prizemlja i tri kata. Sadrži pet smještajnih jedinica, dvije sobe, dva studio-apartmana te studio apartman s mezaninom i terasom na vrhu zgrade koji ima balkon s pergolom i jacuzzi. Na prvom i drugom katu nalaze se soba od 22 kvadrata i studio-apartman od 30 kvadrata. Studio-apartman na vrhu veličine je 30 kvadrata, s mezaninom od 20 i terasom od 25 kvadrata.

Ideja je bila urediti prostor tako da bude funkcionalan i iskorišten do zadnjeg centimetra

Kuća je uska i visoka pa smo pitali vlasnicu kako su tome doskočili.

- Prije svega, izazovno je bilo sagraditi kuću radi njezine lokacije, blizine mora, zbog čega je gradnja temelja bila vrlo zahtjevna, ali i zbog žive stijene na kojoj leži grad. Oko stijene smo se pleli tako da kuća nije u direktnom kontaktu s njom, iako je interpolirana u vilu te je vidljiva sa svakog kata - odgovara Marijana Labura Bujas.

Štoviše, gosti su oduševljeni posebnošću stijene i njezinom dominacijom. U prizemlju je prostor za odmor (lounge zona) u kojem se ona vidi i ukrašena je svjetlima, i to je mjesto gdje se obavezno fotografiraju.

- Stijenu smo posebno osvijetlili tako da je i noću efektna. Boje svjetla se mijenjaju, ali nekako nam je tirkizno plava prirasla srcu i najčešće je koristimo - kaže Marijana Labura Bujas.

UMJETNOST

Autorica slika u trenutačnom postavu je akademska slikarica Stela Dumančić Čuturić. Mogu se vidjeti i Murtićevi tanjuri

Pločice na podu te prostorije, brenda Ceramica Bardelli, naručene su iz Italije. Naziv im je Palladiana, a imaju uvećanu grafiku terrazza, tip koji je ponovno u trendu.

Ulazni prostor funkcionira kao recepcija, lobby. Tijekom jutra tu se poslužuje doručak na zahtjev gosta, a tijekom dana gosti se mogu sami poslužiti kavom ili pićem iz bara. Ovaj ulazni prostor i prostor stepeništa vlasnici namjeravaju koristiti i kao galerijski. Ima jako dobro ozvučenje, što ga čini pogodnim za evente.

- Knjige su većinom o umjetnosti, gastronomiji, vinima, moru i jedrenju jer smo oboje veliki zaljubljenici u more i jedrenje, zbog čega je i glavna tema umjetničkih slika more - kaže Marijana Labura Bujas.

OSVJETLJENJE

Od prozora do ugradnje umjetnih svjetala, pazilo se na količinu svjetla u prostoru

Početna ideja vlasnika nije bila napraviti interijer u nekom prepoznatljivom stilu, nego dobiti funkcionalan prostor, iskorišten do posljednjeg kvadrata. Ta je prva faza bila najzahtjevnija. Kako kuća “pleše” oko stijene tako u njoj ne postoji niti jedan pravi kut, što je kod projektiranja bio poseban izazov. Kad se gleda tlocrtno, iskorišten je svaki kvadrat.

U uređenju su koristili namještaj od Ikee do Vitre, Bolije i Axora, a zbog specifičnosti prostora većina je namještaja rađena po mjeri. Simpatični slamnati jastuci su, primjerice, kupljeni u H&M-u na sniženju.

- Kako je kuća pod stijenom i rekonstrukcija stare građevine je ograničila otvore prozora, veliku je ulogu odigralo osvjetljenje na kojem nismo štedjeli i željeli smo kvalitetne proizvođače ili marke. Za vrhunsku udobnost kreveti i madraci su najkvalitetnije hotelske linije te s jastucima i posteljinom daju jako ugodan osjećaj - opisuje Marijana Labura Bujas.

Autorica slika u trenutačnom postavu je akademska slikarica Stela Dumančić Čuturić. U prostoru se mogu vidjeti i Murtićevi tanjuri. Dašak povijesnog daju stare hrastove grede na stropu koje su inkorporirane u novi interijer, ali nemaju konstruktivnu, nego dekorativnu funkciju.

Arhitektonski projekt potpisuje arhitekt Marko Paić i Ivana Lozić - Arhitektonski Studio 25,4 mm, a interijer dizajnerica je Angelina Bošković. No, i vlasnica i njezin suprug Darko Bujas intenzivno su surađivali na projektu gradnje i uređenja.

- Ponosni smo što smo revitalizirali starinu koja je dio naših šibenskih korijena i udahnuli život novoj kući Bujas koja krasi naš lipi Dolac. Rekao bi Arsen: ‘Vraćam se tu, na toj zemlji gradim dom... Vraćam se tu, sve ću dijeliti s njom...’ - rekla je Marijana Labura Bujas za kraj.

U nastavku pogledajte kako divno izgleda u božićnom ruhu!

Više o božićnom uređenju pročitajte OVDJE!

Foto: Mario Jelavic, Valerio Baranović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 00:18