Alternativne mogućnosti stanovanja

KUĆE OD KONTEJNERA Moderne, jeftine i ljepše nego ikad!

Nikad ne biste pogodili od čega su izgrađene ove zadivljujuće kuće!

Gradnja kuće skup je i stresan pothvat u koji se mnogi ne žele upustiti zbog brojnih troškova koji su gotovo bez iznimke veliki financijski udarac za pojedinca. Upravo ti razlozi potiču na promišljanje alternativnih mogućnosti stanovanja, među kojima je sve zanimljivija i traženija gradnja građevina od spremnika za prevoženje velikih tereta, odnosno brodskih kontejnera. Kuće sagrađene od takvih modularnih elemenata sve su kompleksnije i kvalitetnije, a nimalo ne gube na udobnosti i toplini. Ekološki su prihvatljivije, jeftinije i praktičnije rješenje te imaju sve više zagovornika diljem svijeta. Ovakve kuće upečatljivi su primjeri moderne arhitekture i privlače pozornost zbog iznimno kreativnih načina kombiniranja i slaganja kontejnera od kojih su sagrađene.

Kontejneri koji čine osnovu ovakvih građevina izrađeni od održivih materijala, poput čelika, mogu se reciklirati i osmišljeni su tako da mogu odolijevati poplavama i požarima, izdržati veliki teret te do nas dolaze unaprijed sagrađeni. Prodajna cijena im ovisi o tome jesu li ranije korišteni i koje su veličine, a kreće se od tisuću do pet tisuća eura. Dodatnim ojačavanjem može ih pretvoriti u prave modularne kuće koje zadivljuju svojim izgledom.

Uobičajeni životni vijek jednog spremnika je 15 godina, no pravilnim održavanjem on se i može udvostručiti. Samo održavanje nije zahtjevno, budući da su kontejneri izrađeni tako da mogu izdržati velike napore, a dodatni plus je što su izrazito mobilni pa ih možete premještati gdje god želite, slagati jedan na drugi i pomoću njih stvarati inovativni tlocrt vašeg novog doma. Možete ih preurediti i preoblikovati, u potpunosti sakriti, ugraditi u njih prozore, povezati ih stepenicama i tako dalje te pomoću njih stvoriti istinski moderan dom koji svojim oblikom odudara od tipične arhitekture koja nas okružuje.

Još jedna izvrsna značajka ovih elemenata jest da je vrijeme potrebno da se sagradi kuća od kontejnera samo djelić vremena koji biste inače utrošili na gradnju kuće od njezinih temelja, potrošnja građevinskih materijala je neusporedivo manja te se priprema za gradnju i uređenje ovakve kuće svodi na odabir kvalitetnih spremnika te suradnju s građevinarima koji će ih preoblikovati prema vašim željama.

Našu potrebu za promjenom životnog prostora puno je lakše zadovoljiti ovakvim stambenim rješenjem jer njegovo osvježavanje nije ograničeno samo na preuređenje interijera. Kuću sagrađenu od mobilnih kontejnera možete preseliti na novu lokaciju i ponovno posložiti za znatno manje utrošenog novca, vremena i truda u usporedbi sa sredstvima koje iziskuje klasična gradnja kuće na novoj lokaciji.

Život u ovakvom prostoru također potiče na raščišćavanje suvišnih stvari koje posjedujemo i jednostavnost u opremanju ograničenog prostora na raspolaganju, što je dodatan način štednje novca i vremena koje bismo inače utrošili na brojne komade suvišnog namještaja i održavanje čistoće. Zaista zanimljiva alternativa tradicionalnom načinu gradnje, zar ne?

Izvor: Impressive Interior Design

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 08:10